Ghimbirul este un rizom cu aspect rustic, cu gust putin picant, ce se foloseste pe post de condiment in diverse preparate, fie ele dulci sau sarate sau ca remediu natural binefacator.
Prezenta lui insufleteste, iti asigura o infuzie de lumina si caldura care-ti va merge drept in suflet.
Bogata în proprietați, Zingiber officinalis Roscoe, pe numele ei latin si muzical, cunoscuta pe la noi sub numele de ghimbir, este o plantă erbacee perena ce poate ajunge la 1 m înălțime și care seamana cu bambusul.
Apartine familiei Zingiberacee, aceeasi familie cu a cardamonului. Din cele mai vechi timpuri fiind considerat cel mai bun afrodisiac, de la ghimbir se foloseste rizomul cu forme ciudate si consistenta densa.
Tonic, stimulant, digestiv, antiinflamator, acesta este ghimbirul. Un condiment cu proprietați foarte bune de vindecare si confort.
Sa vedem la ce mai ajuta ghimbirul:
Te scapa de raceala
Nu este nimic mai bun decat o infuzie de ghimbir care sa te încalzeasca în zilele reci. Datorita efectului sau termogen, se elibereaza o senzație placuta de caldura, benefica în caz de raceala.
Mai mult, prin stimularea transpirației, faciliteaza eliminarea toxinelor acumulate în organism. Se luptă cu raceli și tuse, are proprietați care sunt eficiente împotriva tulburarilor tipice ale sezonului rece si nu numai.
Acest rizom este într-adevar ideal în caz de raceala, durere în gat, gripa și alte disconforturi.
Împiedica durerea în gât
Proprietațile antiinflamatoare și dezinfectante ale ghimbirului ajuta in inflamatiile gatului. Luand o bucata de rizom proaspat la primul semn al unei dureri în gat, se poate împiedica acutizarea durerii si grabeste vindecarea.
Întărește sistemul imunitar
Primul pas pentru a face față anotimpurilor este de a preveni slabirea sistemului imunitar. Foarte util este consumul de ghimbir care stimuleaza organismul sa funcționeze optim prin eliminarea toxinelor acumulate.
Foarte folositor in gripa
Adesea, gripa este însoțita de tulburari în tractul gastro-intestinal.
Ghimbirul este un remediu excelent împotriva sentimentului de greața și limiteaza nevoia de a vomita datorită unor substanțe conținute în acesta, capabile sa linișteasca acțiunile spasmodice ale stomacului, spun cercetatorii.
Accelereaza dispariția degeraturilor
Aceasta manifestare dureroasa, care afecteaza extremitațile corpului, cum ar fi degetele si nasul, poate fi depașita prin aplicarea unui înveliș de ghimbir fiert, în zona afectata.
În cazul în care partea afectata este la picioare, poti sa pregatesti o baie cu ghimbir, adaugand in apa fierbinte un comprimat de tifon care conține radacina proaspat razuita.
Nu uita ca ghimbirul ajuta in vindecarea degeraturilor si administrat pe cale orala, deoarece stimuleaza circulația sangelui ajutand la incalzire.
Foloseste-l ca infuzie
Cea mai obișnuita cale de a folosi ghimbirul este sub forma unei infuzii pentru ca aceasta bautura este ideala pentru a depași racelile și greața.
Pregatirea este foarte simpla: iti trebuie doar un rizom de ghimbir proaspat, faci felii subțiri, le adaugi in apa fierbinte si mai fierbi 3 minute, stingi focul si lasi totul acoperit 3 minute.
Inainte de a bea poti adauga miere pentru a amplifica efectul liniștitor.
Băutura racoritoare de ghimbir
Daca preferi sa bei o bautura rece, bautura de ghimbir este perfecta pentru tine.
Fierbi apa și adaugi radacina de ghimbir decojita. Lasi sa fiarba timp de 15 minute, o lasi la racit si apoi o pui in frigider.
Cand e bine racita se poate servi prin adăugarea de zahar și suc de lamâie. Adaugi cuburi de gheata si se transforma intr-un bun aperitiv.
Mananca ghimbir proaspăt
Ghimbirul este una dintre cele mai versatile condimente din bucătărie.
Este potrivit pentru a insoti diverse mancaruri savuroase, poate fi utilizat pur și simplu adaugat tăiat în felii subțiri sau ras. Iti ofera beneficii pentru sanatate si da gust si aroma preparatelor.
De luat aminte:
Este bine sa nu abuzezi de ghimbir deoarece utilizarea frecventa si in cantitate mare a ghimbirului poate provoca gastrita, ulcere și umflături intestinale, in loc sa le vindece.
În cazul în care suferi de aceste afecțiuni gastro-intestinale, sau/si iei pastile, este bine sa te consulte medicul înainte de a lua acest condiment, el e cel care va evalua posibilitatea de a folosi ghimbir sau de a-l lua cu medicamente.
Evita utilizarea ghimbirului în asociere cu medicamente antiinflamatorii și hipotensive.
Având în vedere efectul de subțiere a sângelui, este recomandabil întotdeauna să consulti medicul înainte de a utiliza ghimbir in caz ca iei medicamente antiagregante și anticoagulante