Casa Apei: Cum au dat italienii apa gratis pentru tot orasul. Motivul neasteptat pentru care au facut-o

Casa dell'Acqua Arese, MilanoItalia are mare grija de cetatenii ei, indiferent de unde provin. Asa ca le asigura tot felul de facilitati. Cum ar fi, apa gratis. Si minerala si plata.

Sa nu credeti ca sunt un fel de ajutoare lunare sau ocazionale precum faina si uleiul, pe la noi. Nicidecum.

Povestea mea e din frumosul oras Arese, langa Milano. S-o vedem si sa intelegem de ce Italia are cetateni rasfatati. Si multumiti.

Exista o constructie speciala numita Casa apei( Casa dell’ Acqua), unde singura obligatie e sa fii cetatean al orasului respectiv. Pentru asa ceva au ales o zona mai linistita si au asigurat si 10 de locuri de parcare.Casa dell'Acqua Arese, Milano

Totul este computerizat,Casa dell' Acqua, Arese, Milano

ti se da un card de acces,Casa dell' Acqua, Arese, Milano

ce iti afiseaza si cata apa mai ai de luat.Casa dell' Acqua, Arese, Milano

Ai dreptul la 6 l de apa minerala, de persoana, pe zi, iar apa plata este la liber. Si pentru ca ai dreptul la atat de multa apa, nimeni nu se duce in fiecare zi. Regula este sa folosesti recipiente nu mai mari de 2 l, preferabil, de sticla. Asadar, asezi sticla corect.

Casa dell' Acqua, Arese, Milano.Apesi butonul pentru care optezi,

Casa dell'Acqua, Arese, Milano

si magia incepe.Casa dell' Acqua, Arese, Milano.

Apa este foarte buna, rece, si mediul din care o iei iti da incredere. Si tu o bei cu placere cand o vezi in recipiente de sticla.Casa dell' Acqua, Arese, Milano.

Exista program si reguli afisate,

Casa dell'Acqua, Arese, Milano

 nu poti sa zici ulterior ca n-ai stiut ceva. nu poi sa zici ulterior ca n-ai stiut ceva.

De ce apa gratis?

Obiectivul general este de a promova cultura respectului pentru un bun primordial, apa, care aparține întregii comunități și care nu ar trebui să fie irosit.

Deasemenea, vor sa sensibilizeze tinerii de azi prin implicarea in factorii decizionali de mediu pentru ca ei sunt adultii responsabili de maine.

Si mai e si grava problema a poluarii, incepand cu tirurile care distrug strazile si care transporta zilnic tone de apa imbuteliate in sticle de plastic si terminand cu  sticlele goale care ajung la gunoi.

„Cu 196 de litri pe locuitor, Italia este al treilea consumator mondial de apă îmbuteliată, primul din Europa, cu o creștere a consumului din 1980 până în prezent de 317%. Un astfel de consum ridicat are un impact enorm asupra mediului: anul trecut, în Italia au fost colectate 8 miliarde de sticle de plastic. Toate, într-un rând, ar acoperi circumferința Pământului de 40 de ori. La aceasta trebuie să adăugați cele 300 de mii de TIR care traversează peninsula în fiecare an pentru a transporta doar apa imbuteliata”, spun cei de la primaria din Arese.

Datorită Casei Apei, administrația municipală promoveaza răspândirea comportamentului ecologic în rândul cetățenilor. Toata lumea ia apa in recipiente de sticla, nimeni nu foloseste sticle de plastic.

Aproape fiecare oras din Italia are astfel de case ale apei. Am gasit harta care iti arata ca acest sistem chiar functioneaza.casele apei italia
Mi-as dori sa avem asa ceva si in tara noastra. Cat de greu poate sa fie?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *