“Intr-o nu stiu care”…toamnă am fost la cules de ciuperci salbatice prin padurile de foioase ale Gorjului.
Mânătărcile si crăițele sunt preferatele mele dintre toate ciupercile padurilor.
Dar cel mai mult imi plac crăițele. Crăițele sunt minunatele si delicioasele ciuperci salbatice, o placere sa le aduni si o delicatesa in farfuria ta.
Daca vrei sa afli mai multe despre crăițe, uite AICI
Si pentru ca in toamna respectiva ne-am rasfatat cu craite proaspete, gatite in diverse moduri, am pus cateva si la congelator, sa ne bucuram si iarna de gustul lor unic.
Uite cum am pregatit craitele pentru congelare:
Le-am curatit de urmele padurii si le-am spalat cu grija, dar rapid.
Le-am feliat.
Le-am pus in pungi si apoi la congelator.
Si in prag de iarna le-am transformat in niste chiftele savuroase.
Uite aici cum le-am preparat:
Am scos din congelator o punga cu craite si am alaturat si restul ingredientelor: ceapa tocata, 1 ou, 2 felii de paine, faina, ulei, sare, piper, cimbru uscat, patrunjel proaspat si pesmet.
Pana s-a colorat usor (2 minute) si a devenit moale si cu miros placut. In chiftele nu pun niciodata ceapa cruda.
Ceapa calita o pui in bolul in care vei adauga si restul ingredientelor.
Nu pleca, asta nu e totul.
Si craitele se calesc cand gatesti chiftele. Daca sunt adaugate crude, ciupercile, in general, lasa multa apa si compozitia nu se “leaga”.
Cand ma apuc de prajit ceva, intai incalzesc tigaia si apoi adaug, ulei, unt, etc, pe care il/le las sa se incalzeasca.
Asadar, in tigaia incalzita si in uleiul fierbinte, am adaugat craitele decongelate si le-am calit 5 minute, pana a mai scazut apa din ele. Deja arata bine.
Cand craitele s-au racit, le-am pus intr-un bol, cu restul ingredientelor.
Hai sa preparam savuroasele chiftele din craite.
Cu toate ca am pus pesmet ca sa mai absoarba apa, compozitia era delicata, asa ca, m-am folosit de 2 linguri: iei amestec intr-o lingura, cu cea de-a doua lingura ii dai o forma aproximativa si o pui in faina. Abia acum poti sa-i dai forma de chifteluta, fara sa te murdaresti prea mult.
In uleiul incins pui chiftelele. Nu prea multe o data, pentru ca trebuie sa se rumeneasca.
Cand sunt prajite pe o parte, le intorci.
Le rumenesti cat doresti si le scoti pe servete de hartie, sa se scurga de ulei. Uite asa:
Gata, s-a terminat prepararea chiftelelor. Chiftelele arata apetisant, gustul este grozav iar mirosul este innebunitor.
Au invelis usor crocant si miez moale, catifelat. Sa tot mananci. Sunt bune si calde si reci. La micul dejun, pranz sau cina. Si la vreo cateva gustari pe parcursul zilei. Sper ca v-am convins.
Au mai fost cateva chiftele dar mie imi plac fierbinti. Sigur s-au pierdut pe drumul dintre tigaie si farfurie.
Cred că vrei sa stii cum arata la interior o chiftea fierbinte.
Cand chifteaua din craite este rece, se vad mai bine detaliile chiftelei.
Si gustarea de la miezul noptii.
Sa inchei cu o craita spectaculoasa.