Beneficiile maceselor si doua retete de bauturi din ele

Beneficiile maceselor si doua retete de bauturi din ele

Macese

Natura e frumoasa si generoasa si ne ofera multe. Este de ajuns sa vrei sa primesti. Intre darurile ei minunate se afla si macesele. Le recunoastem usor pentru ca ne intampina peste tot cu culorile lor vesele, rosii sau portocalii iar campurile si marginile de drum par impodobite cu pomisori plini de bomboane.

MaceseCulesul de macese iti ofera beneficii pentru ca te alegi cu recolta, faci sport si stai la aer curat.

Se stie ca macesele sunt o sursa naturala de vitamine si minerale iar proprietatile lor uimitoare te ajuta in refacerea sistemului imunitar slabit.  Nivelul de vitamina C din macese depaseste pe cel al citricelor, e indicat sa le mancam in stare proaspataMaceasa insa fara seminte care pot sa irite tractul digestiv.

Pentru a ne bucura si iarna de multele beneficii ale maceselor, putem sa le uscam, sa le facem vin sau otet.

Cand esti racit, un ceai de macese plin de antioxidanti te va ajuta in lupta contra bolii deoarece fluidizeaza circulatia sanguina, tine in echilibru colesterolul si este un excelent tonic pentru oboseala si stres. Se folosesc si sub forma de macerat, infuzie, sirop si tinctura.

Hai sa valorificam toate aceste beneficii in ceva ce consumam cu placere si anume lichiorul de macese si vinul de macese.

Lichiorul de macese

Ai nevoie de: 2 kg macese proaspete, coaja de la 4 portocale mari, 1 litru alcool de 95 grade, 1 litru apa, 1,5 kg zahar

Intr-o vas inchis ermetic pui la macerat macesele cu alcoolul si coaja de portocale timp de 25 zile, apoi mixezi totul, adaugi zaharul dizolvat in apa, muti totul intr-o damigeana de sticla si lasi la odihna alte 5 zile.

Apoi se filtreaza si se imbuteliaza in sticle de sticla, preferabil de 500 ml. Este bun iarna, 1 paharel consumat dimineata inainte cu 30 minute de micul dejun pentru stimularea sistemului imunitar dar si de placere in orice moment al zilei.

Vinul de macese

Pentru un vin de calitate este bine sa recoltezi macesele la sfarsit de octombrie sau chiar in noiembrie, indicat ar fi dupa ce da bruma pe ele. Recolteaza doar macese curate, nu le spala ca sa nu se distruga de pe ele drojdiile salbatice de fermentatie.

Ai nevoie de: 2 kg macese proaspete, 2 kg zahar, 2 lamai, 2 linguri otet si 10 l apa.

Macesele se zdrobesc putin si se pun intr-o damigeana. Intr-o oala se dizolva zaharul in 5 litri de apa, se adauga zeama de la cele 2 lamai, otetul si fierbi totul timp de 10 minute. Rezulta un sirop care se ia deoparte, se adauga restul de apa rece, se amesteca si se toarna totul peste macesele din damigeana.

Trebuie aleasa o damigeana in asa fel incat indiferent de cantitatea de compozitie sa ramana un spatiu de 10 sau 15 cm sub gatul damigenei, ca sa aiba loc spuma sa se adune, deoarece macesele vor fermenta.

Astupi bine damigeana cu un dop de fermentatie(se gaseste in magazine) si o lasi cam 5-7 saptamani,( uneori chiar mai mult), la temperatura de 20 grade, intr-un loc ferit, unde sa n-o spargi si s-o poti manevra. Trebuie s-o agiti zilnic deoarece semintele si cojile se ridica mereu la suprafata si trebuie sa fie imbibate in lichid. Se vor lasa singure cand se termina fermentatia si vinul se limpezeste.

Cand vinul se limpezeste se filtreaza de 2 ori printr-un tifon des si se transfera in damigene mai mici dar tot cu dopuri de fermentatie deoarece e posibil sa mai fermenteze putin.

Esti sigur ca e gata cand e foarte limpede. E cam greu de facut, e bun si aromat atunci cand il prepari dar cel mai bun e dupa 2 ani cand capata o culoare portocalie-roscata.

Un comentariu


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *