Delicii pentru copii mici si nu numai: Tort cu nuci caju, mere si curmale

Delicii pentru copii mici si nu numai: Tort cu nuci caju, mere si curmale


Credeti ca dulciurile fara zahar nu sunt gustoase? Trebuie neaparat sa incercati tortul cu mere, nuci caju si curmale. Are valoare nutritiva, vitamine, minerale si energie. Tortul acesta este visul oricarui pofticios care nu vrea sa consume zahar.

Copiii sunt mari amatori de dulciuri, de la cele mai fragede varste. Este alegerea fiecarei mame cu ce-si hraneste copiii, trebuie doar sa le dea alimente pe care au voie sa le manance, comform varstei. Si fara zahar, pe cat posibil.
Nora mea a facut pentru dulcea Eva, fetita ei de 1 an si 3 luni ani, un minunat tort cu nuci caju, mere si curmale.
Ai nevoie de: 10 curmale, un pumn de nuci caju, 2 mere rosii, 3 oua, 50 g unt topit, 4 linguri cu varf de faina alba (masori cu lingura de supa), 1 lingura de pudra de roscove. Nu se pune zahar, curmalele, nucile caju si merele sunt suficient de dulci. La fel, si pudra de roscove e dulce.
Curmalele erau dintre cele cumparate la plafar asa ca aveau nevoie de hidratare. Au fost puse in putina apa calda, cu o ora inainte, apoi date prin blender pana a obtinut un sos gros/pasta care seamana cu caramelul.

Nucile caju au fost macinate cu mixerul vertical dar nu prea fin precum faina. Maruntite atat cat sa nu se inece copilul. Merele (fara coaja) au fost taiate cubulete.

Se face asa: de la oua, separi albusurile de galbenusuri, bati spuma albusurile cat sa devina bezea, adaugi toate galbenusurile continuand sa mixezi vreo 10 secunde. Gata, lasi deoparte mixerul.

Adaugi jumatate din untul topit, pudra de roscove, jumatate din faina, amesteci usor cu o spatula sau o lingura de lemn si cand au fost incorporate pui restul de unt si restul de faina, continuand amestecarea usoara ca sa nu distrugi bulele de aer din albusuri.

Amestecul este omogen, il torni in valuri intr-o tava, pui peste el merele si nucile caju macinate.

Se coace cam in 30 sau 35 minute, la 170 grade, in cuptorul preincalzit..

A copt blatul intr-o tava sub forma de inimioara. Cand l-a scos din cuptor, a turnat peste el sosul de curmale.
Tortul este gustos, aspectuos si copiii il mananca cu placere. 
S-a copt bine, chiar si fara praf de copt. Eva a mancat cu placere, rochita ei spunea totul.

Dar si noi, cei mari, ne-am rezervat cateva felii, mergand pe ideea ca e mai bun proaspat.

Preferatul copiilor si nu numai, merita facut. Ana, iti multumesc! 
Tortul cu mere, nuci caju si curmale este atat de delicios incat voi gasi o scuza ca sa-l fac si eu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *