Mosmoanele, ultimele fructe ale anului: Ciudate dar extrem de gustoase si aromate

Mosmoanele, ultimele fructe ale anului: Ciudate dar extrem de gustoase si aromate

In vechime se cultivau multi mosmoni. Era un proverb care spunea: “Recoltati acest fruct si plangeti, pentru ca este ultimul  fruct al anului”.

Intr-o lume in care nu existau medicamente, oamenii se tratau cu plante si cu ce le mai oferea natura. Secole de-a randul s-a facut asta iar la rang de cinste era mosmonul, cu frunzele, fructele si semintele lui cu proprietăți diuretice, antiinflamatoare și astringente.

In Roma antica, de la mosmon se foloseau fructele necoapte, le uscau si le foloseau impotriva tulburarilor intestinale.

Vechii greci au inchinat mosmonul zeului Cronos iar romanii, zeului Saturn, ca sa-i apere de influentele daunatoare ale vrajitoriilor.

Am vazut mosmonul in septembrie si apoi in octombrie.

Mosmoanele au culoare maro deschis in luna septembrie, duritate lemnoasa, cu peri fini si sepale ca niste mustati.

In octombrie deja se inchid la culoare dar isi pastreaza aspectul rustic, ciudat, dur si lemnos.

Mosmoanele nu sunt bune la gust atunci cand e vremea recoltarii lor. Sunt acide si astringente, ti se face gura punga daca le mananci, nici nu le poti considera comestibile insa cine poate manca fructul necopt, astringent, beneficiaza de proprietatile lui antiinflamatoare.

Situatia gustului mosmoanelor se schimba in momentul in care se coc. Trebuie tinute cateva saptamani in loc uscat si aerisit, in ladite de lemn, acoperite cu fan. Daca ai mai putine, la fel de bine se coc tinute pe masa, intr-un vas, neacoperite, asa cum s-a intamplat cu cele pe care le-am avut eu. Totul este sa ai rabdare.

Cand sunt coapte, mosmoanele se inmoaie si devin de culoare aproape neagra. Pulpa fructului sufera o schimbare enzimatica ce o face sa devina moale, dulce si aromata si cu aspect brun-caramel. Mi se pare ca are gust de crema de dovleac cu scortisoara in care ai pus o picatura de vin alb.

In mosmoanele coapte se aduna mai multe zaharuri dar au si fibre vegetale de aceea au un usor efect laxativ.

Se vede clar in fotografie trecerea spre fructe coapte si bune de mancat. Pulpa lor se foloseste la marmelade in special, sunt delicioase cu o branza bine maturata dar poti sa le pui si in tuica tare si sa faci din ele un lichior inedit.

Mosmoanele au grija de sanatatea ta

Bogatia de vitamine si minerale continute de aceste fructe, fac din mosmoane un  aliat pentru sanatatea ta. Minunatul potasiu regleaza cantitatea de apa si previne deshidratarea celulelor, magneziul este perfect pentru crampele musculare si stari de stres si ai  fosfor si calciu pentru dinti si oase in general.

Dintre vitaminele din mosmoane, cea mai importanta este vitamina C  buna pentru sistemul imunitar si pentru absorbtia fierului, si vitamina B3 care metabolizeaza nutrientii ce transforma in energie grasimile si carbohidratii.

Mosmoanele coapte, consumate cate 10 bucati in fiecare dimineata, te ajuta la scaderea nivelului de colesterol rau. Doar iarna poti beneficia de acest tratament avand in vedere ca mosmoanele se recolteaza la sfarsit de octombrie si apoi astepti intre 3 si 5 saptamani ca sa se coaca in conditii casnice.

Semintele de mosmon

Am fost curioasa ca sa vad cum arata semintele de mosmon. M-am straduit sa curat de pe ele pulpa coapta dar nu prea am reusit. Oricum, arata ca niste bucatele de lemn dur cu forme neregulate. Sunt cate 5 in fruct.

Daca nu le cureti bine de pulpa coapta, zici ca sunt bucati de roca preistorica.

Putina istorie

Mosmonul era inca din vechime prezent pe tarmurile de la Marea Caspica, si fiindca Marea Caspica este  lacul cel mai mare de pe planeta, asezat la  hotarul dintre Europa si Asia, mosmonul a ajuns sa fie cultivat cu usurinta pe cele doua continente. Din Asia, China este marea cultivatoare de mosmon iar din Europa, Grecia si Italia au devenit cele mai mari cultivatoare.

Mosmonul s-a pierdut in negura timpului atunci cand lumea a migrat spre orase si fermele au fost depopulate si terenurile parasite. Dar fiindca este o planta rustica puternica, mosmonul s-a adaptat de minune in salbaticie si nu si-a schimbat proprietatile, ba chiar au devenit mai puternice deoarece plantele salbatice inmagazineaza in ele toata forta pamantului.

Astăzi, când se incearca să se actualizeze plantele din trecut, mosmonul, acest arbust vechi, nepretentios si rezistent la frigul iernii, este luat în considerare.

Asa-i ca vrei sa mananci si tu mosmoane? Sunt ultimele fructe ale anului: Ciudate dar extrem de gustoase si aromate.

Inca nu este tarziu ca sa pornesti in cautarea lor. Rezista in pom pana iarna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *