In 2021 am facut parte dintre cei 1,5 milioane de oameni care viziteaza anual vestitul si romanticul castel Neuschwanstein (Schloss Neuschwanstein), regatul de basm al Germaniei.
Castelul a fost construit de Ludwig al II-lea al Bavariei, devenit rege la 18 ani.
Castel de poveste, cu turnuri misterioase ce ascund povesti de dragoste, cu terase romantice, scaldat in soare si nemurire.
Un castel creat pentru liniste, poezie si muzica lui Wagner. Castelul Neuschwanstein.
Neuschwanstein este cocotat pe stanca, intr-o locatie de vis, inconjurat de salbaticia muntilor si a prapastiilor infricosatoare.
Dar si cu priveliste spectaculoasa spre resedinta familiei, castelul Hohenschwangau.
Cu lacuri si campii pe alta latura, intr-un loc plin de armonie.
Un castel de basm facut cu cele mai bune tehnici de constructie ale secolului al IX-lea.
“Neuschwanstein, destul de ciudat astăzi simbolul unui „castel medieval” în întreaga lume, nu este o copie a vreunei clădiri istorice existente, ci o nouă creație caracteristică, compozițională, a istoricismului, care prezintă motive arhitecturale ale Wartburgului, dar și reprezentări ale castele în pictura (de carte) medievală.” (traducere aproximativa din neuschwanstein.de)
Castelul are exterior simplu, cu caracter sobru dar impunator.
“Combinația tipică a tehnologiei moderne (de construcții) și a formelor istorice de construcție și echipamente nu a fost în niciun caz văzută ca fiind contradictorie. Ludwig al II-lea a acționat conform acestei idei”. (traducere aproximativa din neuschwanstein.de)
“Lucrările la viitorul șantier au început în vara anului 1868; au fost îndepărtați până la 8 metri de rocă pentru a face loc fundațiilor. În iunie 1869 era gata noul drum de acces. La 5 septembrie 1869, în tradiția lui Ludwig I, în piatra de temelie au fost puse planul clădirii, portretele constructorului și monede din timpul domniei sale.” (traducere aproximativa din neuschwanstein.de)
“Cele mai moderne mijloace au fost utilizate în timpul construcției, atât în ceea ce privește tehnologia, cât și materialele. Fundatiile au fost cimentate, zidaria este formata din caramida si a fost acoperita doar cu calcar usor.”(traducere aproximativa din neuschwanstein.de)
Ludwig al II-lea al Bavariei, devenit rege la 18 ani, iubea artele frumoase, aveai idei, idealuri si aspiratii, dar nu era pregatit sa devina rege:
„Am devenit rege mult prea devreme. Nu am învățat suficient. Începusem atât de frumos să învăț… dreptul constituțional. Deodată am fost smuls și pus pe tron. Ei bine, eu’ inca incerc sa invat…”
Ludwig al II-lea al Bavariei si-a construit un castel de vis, pentru linistea lui; castelul a ajuns sa fie vizitat de milioane de oameni. Mereu trebuie sa astepti la portile castelului, dar merita cu prisosinta.
Ca sa ajungi la castel iti ia ceva timp, insa strada principala este grozava, mentii contactul cu natura, cu mirosul proaspat al arborilor, al florilor salbatice, si cu sunetele padurii.
Mai sunt trasee alternative. Harti de genul acesta te intampina pe toate potecile care duc la castel.
Greu gasesti locuri libere. Mi s-a parut un mijloc de transport placut si amuzant.
A fost o excursie grozava!
Ma voi intoarce la castel vara aceasta. Pentru locul spectaculos unde este construit, pentru ca nu am reusit sa vad interiorul lui (pandemie, programare) dar si pentru a ma delecta cu infatisarea castelului in rasarituri si apusuri.
Si parapante. Asa e in Allgäu.
Daca treci prin zona, uite un loc unde poti sa savurezi o delicioasa mancare nemteasca si un pahar de vin, cu ochii la castel si sufletul plin de liniste.
Sa nu uit de cele 3 fete frumoase aflate in raza de actiune a aparatului meu de fotografiat. Viitoare printese, cine stie!
Daca vrei sa afli despre alt castel celebru al Germaniei, uite AICI sau despre un castel din Nitra (Slovacia) uite AICI
P.S Site-ul are si magazin on-line. Poate te intereseaza sa cumperi niste cadouri frumoase. Uite AICI
Un comentariu