Ciuciulanii de la Gorj: Frumusețile extra-gustoase ale pădurilor

Pentru ca padurea avea nevoie de eleganță au aparut ciuciulanii.

Sunt ciuperci delicioase si frumoase. Eu le numesc frumusețile extra-gustoase ale pădurilor din Gorj.

Ciuciulanii ii recunosti dupa inelul de pe picior, inel albicios, mobil. Insa atractia o reprezinta palaria crem, cu solzi fini aparenti, mici pete maronii; este usoara, pufoasa, catifelata la atingere.

Nu gasesti ciuperca mai eleganta decat ciuciulanul iar inelul ii pune in valoare frumusetea.Ciuciulanii, pe langa faptul ca sunt deliciosi, impresioneaza prin frumusete si marime. Frumusetile astea trebuie sa fie promovate.

Ciuciulanul tanar are palaria clopot iar culoarea este cacao cu lapte.Spre maturitate, palaria ciuciulanului se tot deschide pana devine plata. Culoarea sa este albicioasă cu variații crem. Pe măsură ce crește, cuticula se retrage și lasă fragmente întunecate pe calota.Ia te uita ce ciuciulan puternic. Sustine copacul.Piciorul ciuciulanului este foarte inalt, poate atinge chiar si 20 cm inaltime.  Te astept la copacul vopsit cu verde. Port o frunza la palarie.Hei, sunt si eu pe aici!Ciuciulanii de noiembrie isi schimba putin culoarea, parca nu mai arata ca cei de la inceputul toamnei dar raman la fel de gustosi.

Unii se aduna in trib.Sau in iubire…(vezi piciorul arcuit).
Natura poate fi expresiva daca o privesti din unghiul potrivit.Vara, ciuciulanii cresc la distanta unul de altul dar toamna ii apropie vremea rece a lui noiembrie.Unii au aflat ca e anul 2020. Hai, 2m, te rog!Asa delicati cum sunt, totusi, dupa ploaie isi mentin fermitatea.Ciuciulanul acesta era cam ciufulit dar splendid.

Cred ca vreun animal al padurilor de foioase l-a gasit delicios. La micul dejun.

I l-am lasat acolo. Pentru prânz. Sau cina.Daca tot ii luam acasa, macar le-am organizat o sedinta de pozat.

Si lor.

Ultimii ciuciulani i-am cules in 17 noiembrie. 2020.

Cum ii gatesc

“Carnea” palariei de ciuciulan sanatos este albă, fragedă și fermă, cu lamele fine si dense. Are o aroma discreta dar foarte placuta atunci cand ciuperca e proaspat culeasa.Mai intai spal ciuciulanii. Sa nu va aud ca ciupercile de padure nu trebuie spalate. Trebuie! Le speli rapid, la jet de apa. Asa arata ciuciulanii spalati.O serie de ciuciulani i-am facut la cuptor, in tava, stropiti cu putin ulei si cu un praf de sare (mai buni cu unt si sare): gustul este dulce, cu o nota de aluna, spun unii. Mie nu mi s a parut asa dar nici nu-i pot incadra la o aroma clara, stiu doar ca sunt savurosi. Aici sunt in plin proces de coacere.Alte metode: pe plita sau gratar, cu putina sare presarata: seamana la gust cu pleurotus, zice prietenul meu.

De data asta i-am facut pané. Cu pesmet.

Si fara pesmet. Doar ou, faina, sare si piper. In articolul urmator va fi si reteta de ciuciulani pané.

Atentie!

Padurile sunt pline de tot felul de ciuperci. Nu recoltati sau nu consumati ciuperci daca nu sunteti absolut siguri de comestibilitatea lor. Informatiile gresite sau atitudinile superficiale in acest sens ar putea provoca daune grave cauzate de intoxicatie sau otravire, chiar fatale.

Daca vrei sa afli mai multe despre ciupercile de padure, uite AICI  
Sau AICI
Inca unul AICI
Update: Uite AICI cum sa faci ciuciulani pane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *