Prajitura NAȘA

Prajitura NAȘA

Oricat am incerca sa nu mai mancam prajituri, tentatia exista si rezista, mai ales daca vorbim de prajituri facute acasa. Am descoperit o prajitura de care nu mai auzisem. Se numeste Nașa. Poate stie cineva de ce se numeste asa, cu toate ca dupa ce o devorezi poate sa se numeasca oricum. (Cititorii mi-au atras atentia ca se mai numeste si prajitura Rumba).

A facut-o tot doamna Ana David de la Picior de Munte, care m-a uimit inainte cu alt preparat delicios. Eu am facut pozele, prezentarea si m-am „sacrificat” sa mananc vreo 5 bucati.

Asadar, uite cum se prepara prajitura Nașa:

Blatul se face din albusuri, galbenusurile raman pentru crema.

Blatul: 12 albusuri, o cana si jumatate de zahar(375 g), o cana si jumatate de faina(masori cu aceeasi cana), 1 praf de copt, un bol cu samburi nuca(200 g). Sa nu uitam de 2 foi de napolitana(pachet mare).

Crema: 12 galbenusuri, o cana si jumatate de zahar(375 g), 5 linguri apa, 3 sau 4 pliculete de zahar vanilat, 1 si 1/2 pachet margarina Rama Maestro.

Se incepe cu pregatirea samburilor de nuca pentru blat: coci samburii de nuca in cuptor, la temperatura mica si cu grija sa nu se arda. Stai cu ochii pe ei pentru ca se fac repede.Samburi de nuca

Samburii de nuca, dupa ce se coc, se zdrobesc doar putin. Ideea este sa ramana prin blatul de prajitura si bucati mai mari de nuca.

samburi de nuca

Intr-un vas mixezi albusurile spuma. Adaugi treptat zaharul pana ce este dizolvat si incorporat tot.  Continui sa mixezi pana se face ca o bezea adevarata.

Stii ca este o bezea adevarata in momentul in care vezi ca nu cade de pe paletele mixerului, este lucioasa si in plus ii raman varfuri moi. Aceasta este o bezea delicioasa pe care poti s-o faci si la alte prajituri. Este asa numita „bezea frantuzeasca”. Mai exista bezeaua elvetiana si bezeaua italiana.Bezea

Pui peste bezea, nucile sfaramate, dar inca nu amesteci.Nuca

Adaugi faina amestecata cu praful de copt,Prajitura Nașa

si  incorporezi usor, cu o lingura de lemn, amestecand de jos in sus, pana arata ca o crema pufoasa.

amestec pentru blat cu nuca

Cu grija, torni toata compozitia  intr-o tava tapetata cu hartie de copt.

Tava are 34/23 cm, in interior.

Prajitura albusuri si nuca

Nivelezi usor ca sa nu scoti aerul din albusuri. In felul acesta blatul va creste usor si va fi aerat.

Blaturile cu albusuri sunt o alternativa grozava pentru cei care nu au voie sa manance galbenusuri. Blat prajitura nasa

Coci blatul de albusuri in cuptorul incalzit deja. Dupa coacere arata grozav.

Lasi blatul cu albusuri ca sa se raceasca si te apuci voiniceste sa faci crema. Las la indemana reteta de crema.

Crema: 12 galbenusuri, o cana si jumatate de zahar(375 g), 5 linguri apa, 3 sau 4 pliculete de zahar vanilat, 1 si 1/2 pachet margarina Rama Maestro.

Incepi asa:

Pui galbenusurile in vasul in care faci crema.

Galbenusuri

Mixezi galbenusurile cu zaharul pana arata ca o smantana, adaugi  apa, mixezi putin

Pentru crema

si vasul il pui la bain-marie continuand amestecarea(cu telul) pana se obtine consistenta unei creme.Crema de oua

Adaugi zaharul vanilat, amesteci si  lasi la racit. Cand crema este aproape rece amesteci margarina(sa fie la temperatura camerei).

Asamblarea: foaie de napolitana, crema, blat, crema, foaie de napolitana.

Atentie: pe foaia de la baza se pune mai putina crema pentru ca blatul cu nuca este greu.Prajitura cu napolitana

Dupa ce ai asamblat-o, tine-o vreo 2 ore la frigider.Prajitura cu foi de napolitana

Gata! Se poate manca. E delicioasa si aspectuoasa. O bucata cheama pe alta. Este asa de buna, ca nu te mai poti opri din mancat. Arata convingator. Mi-am rezervat cateva „bucatele”. Le-am mancat pe toate, cu lacomie chiar.

PS – Daca iti plac dulciurile poti incerca si prajitura cu iaurt, delicioasa si usor de facut.
Daca vrei alte retete de prajituri simple si bune, incearca si: Paleuri cu ciocolata sau „Bombite”

Ti-a placut reteta si vrei sa se bucure si altii de ea? Pune-o pe Facebook, poate cineva iti va multumi!

3 comentarii


  1. Adăugati în cremă unt în loc de margarina și fulgi de nucă de cocoș,iar în blat puneți un sfert cană nuci,un sfert cană stafide și un sfert cană rahat.Va asigur ca va avea un gust demențial în aceste combinații.Eu o fac de ani de zile.Rețetă mea este însă fără praf de copt și cu doar 7 albusuri


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *