Altötting este un mic oraș din Bavaria Superioară, situat la aproximativ 90 km la est de orașul Munchen și la mai puțin de 20 km până la nord-vestul graniței germano-austriece.
Din cauza poziției geografice și a semnificației religioase a orașului, Altötting a fost numit „Inima Bavariei” de catre Papa Benedict al XVI-lea, care s-a nascut în apropiere, în orașul Marktl, și are o legatura stransa cu Altötting.
Iata cum a ajuns faimos in lume orasul Altötting si legatura lui cu vizitele papilor:
Totul a pornit de la altarul dintr-o bisericuta/capela modesta si veche ce se gaseste in centrul pietei din oras, capela dedicata Maicii Domnului. Gnadenkapelle Altötting, numita si Capela Milostivirii, este o capela de pelerinaj in Kapellplatz (Piata Capelei) din Altötting, in Bavaria.
In aceasta capela se gaseste altarul Harului, altarul făcător de minuni; este cunoscut pentru numeroasele vindecari de boli ale sufletului si trupului (despre care se spune că au avut loc acolo) si este denumit în mod obișnuit Lourdes din Germania.
Capela Milostivirii din Altötting are o comoara incredibila, altarul național al pelerinilor din Bavaria, dedicat Fecioarei Maria.Motivul popularitații mondiale a Altötting ca loc de pelerinaj se afla într-un eveniment din secolul al XV-lea, o adevarata minune despre care se spune ca s-a intamplat acolo, în 1489:
Un baiat de trei ani cazuse în raul Mörnbach, a fost transportat de curent și se credea ca s-a înecat. Dupa ce a fost salvat, mama disperată l-a adus pe copilul fara viața în capela dedicata Maicii Domnului și l-a așezat pe altar.
Acolo a început sa se roage cu alți credincioși pentru a-și salva copilul. După un timp scurt, viața a revenit in corpul copilului aparent mort. Legenda spune ca baiatul salvat a fost ulterior hirotonit preot.
Piata capelei este o zona religioasa, in jurul capelei sunt inca 6 biserici si catedrale dar nu ai cum sa le cuprinzi pe toate intr-o simpla poza. Altarul a fost onorat de o vizita a Papei Ioan Paul al II-lea, în noiembrie 1980. Fiind al doilea papa care a vizitat Capela Milei (dupa Pius al VI-lea), el a fost însoțit de cardinalul Joseph Ratzinger, care s-a nascut intr-un oraș din apropiere.
La 11 septembrie 2006, Ratzinger, nou ales ca Papa Benedict al XVI-lea, a revenit la altar și a donat inelul episcopal pe care l-a purtat pe cand era Arhiepiscopul Munchen-ului.
Inelul este acum o parte a sceptrului deținut de Fecioara Maria. (imagini preluate de pe net)Statuile celor 2 papi, Papa Ioan Paul al II-lea si Papa Benedict al XVI-lea, se afla pe peretele catedralei de vizavi de capela. Cei 2 papi vor ocroti pentru vesnicie Capela Milei si Altarul Harului.
Dar asta nu este totul.
Ramai fara cuvinte in tot ceea ce tine de Capela Milostivirii, incepand cu interiorul capelei, vopsit în negru, culoare creata candva din funinginea multor lumanari si apoi perpetuata. In partea interioara a altarului, peretii intunecați sunt acoperiți de ornamente de argint.
Dar nu numai peretii sunt negri ci si fața si mainile Fecioarei Maria, numita Madona Neagra.
Statuia Madonei are 64 de centimetri inaltime și conține placi de argint incorporate. Cu mainile ei negre și fața innegrita, se spune ca Madona se refera la modele din Auvergne. Astfel de sculpturi religioase din lemn din Evul Mediu Înalt au fost raspandite in toata lumea iar școala de sculptura si pictura din Clermont-Ferrand a fost un atelier de pionierat.
În total, sunt 272 de “Madone negre” doar în Europa, mai ales în Franța, unde exista 188 de astfel de statui si se numesc Vierges Noiresknown. Figuri celebre negre ale Mariei din Altötting, se afla in Einsiedeln (Elveția), Loreto (Italia), Czestochowa (Polonia) și Montserrat (Spania).
Înnegrirea Madonei este adesea atribuita lumanarilor și tamaiei. Cu toate acestea, se discuta și o „teorie a oxidarii”, conform careia schimbarile chimice întuneca lemnul. In Altötting, de exemplu, ar putea fi reacțiile argintului la umiditatea atmosferica.
În fața altarului se află 2 statui mari de argint solid: cea din dreapta a fost comandata de imparatul Karl Albrechy după ce fiul sau s-a recuperat dintr-o boala fatala.
Pentru fabricarea statuii s-au folosit 41 de kilograme de argint, aceeași greutate ca și fiul său. (poza preluata de pe net, autor necunoscut)
De tavan atarna mici urne de argint, care contin inimile regilor Bavariei din dinastia Wittlesbach, începand cu Maxmillian I.
Tradiția Wittelsbach spunea: „acasa este locul unde se află inima” si ca “inima regelui este inima statului”. Prin urmare, inimile conducatorilor bavarezi se odihnesc într-un loc special, sacru, care ofera protecție si merita protecție dincolo de moarte – in capela sfanta din Altötting.
