Argintul viu – intre mit si realitate

 

Ag3

De cate ori vi s-a intamplat sa ziceti de un copil neastamparat ca  “parca are argint viu in el” doar pentru a descrie zburdalnicia si  vioiciunea lui?  Toate astea pentru ca se comporta ca argintul viu, nu poate sa stea pe loc.

Toata lumea a auzit sau a zis macar o data : “are argint viu in el”. Argintul viu nu e altul decat mercurul, singurul metal lichid. E numit argint viu pentru culoarea sa argintie,  stralucitoare, pentru extrema mobilitate si pentru proprietatea de a se divide in sfere din ce in ce mai mici la cea mai simpla atingere.Ag viu

Se stie ca e imposibil sa-l tii in loc si de aceea se zice de cineva vioi,  zburdalnic, jucaus, ca e plin de viata ca argintul viu. 

Oamenii au incercat mereu  sa se intrebe cu ce au de-a face.

Cum adica? E un metal si totusi e lichid. E unul dintre cele mai grele metale dar se transforma in fum imediat ce-l incalzesti putin, neramanand nimic din el. Luceste precum o oglinda de cristal, dar e o otrava mortala.

Multi si-au pierdut sanatatea si chiar viata incercand sa foloseasca mercurul.  Se povesteste ca primul imparat al Chinei a innebunit si a murit din cauza inghitirii pilulelor cu mercur. De fapt, mercurul ar fi trebuit trebuia sa-i  garanteze nemurirea. Nu se va sti niciodata cat rau a facut  de-a lungul vremii  folosirea mercurului fara sa i se cunoasca actiunea ingrozitoare asupra corpului uman.

Toxicitatea mercurului

Si totusi, in scrieri este mentionat inca din antichitate ca mercurul este otravitor: romanii cunosteau  manifestarile nervoase a celor expusi metalului lichid. Mai tarziu, toxicitatea mercurului si efectele sale asupra sanatatii mentale au fost descoperite in Anglia anilor 1800 printre producatorii de palarii. Aveau cea mai  mare rata de tulburari psihice deoarece  utilizau mari cantitati de mercur in prelucrarea feltrului.

Se spune ca raspandirea acestor simptome l-a inspirat pe Caroll Lewis in crearea personajului “Palarierul nebun” din celebrul roman Alice in tara minunilor.

Vaporii de mercur pot fi inhalati si inghititi impreuna cu alimentele si ajung  imediat in sange. Partea neoxidata a mercurului este transportata de catre sange in diverse organe, unde se oxideaza si se depune. De o importanta deosebita e modul in care mercurul se depune in creier pentru ca are tendinta sa se acumuleze si astfel creierul nu se va mai elibera niciodata.

Folosirea argintului viu in vechime

Alchimistii s-au chinuit ani la rand incercand sa transforme mercurul in aur, dar n-au reusit. Cunostintele lor de chimie erau destul de limitate avand in vedere ca mercurul este unicul metal lichid.Ag2

Descoperirea argintului viu a fost cam in acelasi timp cu descoperirea aurului si a cuprului. S-a constatat ca egiptenii cunosteau  amestecul de mercur cu cupru si in  anumite piramide s-au gasit reziduuri din aceste metale. Argintul viu era mentionat si de anticii scriitori greci.
Cat de periculos este argintul viu?

Boli neiertatoare precum alzheimer, artrita, scleroza multipla, depresia si schizofrenia au legatura cu toxicitatea mercurului. Acest metal lichid, mercurul, este pe locul 2 pe pamant printre cele mai periculoase elemente. Pe primul loc este plutoniul.

Sunt multe cai nestiute prin care te poti intoxica cu argint viu, dar cele cunoscute pot fi amalgamul dentar, pestele(mai ales tonul si somonul), anumite vopseluri chimice, cand spargi termometrele si chiar tuburile de lumina fluorescenta. Pana acum s-au gasit peste 120 de boli provocate de mercur.

Dar cea mai cunoscuta forma in care s-a folosit mercurul ramane cea din amalgamul pentru plombele dentare, pentru ca era cea mai ieftina.

Cu toate acestea, argintul  viu este folosit  in industria armelor si in instrumentele de mare precizie, unde a devenit de neinlocuit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.