Cu ce sa-mi izolez casa: Vata minerala bazaltica sau polistiren?

rockwool-vataTot mai multa lume a aflat in ultimii ani cat de important e sa-ti izolezi casa (termoizolezi, mai precis). Avantajele sunt evidente: Mai cald iarna si mai racoare vara in primul rand. In al doilea, inseamna economii bune la cheltuieli pentru incalzire, respectiv racire.

In acest moment pe piata din Romania sunt 2 materiale foarte folosite pentru izolarea caselor (dar si a altor tipuri de cladiri sau chiar instalatii industriale). Primul este polistirenul, al doilea material este vata minerala bazaltica. Atentie, e diferita de vata minerala de sticla, care e mai usoara si nu e potrivita pentru a o folosi ca izolatie in zidurile casei.
Ambele, atat polistirenul cat si vata, “isi fac treaba” la capitolul izolare si te ajuta sa economisesti bani. Exista si diferente intre ele. In primul rand la pret, polistirenul fiind semnificativ mai ieftin decat vata minerala bazaltica.
Dar care e mai bun? Cei mai multi specialisti considera ca, in ciuda pretului ceva mai ridicat, vata minerala bazaltica e mai buna decat polistirenul pentru izolarea casei. Nu m-am bucurat atat de mult, intrucat si eu am casa izolata cu polistiren, dar datele sunt date.
Vezi mai jos cateva motive:
Vata bazaltica nu arde
Fiind facuta din roca vulcanica (pe principiul vatei de zahar), vata minerala e un produs incombustibil, aduca nu arde pur si simplu. Abia la peste 1.000 (o mie) de grade Celsius incepe sa se topeasca.
Clasa de reactie la foc a vatei, conform normelor europene, e A1 sau A2, calificativele maxime, in timp ce polistirenul este clasa E. Cu tencuiala si celelalte elemente polistirenul mai creste putin, pana la clasa B, insa doar daca este ignifugat. Ignifugarea nu inseamna ca nu arde ci ca intarzie cu cateva minute raspandirea flacarilor. Asa ca, daca iti ia foc ceva si nu esti acasa, focul se va intinde cu polistirenul, in timp ce vata minerala opreste raspandirea flacarilor.
Poate mai important, izolatia cu vata aproape nu emite fum, care omoara mai multi oameni decat flacarile, in timp ce polistirenul emite un fum toxic.

Vata minerala e mai durabila
Polistirenul, un fel de spuma cu aer in el, nu isi pastreaza proprietatile pentru atat de mult timp, asta pentru ca aerul ala se mai pierde.
In schimb, vata minerala –fiind minerala, la urma urmei – isi pastreaza proprietatile, in principiu, pe toata durata de viata a cladirii.

Vata lasa peretii sa respire
Multi specialisti compara izolarea casei cu polistiren cu invelirea intr-un sac de plastic. Pur si simplu peretii nu respira cum trebuie pentru ca vaporii de apa sunt opriti de izolatie. Nu e cazul izolatiei cu vata, care lasa vaporii sa treaca, astfel incat nu doar ca nu vei avea probleme cu mucegaiul ci te vei si simti ceva mai confortabil in propria casa.
In plus, nu va trebui sa tii geamurile si usa deschise atat de mult timp cat le vei tine in cazul polistirenului, ceea ce inseamna ca esti mai protejat de aerul rece si nici nu platesti atat de mult pentru caldura sau pentru racire.

Mai buna izolare fata de zgomote
Ambele materiale iti ofera un anumit nivel de protectie in fata zgomotului insa vata minerala e mai buna si la acest capitol intrucat fibrele sale absorb sunetele.
Asta e important atunci cand vrei ca somnul ori linistea sa nu-ti fie deranjate de zgomote din afara, fie ca sun tele tipete, latrat de caini sau claxoane de masini.

PS – Asta nu inseamna ca polistirenul e de lepadat, ci ca vata minerala e considerata superioara oriunde in lume, chiar daca e mai scumpa. Cel mai bine e sa folosesti vata de calitate, de la producatori precum ROCKWOOL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *