Zacusca de vinete si ardei copt, de la Picior de Munte

 

Ardei si vinete

A venit toamna. Incet, incet, incepem sa ne umplem camara cu tot felul de preparate pentru iarna. Printre acestea, zacusca de vinete facuta acasa. Iar cand o pregatesti in gradina, la un foc de lemne uscate, nu poate fi decat buna. De fapt, nu te mai poti opri din mancat.

Aceasta e zacusca de la Picior de Munte, la 20 km de Targoviste. Cu multumiri, doamnei Ana David.

Asadar, pentru o portie(aici s-au facut 4 portii), ai nevoie de:

1/2 kg ceapa, 600 ml ulei, 2 kg ardei copt, 4 kg vinete coapte, 300 ml suc de rosii deja fiert, sare, piper boabe si piper macinat(dupa gust), 2 foi de dafin, 1 lingura zahar.

Se coc vinetele si ardeiiArdei si vinete   Coapte si curatate se lasa sa se raceasca si sa se scurga

Vinete si ardei coptArdeiul se curata de cotoare si seminteArdei copt

Toci vinetele si ardeiul

Vinete si ardeiSe caleste ceapa, in tuci, la foc mic, amestecand mereuCeapa calita    Se adauga vinetele si se continua amestecareaVinete in tuciAdauga si ardeiul tocat si dupa ce amesteci adauga sucul de rosiiArdei tocatSe fierbe la foc mic, mic, pana cand apare uleiul deasupra dar cu 10 minute inainte de a termina zacusca, se adauga sare, zahar, piper si foi de dafin dar foile de dafin se scot cand se ia tuciul de pe foc, ca sa nu se amarasca preparatul.Se amesteca mereu in tot acest timp. E cam greu dar merita toata osteneala.zacusca de vineteE gata! Are un gust grozav si o aroma incredibila.Zacusca deja preparataBorcanele cu zacusca se sterilizeaza cam 30-40 minute.Borcane cu zacusca Pe paine neagra e delicioasaZacusca pe painePe asta am mancat-o eu.De zacusca ziceam dar si de cele 5 felii de paine. Painea era pufoasa si am luat-o de la Gaesti, de la un chiosc de pe soseaua spre Targoviste.Zacusca pe paine

P.S  Domnul David a taiat lemnele si a facut focul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *