Dreifaltigkeitbergkirche din Spaichingen, Germania: Locul de unde venerezi Soarele

Intr-o zi friguroasa de decembrie, in 2019, prietenul meu mi-a vorbit despre o bisericuta catolica de pelerinaj, scaldata de razele soarelui si aflata la capatul unui drum plin de urcusuri, pe muntele  Trinitatii (Dreifaltigkeitsberg), orasul Spaichingen, Germania, unde ne aflam atunci.

Am dorit sa vad imediat asezarea binecuvantata.

Din cele mai vechi timpuri, Muntele Trinitatii este locul de unde venerezi soarele. Si este potrivit pentru o biserica ocrotita de razele soarelui.

Asa a aparut Dreifaltigkeitbergkirche (Biserica muntelui Trinitatii).“Nu este o coincidenta ca zeul soarelui a fost venerat aici”, spune un prospector. Masuratorile efectuate de stația de masurare vecina, Klippeneck, au aratat ca lantul muntos Dreifaltigkeitsberg este unul dintre cele mai insorite locuri din Germania.
Se crede ca acolo unde se afla astazi biserica de pelerinaj, celții s-au inchinat lui Baldur, zeul Soare, și au construit un lacas de cult pentru el. De aici numele “Baldenberg”, pe care muntele l-a purtat pana in Evul Mediu.
Biserica Trinitatii a fost mereu renovata. Arata foarte bine indiferent de anotimp.Turnul bisericii este vizibil de departe. „Din motive de securitate nu mai este deschis”, spune preotul Stefan, superior al claretienilor de pe munte.
Calugarii sunt pe munte inca din 1924 și asigura ingrijire pastorala comunitaților din jur. Mănăstirea de aici a fost prima așezare claretiană din provincia germană, a spus părintele Ștefan. Asezarile Claretians includ Germania, Austria, Elveția, Slovenia și Sri Lanka.Interiorul bisericii este incantator. Nu stii ce sa admiri mai intai. Vezi sculpturi fabuloase, picturi, marmura si lemn masiv. Tavanul este in stil dom.Orga, cu sunete care parca te impaca cu tine. Piesa de rezistenta si prilej de pelerinaj este altarul. Pur si simplu te impresioneaza maiestria cu care a fost lucrat de catre celebrul sculptor Josef Anton Feuchtmayer.  Altarul este ultima lucrare a maestrului, in stil rococo.De ce este biserica pelerinilor
Mulți dintre cei care vin la biserica de pe muntele Trinitatii au motivații diferite. De exemplu, pelerinii din orașul Villingen-Schwenningen, situat de la peste 30 de kilometri, in fiecare an fac un pelerinaj  până la Dreifaltigkeitsberg, îndeplinind astfel un gaj din 1765.  In acel moment, orașul era eliberat de o boala teribila a bovinelor.
Motivul pelerinajului la Dreifaltigkeitsberg se întoarce la o legenda, de care este legata și construcția unei prime capele. La începutul secolului al XIV-lea, se spune ca un cioban și-a pierdut oile pe muntele care se numea atunci Baldenberg. In cautarea oilor, a descoperit un arbore care reprezenta Sfânta Treime. Deoarece a fost fericit sa găseasca toate oile, a promis sa construiasca o capela langa arbore si s-o boteze Sfanta Treime. Zis si facut, construcția este datata din 1320.
Paraclisul inițial din lemn a fost destinația pelerinajelor timp de mai multe secole, a fost cautat în special de cei cu vitele bolnave. Ca mulțumire pentru acest lucru, credincioșii din Villingen continua sa se duca in pelerinaj o data pe an la biserica ce se afla pe munte si gazduieste altarul facator de minuni.
La doar câțiva pași este Brunnenhaus, o casuta construita de Christian Bader de la Imst în Tirol în 1662 și renovata de voluntari in 2000/2001. Este un loc de meditație.Surpriza vine din interiorul casutei unde se afla o fantana acoperita cu sticla.
Vizitatorii se pot așeza pe bancile din jurul fantanii și pot asculta muzica relaxanta, difuzata in permanenta.
Fiind in preajma Craciunului, interiorul casutei cuprindea si o scena specifica.La cativa metri de biserica se afla un restaurant cu traditie in arta culinara nemteasca, amenajat intr-una dintre cladirile manastirii.


