Flori de tei: Delicate, cu parfum amețitor și multiple beneficii

Stii amiezile calde de vara cand stai sub un tei inflorit? Te cuprinde o senzatie de relaxare si te lasi invaluit de parfumul ametitor de placut al florilor de tei.

Teiul este un arbore valoros. Este frumos cand este tanar dar la maturitate devine impunator. Florile de tei sunt folosite in medicina alternativa iar mirosul florilor de tei este incantator.

Frunzele teiului au forma de inima si teiul este atragator chiar dupa scuturarea florilor. Bobitele ramase ii dau un farmec aparte. Un motiv in plus pentru decorarea parcurilor.

Si bobocii florilor de tei au forma de inima. Inimi mici si delicate, pentru rasfatul oamenilor.

Florile de tei sunt o incantare pentru privitori. Bobocii fini si fermecatori alaturi de flori (totul protejat de o frunzulita (bractee) fragila de culoare verde-galbuie) fac parte din parada de moda a teiului.

Cand eram mica imi faceam coronita din flori de tei. Trebuia sa deranjez albinele dar merita fiecare intepatura de-ale lor.

Cand incep sa se ofileasca, florile de tei nu mai sunt asa delicate dar parfumul lor imbietor se simte de la departare.


Si pentru ca teiul trebuie sa ramana faimos pana la capat, arunca in joc fructele lui, niste bobite inimioare.

Am facut pozele florilor de tei in parcul Drumul Taberei din Bucuresti, dar florile de tei si lavanda le-am primit in dar de la un prieten. Are un tei in gradina, intre lavanda, ca sa fie bucuria completa: priveliste minunata si gradina inmiresmata.

Si-am pus la uscat florile de tei. Pentru niste ceaiuri delicioase si relaxante.

Uite asa arata uscate. Eu le pastrez intr-un saculet din panza.

Daca obisnuiesti sa bei ceaiuri, ceaiul din flori de tei este o alegere potrivita atunci cand ai probleme minore cu insomnia, nervozitatea si inflamatiile cailor respiratorii.

Florilor de tei le sunt atribuite proprietati astringente, sedative, emoliente si mai ales antispastice si antitusive.

Pe langa actiunea sa relaxanta si anxiolitica si ca supliment natural pentru insomnie, teiul este folosit si in tratarea racelilor si gripei, datorita capacitatii de a calma tusea si de a scadea febra.

Ceaiul din flori de tei este de un real ajutor este in momentele de stres si anxietate deoarece contracareaza agitatia, nervozitatea si tahicardia si favorizeaza relaxarea si odihna.

Ceaiul din flori de tei se prepara din 2 g de flori de tei la 250 ml apa.

Se fierbe apa pana incepe sa dea in clocot, se opreste focul si se adauga florile de tei. Se acopera vasul si se lasa 5 minute la infuzat. Ideal este fara zahar dar poti adauga miere daca il vrei dulce. Eu pun si o felie de lamaie. Mai mult pentru decor.

Ca uz extern, infuzia din flori de tei este folosita in cazul bolilor de piele datorita proprietatilor sale emoliente si anti-mancarime.

Tot pentru uz extern, o baie cu infuzie de flori de tei este binevenita dupa o zi obositoare, are efect sedativ si relaxant si este potrivita si pentru copii.

Si asta nu e totul: aplica pe ochi  comprese de tifon sau dischete de bumbac inmuiate in infuzie de flori de tei si iti vor calma oboseala, roseata si pungile de sub ochi

Pentru ten, folosita ca tonic dupa curatarea fetei, infuzia din flori de tei iti amelioreaza iritatiile pielii si iti catifeleaza tenul.

Contraindicatii 

Doar pentru persoanele cu hipersensibilitate si alergii.

Daca vrei ceaiuri din alte plante, uite  AICI sau  AICI sau  AICI sau  AICI

Si mai sunt cateva  AICI  sau   AICI  sau  AICI  sau   AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.