Rodia: O explozie de sanatate si gust

Rodii

Cine a gustat vreodata rodie stie ca placerea cea mai mare la acest fruct este “explozia” de suc pe care o simti in gura cand spargi bobitele.

Chiar daca nu este un fruct foarte cunoscut si a inceput sa fie consumat mai des de romani abia in ultimii ani, este apreciat.  Asta poate si pentru ca este o veritabila farmacie.

Poate ca nu te-ai gandi la gust si sanatate cand ii vezi aspectul cam butucanos, dar ascunde o frumusete de bobite de culoare rosu intens si  pline de suc inviorator.Rodie

Arbustul rodiei se numeste rodiu sau rodier si  este un obisnuit al regiunilor semidesertice dar se cultiva cu succes si in cele mediteraneene. Bobitele de rodie sunt de culoare  rubinie, seamana cu mici pietre de rubin dar sunt delicate si cu un gust grozav.

Bobite de rodie

Am citit si despre efectele sale asupra sanatatii, care sunt foarte bune.

Rodia este recunoscuta pe plan mondial ca fiind o puternica sursa de antioxidanti. Are vitamine, minerale, polifenoli, proteine si carbohidrati. Dintre toate acestea, potasiul, fosforul. magneziul, fierul, vitamina C in cantitate foarte mare, vitaminele din complexul B si calciul sunt cel mai bine reprezentate. Pare fructul perfect pentru sanatatea organismului.

Se desface usor, dar cu grija sa nu sara sucul din bobite. Sa nu porti tricoul preferat cand faci asta si nici sa nu fii aproape de un perete care nu se poate curata.Rodie

Rodia contine polifenoli care sunt de ajutor in reducerea grasimii abdominale. Daca vrei sa slabesti sau deja tii o dieta, rodia este perfecta pentru asa ceva. Cum am spus mai sus, bobitele de rodie sunt diuretice si contin doar 82 calorii/100 g fruct dar te vitaminizeaza si te remineralizeaza.

Rodia, pentru ca este bogata in potasiu si alte minerale cu efect diuretic si drenant este considerata un bun detoxifiant pentru organismul nostru. Regula unei rodii pe zi, in special dimineata, iti aduce un aport insemnat de energie si iti intareste imunitatea datorita antioxidantilor continuti.Bobite de rodie

Te ajuta in stresul oxidativ, e buna contra imbatranirii si a fost numita fructul tineretii. Imbunatateste  memoria si incetineste declinul mental.

Poti sa mananci rodia ca atare, poti s-o folosesti la preparate dulci sau sarate. Face casa buna cu alte fructe, cu dulciurile dar si cu carnea, pestele sau branzeturile. Si nu se opreste aici. Are mare succes in cosmetica.

In retete cosmetice pentru piele uscata sau masca pentru par, rodia e un remediu natural la indemana . Iata o masca pentru par gras facuta acasa din o portocala si o rodie:

Mixeaza bobitele de la o rodie cu o portocala( inclusiv coaja de la portocala), pana se face o pasta, aplica pe par, lasa sa actioneze 10 minute, timp in care masezi tot capul( da, se face ceva mizerie) si apoi spala parul cu samponul tau. Efectul e deosebit, parul straluceste si se vede clar imbunatatirea aspectului.

Sunt o multime de intrebuintari ale rodiei. Un alt exemplu ar fi ca sucul de rodie sau produsele pe baza de rodie sunt de real ajutor in atenuarea petelor de batranete sau cauzate de arsurile solare.

Data viitoare cand mergi la cumparaturi, nu uita sa pui si niste rodii in cos. Iti vor fi de mare folos.Rodii

2 thoughts on “Rodia: O explozie de sanatate si gust

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *