Sfaturi și un plan de tratament pentru atac de panică

Multe persoane trec prin atacuri de panica, dar nu toata lumea stie sa le recunoasca sau sa gestioneze.

Este important sa inveti cum sa gestionezi un atac de panica inainte de a fi nevoit sa astepti ajutorul medical.

Iata cateva sfaturi care te pot ajuta sa gestionezi simptomele unui atac de panica:

1. Respira profund: Inhalaleaza profund prin nas si expira lent prin gura. Incearca sa faci acest lucru de cel putin 5-10 ori sau pana cand te simti mai calm.

2. Practica tehnici de relaxare: Acestea pot include yoga, meditatie, masaj sau alte tehnici de relaxare care te ajuta sa te calmezi.

3. Concentreaza-te pe un obiect sau activitate placuta: Concentreaza-te asupra unei activitati care iti face placere sau asupra unui obiect care iti ofera confort. Acest lucru te poate ajuta sa abati gandurile de la simptomele de anxietate.

4. Vorbeste cu cineva: In cazul in care esti singur/a acasa, incearca sa vorbesti cu cineva prin telefon sau pe internet. Acest lucru te poate ajuta sa te relaxezi si sa te simtiti mai conectat cu lumea din jurul tau.

5. Evita cofeina si alcoolul: Aceste substante pot agrava simptomele de anxietate si atacuri de panica.

6. Cheama ajutor medical: Daca simptomele de anxietate sau atacul de panica persista sau se agraveaza, suna la serviciul de urgenta sau la medicul tau pentru a cere ajutor.

Este important sa ai in vedere ca atacurile de panica sunt gestionabile si sunt tratate cu succes.

Daca simptomele de anxietate sau atacurile de panica devin frecvente sau severe, este important sa discuti cu un medic sau un terapeut pentru a determina cel mai bun plan de tratament pentru tine.

Un plan de tratament pentru atac de panica poate fi individualizat si poate include o combinatie de terapie psihologica si/sau medicatie.

  1. Terapia psihologica: Terapia cognitiv-comportamentala (TCC) este un tratament eficient pentru atacurile de panica. TCC poate ajuta persoana sa invete sa gestioneze simptomele de anxietate prin schimbarea gandurilor si comportamentelor care le declanseaza sau le intretin. In plus, TCC poate ajuta persoana sa isi dezvolte abilitati de relaxare si sa invete tehnici de respiratie care pot ajuta la reducerea simptomelor de anxietate si a atacurilor de panica.
  2. Medicatia: Unele medicamente pot fi prescrise pentru a ajuta la tratarea atacurilor de panica. Acestea includ antidepresive, anxiolitice sau beta-blocante. Este important sa discuti cu medicul tau despre beneficiile si riscurile oricarei medicamente inainte de a incepe un tratament medicamentos.
  3. Stilul de viata: Schimbari in stilul de viata pot ajuta la reducerea frecventei si intensitatii atacurilor de panica. Acestea includ evitarea consumului de substante care pot agrava anxietatea, cum ar fi cofeina si alcoolul, exercitii regulate si o alimentatie sanatoasa.

Cu ajutorul unui plan de tratament adecvat, majoritatea oamenilor care experimenteaza atacuri de panica pot invata sa gestioneze simptomele si sa traiasca o viata normala si satisfacatoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.