5 tehnici de supravietuire in caz de incendiu  

Incendiu

Mereu se intampla cate un incendiu si in majoritatea cazurilor nu stim cum sa ne protejam. Trebuie stiut faptul ca in timpul incendiilor flacarile se intind cu repeziciune si in cateva minute transforma totul in cenusa in urma lor. Ca sa te poti salva trebuie tinut cont de cateva tehnici de supravietuire.

Iata 5 tehnici de supravietuire in caz de incendiu:

1. Cand o persoana e singura acasa si realizeaza ca a inceput un incendiu, trebuie sa fuga. Este periculos sa incerce sa stinga flacarile sau sa-si salveze lucrurile pentru ca aceste manevre incetinesc fuga si pot fi cauza mortii. In aceste momente nu sunt importante bunurile materiale, viata ta este cea mai importanta.

2. Trebuie sa realizezi repede pe unde poti iesi pentru ca s-ar putea ca usa sa fie blocata de flacari. Daca ai ragaz, apropie dosul mainii(acolo e pielea mai sensibila) de pereti sau de usa ca sa simti intensitatea caldurii din camerele celelalte. Daca simti caldura excesiva inseamna ca flacarile sunt mari pe partea cealalta asa ca nu incerca sa deschizi usa.

3. Daca incendiul este in afara camerei si nu poti sa scapi, pune sub usa haine sau prosoape ude in asa fel incat sa nu patrunda focul si fumul si deschide sau sparge fereastra ca sa circule aerul si sa poti iesi daca e la parter sau sa ceri ajutor.

4. In caz ca ramanerea in camera iti pune viata in pericol iar cand iesi trebuie sa traversezi holuri sau camere pline de flacari si fum, daca este posibil uda-ti bine hainele, leaga-te la gura si nas tot cu haine ude ca sa nu inhalezi fumul toxic care te poate ucide, deschide usor usa si taraste-te pana ajungi in zona sigura. Fumul tot timpul are tendinta de a se inalta, asa ca la nivelul podelei se respira mult mai bine.

5. Cand reusesti sa te salvezi nu te mai intoarce acasa pana nu e totul stins. Ramanerea in zona respectiva nu face decat sa-ti inrautateasca starea de spirit.

Reguli de urmat

1.Tot timpul, in casa in care esti trebuie sa ai un plan al casei si trebuie sa stii toate iesirile iar daca esti la bloc trebuie sa ai un plan al cladirii.

2. In niciun caz nu folosi apa pentru a stinge incendii provocate de aparatura sub tensiune, iesi repede si inchide usa sau fereastra de la camera incendiata.

3. Nu intra in panica si incearca sa actionezi cu maxima luciditate ca sa poti sa te salvezi si sa dai alarma.

4. Daca e posibil (daca ai timp sau esti in conditii de siguranta) intrerupe curentul si gazul de la intrerupatoarele principale.

5. Ar fi bine sa ai in permanenta si intr-un loc de unde poti sa o iei repede, o geanta de “supravietuire” care-ti garanteaza pentru 48 ore supravietuirea, cu obiecte de baza: haine groase, mancare si lanterna sau sa stii unde si la cine poti sa te duci.

6. Daca esti intr-o cladire cu mai multe etaje si incendiul este la etajele inferioare, urca pana la ultimul etaj si asteapta salvatorii dar in niciun caz nu folosi ascensorul.

Uneori, cateva tehnici simple pot face diferenta intre viata si moarte.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.