Restaurantul de pe Dreifaltigkeitsberg din fosta Mesnerhaus functioneaza tot anul.

Bucura-te, ai ajuns pe muntele Trinitatii!
Cand ajungi pe muntele care strajuieste orasul Spaichingen din Landul german Baden- Wurttemberg, nu poti sa stai decat  tacut si uimit  si sa te  scufunzi în privelistea uimitoare.
Calatoria spre munte, de la Spaichingen, dureaza în jur de zece minute, cu masina,  în funcție de câți biciclisti sunt pe drum. Sunt multi într-o zi frumoasa.
Cu bicicletele lor urca 335 de metri in altitudine pe câțiva kilometri, trec o serie de serpentine si secțiuni abrupte, toate marginite de padurea de brad, incredibil de curata si maiestuoasa.
Pe langa provocarea sportiva, privelistea ar putea fi un motiv pentru efort. Este întotdeauna o recompensa binemeritata.
Muntele este înalt de 985 de metri,  se ridica deasupra orasului Spaichingen și face parte din lantul vestic muntos Albtrauf. Poti vedea Feldbergul in vest si panorama alpina in sud, chiar daca nu e cea mai senina zi.
Iar apusul te incanta pur si simplu.
Ai elemente ajutatoare pentru a privi peisajul. Si harta gravata in metal.Pentru o zi de decembrie, zona se vede frumos.Merita sa urci cativa kilometri pentru a te putea bucura de aer curat si priveliste minunata. In orice anotimp.Petrecerea timpului liber pe Muntele Trinitatii
Dreifaltigkeitsberg și Heuberg din spatele sau aparțin parcului natural Donaubergland. Se poate ajunge la o zona extinsa de drumeție pornind de la parcarea de drumeții (aproximativ 15 minute cu mașina din centrul orașului). Biserica de pelerinaj si manastirea sunt situate pe traseul principal de drumeție 1 (HW1) al Asociației (Donauwörth-Tuttlingen).
In timpul iernii, din parcul de drumetii se deschide o mare zona de schi de fond cu peste 50 km de trasee ingrijite. Planoarele si parapantele clubului Spaichingen incep de la Dreifaltigkeitsberg.
Cea mai usoara cale de a ajunge pe varful Muntelui Trinitatii pe jos, este pe calea stației (Kreuzweg cu capele, proiectată de Alfred Vollmar 1951-1954). Faci aproximativ 1 oră din centrul orasului pana pe platou. Merita cu prisosinta.
Sa ne amintim:
In orice tara gasim locuri frumoase si pazite cu strasnicie de catre Dumnezeu. Sau cel putin asa ne place sa credem.
Trebuie sa credem in ceva, sa incepem sa credem in noi, pentru că:
Se spune ca iti poți deschide inima catre Dumnezeu pentru ca prezenta LUI este mereu vie intre noi si in inimile noastre.
“EL te va face cu siguranta sa gasești un loc unde poți crește, sluji, onora si inchina lui LUI, impreuna cu ceilalți”.
Si cel mai nimerit sa faci asta este intr-o biserica. Poate fi Biserica Trinitatii sau poate fi bisericuta de lemn din satul tau.
“Biserica este casa Domnului. Dumnezeu este cel care a inființat biserica, nu omul, și El a facut-o astfel incat în acel loc, in casa Lui, unde El te intalnește, pur și simplu oprește-te, ai ajuns acasă!”

Pentru mai multe informatii:

Uite articolul despre orasul Spaichingen AICI

Daca vrei sa citesti despre alta biserica din Germania, ce are un Altar facator de minuni, uite:  AICI

Daca te intereseaza o capodopera a tehnologiei si esteticii, in apropiere de Spaichingen, uite:  AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.