Se obișnuiește in casa Wittelsbach, inca din secolul al 17-lea, sa ingroape separat de corp inimile membrilor familiei. In timp ce trupurile erau puse în repaus in cripta princiara a Bisericii Theatine sau a Bisericii Michaels din Munchen, inimile au plecat într-o calatorie spre Altötting pentru a fi îngropate acolo.
Istoria Altötting este legata indisolubil de dinastia Wittelsbach și de asemenea de Habsburgi. Imparati, regi și trei papi au fost deja pelerini in Altötting.
Incepand cu secolul al XVII-lea, ducii și regii de la Wittelsbach si-au înmormantat inimile în urne proiectate în mod elaborat, ca gardieni de onoare princiari in cinstea milosteniei Madonei Negre de la Altötting, inclusiv inima celebrului rege bavarez Ludwig II. (poza net)O alta atractie a capelei o reprezinta pridvorul capelei, tapetat cu icoane. Multe dintre icoanele care au fost daruite altarului de-a lungul secolelor sunt afișate in pridvorul care înconjoara biserica, ocupand fiecare centimetru de pereți și tavane.
Iti trebuie cateva zile ca sa analizezi ce este acolo.
Unele icoane au rama din lemn masiv si scump sau acoperite cu foita de aur.
Capela a devenit un centru religios si social iar dovezile de credinta le poti vedea in miile de icoane donate, unele au o vechime considerabila, provenind din anii 1200.
Mai sunt mici desene infatisand vindecarile-minune traite de cei care și-au facut rugaciunile acolo, majoritatea cu sintagma Danke, Maria Hat Geholfen (Multumesc, Maria a ajutat ).
De-a lungul pridvorului ce inconjoara capela poti vedea chiar și o colecție de cârje care au fost aruncate de cei care au fost vindecați de bolile lor.
Exista, de asemenea, cruci de lemn disponibile in pridvorul capelei. (poza net)Si obiceiul este ca pelerinii sa poarte o cruce de trei ori în jurul perimetrului în timp ce se roaga Madonei iertarea pacatele lor. (poza preluata de pe net, autor necunoscut)
Din păcate, nu este permisa fotografierea în interiorul capelei si nici nu am gasit poze disponibile. In capela, in vitrine de sticla securizata, exista o multime de obiecte din aur si argint, majoritatea batute in pietre pretioase si de o bogatie inestimabila.
Vizita la capela Milostivirii iti poate schimba viziunea asupra vietii.
Recunosc, in calitate de non-catolica și, de asemenea, necredincioasa în ceea ce privește miracolele divine, va pot asigura ca am fost profund impresionata de multimea celor care se roaga in capela, majoritatea vizibil bolnavi.
În timpul vizitei noastre în Bavaria, am petrecut cateva ore in orasul Altötting. Am auzit ca orașul este echivalentul german al Lourdes prin importanța sa ca loc de pelerinaj. In cele trei zile de Rusalii, 30.000 de oameni ajung în oraș pentru o procesiune cu lumanari aprinse în jurul pieței orașului.
Altötting a fost ceva mai liniștit de data aceasta și a fost un loc foarte placut, pitoresc și relaxant. Am prins doar o mica procesiune de Sfantul Nicolae (St. Nikolaus).Totul este organizat, civilizat, esti in siguranta deoarece procesiunile sunt insotite de masina politiei.
Ceva istorie, culeasa de la fața locului
Zona Altötting era deja locuita in perioada celtica. Mai tarziu, doua drumuri romane s-au intersectat în apropierea asezarii si au facut-o importanta din motive militare, cat si de comert.
In secolul al VII-lea, satul era situat destul de in centrul evoluatului ducat agilolfingian al Bavariei. Pe atunci, Capela Milostivirii a fost construita în Altötting-ul de astazi. În 748, așezarea a fost mentionata pentru prima data intr-un document. 40 de ani mai tarziu, acolo a fost construit un palat regal carolingian.
În 876, regele Carloman a intemeiat la Altötting o manastire benedictina, în care a fost inmormantat și el.
În secolul al XIII-lea, în timpul domniei Casei de la Wittelsbach, a fost instituit un nou capitol de canoane si Altötting a devenit din ce in ce mai important ca centru religios.
Mai mult decat atat, drumul comercial dintre orasele Nürnberg si Veneția trecea prin Altötting si astfel s-au imbogatit locuitorii din Altötting.
Istoria ulterioara a Altötting este strans legata de Capela Milei și dezvoltarea sa ca un altar al pelerinilor. În zilele noastre capela milei este vizitata de mulți pelerini catolici care cred în minuni sau turisti din intamplare. Orașul are, de asemenea, un numar mare de alte biserici catolice, toate cu multi vizitatori iar locuitorii fac afaceri de pe urma pelerinilor sau a simplilor turisti.
Piața Capelei (în germană Kapellplatz) era foarte animata fiind perioada targului de Crăciun.
Mica în forma, dar mare in istorie si inteles, Capela Milostivirii domina piata spatioasa a orasului si merita cu prisosinta vizitata. De la Capela Milostivirii pleci cu sufletul impacat iar lunga lista a celor vindecati de-a lungul timpului in Altarul Harului, te indeamna sa te intorci cu fata catre Dumnezeu: in caz ca ai uitat de El.
P.S Daca vrei sa citesti despre alta biserica minunata din Germania, uite: AICI
Daca te intereseaza o capodopera a tehnologiei si esteticii, tot din Germania, uite: AICI