Inainte de Sarbatori, incepe goana dupa retete. Nici nu mai conteaza din ce tara, bune sa fie si usor de preparat. De fapt, e bine sa ne inspiram din bucataria altor popoare.
Ma tot uit pe canale culinare, mereu invat cate ceva. Cum ar fi, cu untul aromatizat. Care se foloseste in special in Franta sau Olanda, in general in tarile nordice dar si pe la noi, pe ici pe colo. Tarile in care predomina uleiul de masline nu prea folosesc unt aromatizat.
Untul aromatizat este fara doar si poate un deliciu culinar care te ajuta la impresia artistica in fata familiei si prietenilor. Mai ales cand vin Sarbatorile.
Cu untul “aromatizat” am amintiri in sensul ca-l amestecam cu te miri ce mirodenii, si-l puneam pe painea cu care faceam sandvisuri. Deci, il mancam proaspat, cum s-ar zice. Nu il numeam unt aromatizat. Nu-l numeam nicicum, era doar un mod de-a face untul mai gustos.
La o emisiune culinara am invatat ca poti sa-l amesteci cu diferite ierburi folosite in bucatarie, verzi sau uscate (rosmarin, salvie, marar, patrunjel, etc.), cu ceapa verde, usturoi, chiar cu coaja rasa de lamaie sau portocala pentru pește sau friptura servite fierbinti, evident.
Si lista poate continua. Sau ca poti sa-l pastrezi doua sau trei luni in congelator. Ei, asta era: pastratul in congelator. La care nu m-as fi gandit. E buna ideea, asa il prepari cu mult timp inainte.
Se face simplu, cu ce ai prin frigider, nu este o reteta anume. Am facut asa, dintr-un pachet de unt:
Untul il lasi la temperatura camerei ca sa devina moale si cremos.
L-am impartit pe jumatate. Pentru o parte am pregatit ceapa verde, sare, piper, pentru cealalta, cimbru, sare, piper si usturoi.
Speli si toci ceapa verde si o amesteci cu untul moale, sare si piper iar pentru varianta a doua, amesteci untul moale cu usturoi zdrobit in presa de usturoi, cimbru, sare si piper. Gusti de fiecare data, nu adaugi sarea si piperul dintr-o data.Infasori compozitia in folie alimentara, sub forma de rulouri, si-l dai la frigider daca vrei sa-l pastrezi o saptamana si la congelator daca vrei sa-l pastrezi doua sau 3 luni.
Poti tine aceste rulouri o saptamana in frigider si tuturor le va placea untul imbunatatit.
Arata chiar bine untul aromatizat.
Daca vrei sa-l pastrezi in congelator, poti sa-l pui in folie de plastic taiat si impachetat in felii individuale, ca sa folosesti exact cat iti trebuie.
Este minunat peste carnea sau pestele de la gratar, de la tigaie sau de la cuptor. Fierbinti sa fie si adaugi peste ele unt aromatizat. Da savoare si amplifica gustul preparatelor. Este bun, si-ti vei impresiona prietenii, poate chiar la urmatorul gratar.
Foloseste cu incredere untul aromatizat. Si cu moderatie daca nu vrei sa te ingrasi. Uite-l mai de aproape.
In lipsa de gratar si de vreo sarbatoare, am pus unt aromatizat peste oua ochiuri. Hai, ca-i bun si asa!
Nu-l folosesti doar la preparate sarate ci si la preparate dulci, facut cu ingrediente pentru preparate dulci. Voi experimenta alta data.
Ponturi:
Poti sa amesteci untul cu acciughe( hamsii) din conserva, bine scurse de ulei, cu piper si folosesti untul aromatizat in felul acesta, la spaghetti, pentru mai multa savoare.
Unt aromatizat cu somon : somon afumat, maruntit, cam 40 g la 100 g unt plus zeama de la jumatate de lamaie.