Daca treci prin Centru Vechi din Bucuresti, poti sa vizitezi micuta manastire Stavropoleos, un loc incarcat de istorie zbuciumata, dar un popas pentru linistea sufletului.
Povestea manastirii Stavropoleos incepe prin anul 1722 (in timpul domniei voievodului Ioan Constantin Nicolae Mavrocordat), cu intentia arhimandritului Ioanichie de a-si construi o biserica si un han. Pe un teren destul de mic.
Prin diverse donatii sau schimb de teren, arhimandritul reuseste sa adune mai mult teren si sa-si infaptuiasca visul. Ca sa faca altarul, cumpara teren de 1 stanjen (aproximativ 2 m) si o palma latime, si 8 stanjeni si 2 palme lungime.
Construita in stil brancovenesc, biserica Stavropoleos este o biserica ortodoxa, inghesuita intre cladiri vechi si noi.
Majoritatea manastirilor din Bucuresti aveau si hanuri sau putem spune ca hanurile aveau manastiri in mijlocul curtilor interioare.
Scrierile vremii spun ca: “Manastirile Coltea, Sf. Ecaterina, Sf. Ioan, Mihai Voda, Sf. Spiridon, a lui Ghiorma Banul, numita si a Grecilor, Sarindar si Zlatari au avut hanuri mari in Bucuresti. Acestora li se alatura Manastirea Stavropoleos, cu mentiunea ca in acest caz constructia hanului a precedat ridicarea bisericii. Multe din hanurile cunoscute aflate in centrul Bucurestilor aveau in mijlocul curtii interioare biserici sau manastiri; de altfel nu putine au aparut ca anexe ale bisericilor si manastirilor, ridicate de egumeni pentru a spori veniturile acestora. Cladirile propriu-zise ale hanului cuprindeau pivnite, pravalii si odai de locuit.” (sursa stavropoleos.ro, monografie)
Picturile vremii au redat farmecul de odinioara al hanului si al manastirii.
Aici, biserica Stavropoleos si hanul intr-o acuarela de Henri Trenk
Sau biserica Stavropoleos si hanul intr-o acuarela de A. Prezziosi
Aproape un secol mai tarziu, in 1802, biserica este destul de avariata, iar cutremurul din 1838 desavarseste dezastrul cu turla care statea sa cada. In anul 1888, biserica este deja o ruina.
“1897. Ministerul Instructiunii si al cultelor ia masuri pentru restaurarea bisericii si se adreseaza arhitectului Ion Mincu, care, dupa trei ani de studii afirma ca restaurarea ei este imposibila, datorita greselilor de constructie.” (sursa stavropoleos.ro, cronologie)
“August 1904. Arhitectul Ion Mincu incepe lucrarile de restaurare, iar dupa patru ani prezinta autoritatilor planurile pentru ridicarea, alaturi de biserica, a cladirii ce amintea de vechiul han disparut si care va servi drept muzeu. Restaurarea picturii a fost incredintata preotului pictor V. Damian.” (sursa stavropoleos.ro, cronologie)
Cladirea ce aminteste de vechiul han, arata asa:
Pe culoarele “hanului” sunt diverse placi inscriptionate, recuperate de la alte manastiri din Bucuresti.
Cu bancute pe care sa-ti odihnesti trupul si sufletul.
Intre manastire si cladirea care aminteste de vechiul han, este un tei frumos. Era incarcat de flori iar mirosul imbatator se simtea din mijlocul strazii.
“2008. Biserica redevine manastire, are loc reinfiintarea Manastirii Stavropoleos ca manastire cu obste de monahii, stareta fiind monahia Mihaela Luchian si preot duhovnic, ierom. Iustin Marchis.” sursa stavropoleos.ro, cronologie
Istoria manastirii incepe de la intrare, cu picturi si sculpturi remarcabile.
In interior, Manastirea Stavropoleos este destul de mica dar incarcata de picturi si icoane.
Picturile au fost restaurate cu grija.
Ai loc pentru reculegere sau/si ascultarea slujbei. Pe ambele laturi ale bisericii sunt jilturi pentru enoriasi.
In fiecare zi se perinda turisti sau enoriasi. La intrare este o maicuta care vinde lumanari.
Numele Stavropoleos este forma românească a cuvantului grecesc Stauropolis, care se traduce prin “Orasul Crucii”, zice Wikipedia.
Si numele si manastirea se incapataneaza sa reziste intre cladirile maiestuoase.
Manastirea Stavropoleos din Centru Vechi este usor de gasit, are vedere spre palatul CEC ecranat de restaurantul Caru cu bere.
Sau cu vedere de la Caru cu Bere spre manastire.
Merge o bere rece intr-o zi insorita, la renumitul restaurant. In cazul meu, un mojito rece, cu menta proaspata si aromata.
P. S Poate te intereseaza sa cumperi niste cadouri frumoase. Uite AICI