Cum sa recoltezi ciuperci de padure: Reguli si sfaturi utile pentru ocrotirea ta si a padurii

multe ciuperci padure

Prin tara noastra vegetatia padurii e formata in special de stejar, fag, brad, dar se gasesc si paduri splendide de castan sau peri salbatici. E spatiu si pentru cautarea de fructe si ciuperci delicioase.

Ciupercile de padure sunt aromate, sanatoase, sunt gratis si iesirile in natura pot fi benefice din mai multe puncte de vedere.

Recoltarea ciupercilor de padure este pentru multi o adevarata pasiune iar pentru altii este o sursa de trai, sezoniera, ce-i drept. Oricat ar fi de bune ciupercile de cultura, nu egaleaza savoarea celor salbatice, mai ales cand gasesti genul acesta de comori. Manatarca, craita si ghebe. Toate sunt bune, fiecare cu gustul si aroma ei.manatarca, craita, ghebe

Pana aici pare totul frumos dar cati dintre cautatorii de ciuperci se gandesc ca exista niste reguli care trebuiesc respectate pentru a fi in siguranta in padure si pentru a proteja si padurea? Iata cateva:

Imbracamintea cautatorului de ciuperci.

Cautatorul de ciuperci trebuie sa fie imbracat si echipat corespunzator, cu bocanci de munte (chiar daca sunt 30 grade de cald) pentru a evita alunecarea, pantaloni lungi si ciorapi peste pantaloni, pentru a se proteja de spini sau de muscaturile de sarpe.

Neaparat o haina sau o vesta de culori aprinse pentru a putea fi vazut de departe in caz ca se accidenteaza sau se rataceste, ceva usor de transportat pentru o eventuala ploaie si o sapca sau o palarie, bune si pentru soare si pentru ploaie.

Ca sa fii in siguranta in padure

Si tot pentru protectia ta este foarte important sa nu pleci prin padure de unul singur in cautarea ciupercilor deoarece poti sa te ratacesti, poate ti se face rau, poti sa te ranesti.

Ca sa nu te ratacesti cel mai sigur mod este sa nu te abati de la locurile cunoscute. O creanga cazuta folosita pe post de baston se dovedeste de mare ajutor in timpul mersului prin padure  ca sa dai la o parte ramurile si frunzele si mai ales sa alungi serpii sau alte jivine.

Recoltarea ciupercilor

Nu recolta ciuperci crescute in apropierea soselelor sau a zonelor poluate si nici cele crescute pe terenurile cultivate pentru ca au fost folosite substante antiparazitare pentru protectia culturilor.

In primul rand recoltarea e recomandata pe timp insorit pentru ca pe vreme umeda ciupercile sunt imbibate de apa si se strica mai repede. Recolteaza doar ciupercile pe care le cunosti iar daca esti incepator cere ajutorul cuiva in recunoasterea lor.

Aici sunt ghebele din toamna anului 2014, cand padurea era cotropita de ele. Am mai gasit cateva craite, cateva manatarci si creasta cocosului care de fapt seamana cu un coral.diferite ciuperci padure

Taie ciupercile cu un cutitas, la nivelul solului dar lasa miceliul in pamant ca sa se faca ciuperci si anul viitor. Acestea sunt manatarci.
manatarci fara radacina

In afara unui cutitas pentru taierea ciupercilor nu se utilizeaza unelte care pot deteriora stratul ierbos iar din punct de vedere legal si moral este obligatorie minima curatenie la locul recoltarii.

Pentru a impiedica deteriorarea, ciupercile trebuie transportate in cosuri de rachita, sacose de panza sau de rafie. Pungile din plastic nu sunt recomandate pentru ca ciupercile se descompun mai repede. Ciupercile de padure se pot conserva in multe moduri printre care si prin uscare, mai ales manatarcile.
manatarci taiateSfat: Nu distrugeti ciupercile necunoscute sau otravitoare pentru ca sunt utile pentru a decora padurea. Acestea sunt ciuperci otravitoare, nu le luati acasa.ciuperci otravitoare

Respectati mediul inconjurator, nu lasati semne ale trecerii voastre prin padure, nu rupeti arborii, nu aruncati resturi alimentare sau hartii, sticle, nici macar resturi de tigari, distrugerea e un semn de lipsa de civilizatie si trebuie sa ne gandim ca si urmasii nostri trebuie sa se  poata bucura de frumusetile padurii. Caprioarele, minunile padurilor, trebuie sa traiasca intr-un mediu sanatos.

caprioare si pui de caprioara

Padurea mereu a fost darnica. Daca natura ne da daruri, obligatia noastra este s-o respectam. Si sa-i admiram frumusetile. Acesta este un puisor de craita.

puisor craita
O manatarca sanatoasa.

manatarca padure foioase
Si niste ghebe mai mari, din padure de foioase. ghebe mari

Toate ciupercile din acest articol au fost recoltate din padurile de foioase din judetul Gorj, langa Tg-Carbunesti.

Un sfat pretios ar fi ca trebuie sa va amintiti ca miscarea face bine sanatatii, asa ca mergeti cat mai mult pe jos lasand la distanta mijlocul de transport. Astfel protejati stratul ierbos si nu poluati padurea sau nu deranjati fauna cu zgomotul.  

De stiut: In Italia este permisa recoltare a 3 kg de ciuperci/persoana, iar cautatorul de ciuperci trebuie sa aiba asupra lui un permis de recoltare ciuperci, ce poate fi sezonier, saptamanal sau pentru o zi si pentru care se face o cerere in prealabil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.