Dulceata de ananas si secretul prepararii ei

Era dimineata, aveam o cana aburinda de cafea si niste clatite insa nu aveam dulceata. Si cum de doua zile statea in frigider o felie mare de ananas, am transformat-o repede in ceva intre gem si dulceata.

Mi-a placut asa de mult incat a doua zi am cumparat un ananas si m-am apucat sa fac dulceata adevarata.

Sunt mai multe moduri de a prepara dulceata de ananas. Fiecare cu secretul sau bine ascuns de catre gospodine.

Vezi aici cum faci cea mai gustoasa si parfumata dulceata de ananas:

Am folosit un ananas de 1,2 kg, 0,5 kg zahar, zeama de la 2 lamai.

Se incepe asa: tai in bucati mari ananasul, scoti coaja fructului de ananas, tai in rondele  si apoi in jumatati feliile de ananas. Cu ajutorul unei linguri scoti partea fibroasa din mijloc.

Tocmai te-ai ales cu bucati suculente de ananas.

Urmatoarea miscare e sa tai in bucatele pulpa ramasa. Asociezi zaharul si lamaile si ai tabloul complet. Poti sa te apuci sa fabrici dulceata.

Bucatelele de ananas, impreuna cu zaharul si sucul lamailor le-am pus la fiert, la foc mic, in jur de 5 minute.

Dupa 5 minute, sucul ananasului, zaharul si sucul lamailor formeaza suficient sirop. Aduni cu grija spuma formata.

Ai rabdare inca putin…

Am scos din sirop bucatelele de ananas si le-am tinut la indemana, pe plita calda.

Siropul format l-am lasat sa fiarba pana cand aproape s-a legat.

Am repus in sirop bucatelele de ananas  si am lasat amestecul sa fiarba timp de 15 minute, la foc iute. Daca fierbi dulceata la foc lent, ananasul va lasa iar suc. Am amestecat usor, periodic.

Am verificat daca este  bine legat siropul, am gustat ananasul. Delicios amestecul.

Aroma de ananas era deja prin toata bucataria. Am oprit focul si am lasat dulceata in cratita pana a doua zi.

Care este secretul?

Secretul consta in faptul ca a doua zi se fierbe inca o data dulceata de ananas, cam 5 minute dupa ce ajunge la punctul de fierbere sau pana cand bucatile de ananas par bine legate cu siropul.

Faci proba cu picatura de dulceata pusa pe o farfurie. Daca nu curge, dulceata e gata.

Iata dovada:

Si asta nu e totul. In continuare, o pui asa fierbinte, in borcane. Le pui capacul, strangi bine.

Intorci borcanele cu capacul in jos, le lasi asa 10 minute, le intorci, apoi repeti asta de vreo 3 ori.

Rostul manevrelor acestora este de a scapa de bulele de aer, de a uniformiza dulceata in borcane si de a “sigila” dulceata.

Mi-am pastrat dulceata proaspat facuta si m-am delectat cu ea pe o felie de paine cu unt. Este delicioasa.

Data viitoare voi face mai multa dulceata de ananas.

P.S daca vrei sa afli mai multe despre ananas, uite un articol interesant, AICI

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *