Aroma rafinata, picanta, exotica: Lumea culinara e influentata de nucsoara

Aroma rafinata, picanta, exotica: Lumea culinara e influentata de nucsoara

nucsoara 27Fara doar si poate, in istoria gastronomiei, mirodeniile au locul lor de cinste.

Azi este despre nucsoara. Nucsoara este o mirodenie exotica foarte apreciata peste tot in lume. Ai crede ca e un fruct de sine statator dar de fapt este samburele decorticat al unui fruct care seamana cu caisa si provine din Indonezia. Arborele se numeste myristica fragrans, un arbore mereu verde din padurile pluviale ale insulelor Moluce (Maluku) din Indonezia.

Istoria ciudata a nucsoarei

Nucsoara are un trecut tumultuos, chiar sangeros, la fel ca scortisoara. Bataliile cele mai mari pentru monopolul asupra nucsoarei s-au dat intre olandezi si englezi. Olandezii au avut pentru mult timp monopol asupra nucsoarei dar in 1796 englezii au reusit sa puna mana pe insule, pe productia de nucsoara dar si pe plantatiile de nucsoara. Astfel au putut sa sadeasca plante de nucsoara in insula Grenada, insula ce era sub dominatia Imperiului Britanic. Pana azi, cea mai mare parte din productia mondiala de nucsoara provine din insulele Moluste si Grenada.

Cumpara nucsoara intreaga, nu pulbere

Daca-ti faci un obicei din a a folosi nucsoara in bucatarie, preparatele tale vor avea un gust rafinat. Ideal este s-o cumperi intreaga si s-o razuiesti tu exact cand ai nevoie pentru ca in comert pulberea de nucsoara poate fi din resturi de calitate scazuta, nu  este asa de pretioasa si aromata ca nucsoara in sine dar are aceleasi utilizari.nucsoara 2-001

Cum este nucsoara

Are un gust fin, piperat-acrisor dar exotic, cu aroma de muschi de padure si se potriveste aproape cu orice, de la lactate, oua, carne, paste, sosuri, peste, branzeturi, legume, pana la dulciuri. Sa nu uitam ca nucsoara da o savoare aparte vinului fiert dar se potriveste si bauturilor cu mult alcool, gen whisky. Nucsoara se potriveste cu toate tocmai pentru ca este un condiment special.nucsoara 12-001

 

In bucatarie dar si in farmacie

Nucsoara ascunde multe insusiri benefice, iar in bucatarie se foloseste in cantitati foarte mici, razuita exact cand e nevoie pentru a intensifica gustul preparatelor. Aroma sa inconfundabila face ca aceasta mirodenie fantastica sa nu lipseasca din bucataria popoarelor.

In epoca moderna i s-au descoperit proprietati antioxidante, utile in prevenirea diverselor boli si este prezenta in multe medicamente. Printre altele, atenueaza simptomele anxietatii si favorizeaza somnul, scade colesterolul si ajuta in problemele digestive. Totusi, nucsoara nu este considerata un panaceu universal ca bicarbonatul prezentat pe net insa e demna de luat in seama.

Nucsoara si cafeaua

Pentru ca aroma nucsoarei este calda, picanta, exotica dar placuta, cel mai mult imi place proaspat razuita in cafeaua fierbinte. Si, bineinteles, cu scortisoara si cateva bobite de cardamon. Ce-ar fi o cafea adevarata, fara nucsoara, scortisoara si cardamon?

Mirodenia cea mai apreciata 

Din antichitate se cunostea nucsoara, de fapt era cautata mai ales pentru proprietatile afrodisiace si digestive.

In Anglia anilor 1700, mirodenia exotica era foarte la moda printre nobili, incat aveau mereu cu ei nucsoara si o mica razatoare de argint sau os( bineinteles ornamentata) ca sa aromeze bucatele sau bauturile, mai ales vinul fiert.

Fara sa fiu nobila sau bogata, am adoptat si eu stilul de a purta in geanta o cutiuta cu nucsoara si o mica razatoare din inox. Ca sa nu par ciudata de tot, o folosesc doar ca sa aromatizez cafeaua oferita de prietenele mele.cutie nucsoara

Atentie!  Nu trebuie sa depasesti 2 g pe zi de nucsoara pentru ca devine nociva, are chiar efecte halucinogene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *