Crăița pădurii

craita

In judetul Gorj, crăița este cea mai gustoasa si mai frumoasa ciuperca a padurii. O gasim si-n alte locuri din tara sau din lume, mai ales in zona mediteraneeana, dar asta-i alta poveste.

Daca in plimbarile tale prin padure gasesti aceasta minunata ciuperca poti sa spui ca ti-ai inveselit ziua si meniul.

Arata asa cand e mai mica dar incepe sa se contureze, sa-si arate perfectiunea.

Cand o intalnesti prin padure, nu poti decat sa te bucuri.
Pe langa aspectul inedit, craitele au un gust si o aroma pe care nu le intalnesti la alte ciuperci salbatice, nici macar la manatarci. Craitele sunt de toate formele si marimile, mai frumoase sau mai putin frumoase dar toate sunt la fel de gustoase.

O gasesti in mijlocul padurii, mancata de vreun animal cu gusturi bune.

Pot fi ascunse  prin ierburi si frunze, la marginea padurii.

Cea din stanga are aspect de ou fiert abia decojit. M-am amuzat.

Nu stiu ce m-a bucurat mai mult: plimbarea prin padure, gasitul craitelor, fotografiatul sau gandul la deliciile culinare.

Asta e craita ozn.

La maturitate isi transforma aspectul, devine si mai frumoasa dar si mai gustoasa.

O poti prepara in orice mod doresti. E buna, buna, buna. Are un gust inegalabil, nu-l vei uita curand.

Are o aroma intensa si de neegalat atunci cand e matura. Piciorul nu se mananca, este dur si fibros.
Sunt cele mai bune ciuperci, indiferent cum le pregatesti: delicioase, satioase si imbietoare.

Le cureti bine, bine, cu o perie moale, eviti spalatul lor pe cat posibil.


 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.