Physalis, cătina din Machu Pichu: Fructele magice ale incașilor

Physalis (fisalis) sunt fructe exotice ce au fost cultivate in gradinile regale din cetatea Machu Pichu dar par mereu actuale. Au fost numite fructele magice ale incașilor sau cătina din Machu Pichu.

Ce gasim in supermarket, sunt physalis peruviana, cu fructe galbene pana la portocaliu. Nici nu stii unde sa le incadrezi: seamana cu ciresele si catina dar au seminte precum rosiile galbene. Seamana cu rosiile galbene dar sunt marunte cat ciresele. Fructele de physalis sunt invelite in niste frunzulite fine, pergamentoase si care protejeaza fructul.Chinezii le-au numit felinare dar cand eram mica le numeam clopotei. Avea o vecina un arbust cu fructe din astea dar spunea ca sunt otravitoare, asa ca, nimeni nu punea mana pe ele. Daca nu ai sti ca fructele arbustului sunt bune de mancat, l-ai putea folosi ca planta decorativa, ceea ce se si intampla. Se cultiva in gradina sau la ghiveci, pe terasa.

Fructele de physalis le mananci proaspete, le faci dulceata dar la fel de bine ornezi cu ele torturile, asa cum face Gabriella Popescu, al carei tort delicios si ornat si cu physalis il prezint aici.Cum spuneam mai sus, semintele de physalis seamana cu cele ale rosiilor mici si galbene.M-am informat si am aflat ca pe langa aspectul atractiv, sunt foarte bune pentru sanatate.

La ce sunt bune

Mâncând physalis, aceste fructe magice, te ajuti in diabet, stres, tensiune mare si buna digestie. Au beneficii insemnate pentru ochi, piele si par, iti dau energie, pierzi in greutate, sunt bune pentru plamani, de fapt, sunt un supliment de sanatate.

Physalis au multa vitamina C, sunt diuretice si de aceea sunt perfecte in afectiuni urinare, febrifuge, de mare ajutor in convalescenta dar si laxativ eficient daca suferi de constipatie. Pentru uz extern, tratezi cu ele afectiuni ale pielii.

Gustul fructelor de physalis este intre rosie galbena si pepene galben (asa mi s-au parut) dar gustul nu m-a convins sa le mananc de placere ci numai pentru aportul important adus sanatatii.

Dar arata bine in poze, le-am facut o multime.Si inca o poza, ca nu ma pot abtine.Cultiva physalis! Cu formele si culorile lor aprinse, physalis iti infrumuseteaza gradina, terasa, si viata pentru ca fructele de physalis iti incanta privirea iar in plus te ajuta sa ai o sanatate buna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *