Leandri si Marea Ligurica

Marea LiguricaDespre leandri stiu foarte putin. Cunostintele mele se rezuma la leandri vazuti pe ici pe colo prin tara noastra, si carora nu le-am dat importanta, ba chiar, candva, am hotarat ca nu-mi plac.

Asta pana cand am avut ocazia sa ajung la Cogoleto( Genova), la Marea Ligurica, unde am fost surprinsa sa vad leandri care aratau ca niste adevarati copaci. Mereu am crezut ca leandrii sunt arbusti de mici dimensiuni, asa ca nici nu i-am recunoscut din prima. Poate pentru ca sunt de soi mediteraneean si ajung la peste 7 m inaltime.Leandri
Si, de parca nu mai vazusem leandri in viata mea, m-am gandit sa le aduc putin respect si sa-i fotografiez.

Leandri

Acum recunosc ca sunt deosebiti, cu frunzele lor dure sub forma de lance si flori delicate. In Cogoleto, Genova, acesti leandri fac parte din peisaj. Sunt norocosi sa fie mereu pe malul marii. Le este recunoscuta rezistenta la seceta, sol sarat. Indiferent de anotimp, raman mereu verzi.

Leandri

Se simt foarte bine in preajma palmierilor.Leandri

Racoarea serii le aduce un plus de parfum si de fermitate florilor de leandru. Sunt frumoase, nici n-ai zice ca fac parte dintr-un arbust recunoscut pentru toxicitatea lui.

Leandri

Cu toate ca predomina culoarea roz, in alte zone ale Italiei gasesti leandri cu flori de alte culori: albe, rosii, galbene, portocalii, chiar si albastre.

Sfaturi de la un cultivator de leandri

Seva leandrilor este foarte toxica si din ea se extrage otrava pentru soareci.

Daca ai plantat sau replantat un leandru, trebuie sa te speli pe maini foarte bine.

Cei care au copii mici sau animale de companie nu ar trebui sa tina leandri.

Cate ceva despre Marea Ligurica

Marea Ligurica se intinde de la Liguria pana la Corsica: este mica, dar adanca, iar munții ajung pana la mare. Țarmurile sale sunt inalte, iar plajele sunt puține, mici dar frumoase si linistite. La Cogoleto( Genova) se potriveste descrierea.Cogoleto. Genova

În partea de nord a marii Ligurice este Golful Genova.

In marea Ligurica se varsa apele raului Arno dar si  multe alte râuri de origine apeninica, cum ar fi Serchio și Magra.

De-a lungul coastei sale există multe porturi, dintre care cel mai mare este portul Genova. Alte porturi de referinta sunt cele din Mentone, Savona, La Spezia, Imperia, Carrara, Piombino și Livorno. Marea Ligurica, la nord-vest de Corsica ajunge la o adâncime maximă de  2 850 m.

Marea de la mica plaja din Cogoleto ramane preferata mea. Apa este calda si de o culoare interesanta iar nisipul e gri inchis.Cogoleto, Genova

Dar marea, marea ramane frumoasa si misterioasa, indiferent unde e.

Cogoleto, Genova Reculege-te din cand in cand la malul marii.

P.S  Multumesc, Lori-Maria! Pentru ca m-ai dus la mare, in Genova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *