Bignonia, simbolul dragostei și al bogăției: Frumusețea florală din parcuri și grădini

Cu florile sale portocalii, rosii sau roz, frumusetea florala din parcuri si gradini atrage toate privirile. Se spune ca este simbolul dragostei si al bogatiei.

Este Bignonia, o planta cațaratoare din America Centrala si de Sud, cu flori frumoase, care se agata usor de pereti, palisade si chiar de copaci.

Planta alpinista apartine familiei Bignoniaceae in care exista aproximativ 450 de specii, una mai interesanta ca alta.

Considerata una dintre cele mai simple si frumoase plante cataratoare, bignonia este luxurianta, viguroasa si foarte rezistenta la frig.

Bignonia este o planta care urca foarte repede si poate ajunge chiar și la zece metri inaltime. Infrumuseteaza fatadele cu florile ei de culoare rosu-portocaliu si frunzele de un verde stralucitor.

Din vechime si pana in ziua de azi, printre populatiile din Mexic, Peru și Argentina, aceasta floare este considerata un simbol al bogatiei, protectiei divine, al norocului si succesului dar simbolizeaza si dragostea. Poate de aceea este folosita pentru decorarea bisericilor in timpul ceremoniilor. Deoarece în cultura latino-americana protejeaza si aduce noroc, bignonia este plasata la intrarea in casa, langa usa.

Florile arata ca niste clopotei, parca astepti sa le auzi clinchetul in bataia vantului.

Chiar si bobocii bignoniei sunt frumosi si au un parfum agreat de albine.

Albinei i-am facut deja album de promovare.

Dar mai este si o buburuza bine ascunsa, crede ea.

Bignonia produce flori frumoase adunate in ciorchini mari, de la inceputul verii pana toamna tarziu.

Este o planta usor de cultivat insa are un sistem de radacini care se extinde rapid si ocupa mult spatiu.

Poti s-o cultivi si intr-un vas incapator pentru radacinile mereu in expansiune sau pur si simplu in pamant, in mijocul gradinii sau parcului (in cazul acesta): ii pui ceva de sustinere, ii dai forma de copac si ramurile se infasoara si se sprijina una pe alta.

Cea mai răspândită este Bignonia capreolata (Campis radicans).

Cum ingrijesti bignonia din pozele mele (am adunat si prelucrat informatii de pe net):

Trebuie udata saptamanal si numai daca solul este prea uscat; se teme de stagnarea apei. Planta tanara are nevoie de apa in mod regulat, in timp ce planta adulta poate rezista si cu udare ocazionala sau de la ploaie.

Vara va avea nevoie de mai multa apa mai ales in timpul infloririi sau in perioadele de seceta. Se uda numai cand este strict necesar.

Se recomanda fertilizarea la fiecare 3-4 luni. Pune la baza plantei un ingrasamant granular cu eliberare lenta. Aproape toate soiurile infloresc vara, cu excepția speciei Vetusta care infloreste iarna.

Exista doua perioade de taiere.

La sfarsitul iernii: Tunderea se face la sfarsitul iernii, indepartand toate ramurile deteriorate sau prea subțiri: in februarie se recomanda scurtarea ramurilor anului anterior pana la cativa centimetri pentru a incuraja aparitia de ramuri noi pe care florile vor rasari. Tunderea puternica tinde sa reduca numarul de flori, deci, se practica numai atunci cand planta este foarte mare sau este afectata in mod deosebit de frigul iernii.

La sfarsitul verii: La sfarsitul infloririi este util sa scurtezi  toate ramurile de la varf, pentru a da plantei un aspect mai compact.

Pentru a se ramifica si largi la baza, plantele tinere trebuie taiate pana la 5 cm de sol.

Pentru multiplicare poti sa alegi butasi sau seminte.

Semanatul se efectueaza in interiorul unei oale in lunile sezonului de primavara avand mare grija sa nu pui semintele prea adanc.

Cand puietii tineri ajung la cativa cm inaltime, ar trebui sa fie plantati in locatia lor finala, asteptand sa creasca si sa inceapa sa urce.

Prin metoda de semanare este posibil ca noua planta sa nu mentina acelesi caracteristici ca planta mama.

Daca optezi pentru butasi, primavara plasezi butasii  intr-un amestec de nisip si turba.

Planta cultivata in ghivece are nevoie de recipiente din ce in ce mai mari pentru a adaposti radacinile care se extind rapid iar ghivecele trebuie tinute in zone protejate de curenti si frig.

Se teme de mucegaiul praf, bug-urile macinate, aleuroidele, boala alba și atacul afidelor. Nu vrea multa apa este mai bine sa lasi solul sa se usuce.

Asa-i ca este o planta minunata si ai vrea s-o ai in gradina ta?
P.S   Site-ul are si magazin. Poate te intereseaza sa cumperi niste cadouri frumoase. Uite    AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.