Ceva gustos e mai bun decat ceva bun: Pește spadă la cuptor

peste spadaEram intr-un supermarket si ma tot uitam la peștele inșirat pe multa gheață. Nu stiam ce sa cumpar pentru ca relatia mea cu peștele nu e prea buna de cand m-am inecat cu un os acum vreo 20 de ani.

Pana la urma mi-a atras atentia o bucata maricica de pește langa care scria Xiphias Gladius. „Ce-o mai fi si asta”, m-am mirat eu. Ca sa vezi, denumirea in romana e Pește Spadă. Asa se intampla cand n-ai fost atent/a la orele de latina.

Ulterior, de pe Google am aflat ca peștele spadă este un migrator, pescuit din oceanele lumii dar si de prin mari. Exista povesti in care niste pești spadă s-au ratacit si prin Marea Neagra.

Lamurita ca nu este de crescatorie, am cumparat un medalion de pește spadă. Era 27 lei kg si bucata aceasta a costat vreo 19 lei.Peste spada

Ca orice pește pe care-l lauzi, si acesta contine acizi grasi Omega3 dar pe mine m-a interesat ca are o carne alba, densa. N-am prea stiut cum sa-l prepar asa ca am optat pentru simplitatea aruncarii la cuptor, la fel ca altadata, cu somonul. Articolul despre somon il puteti vedea aici.

Asadar, pe o hartie de copt si pe un pat din felii de lămâie am asezat medalionul ( spalat) de peste spadă, l-am stropit cu zeama de lămâie, cu ulei de masline si am presarat sare grunjoasa de mare, evident. Sarea grunjoasa se absoarbe lent, sareaza treptat. Niste crengute de rozmarin proaspat sunt totdeauna binevenite. Aroma lemnoasa de rozmarin patrunde in carnea lui si ii da savoare.peste spada aromatizat
L-am impachetat in hartia de copt si am dat tava la cuptorul incalzit dinainte, potrivit la 200 grade.peste spada in hartie de copt
Se face repede. Dupa circa 15 minute, iata rezultatul. peste spada la cuptor

Mirosul e incredibil de ademenitor iar zeama lasata e numai buna sa intingi in ea cu niste paine. Si ca aspect e imbietor.

peste spada in suc propriu

E delicios, perfect daca te chinuie vreo gastrita, daca vrei sa slabesti sau pur si simplu daca vrei sa mananci ceva usor de gatit, usor de mancat si fara multe vase de spalat. Si e gustos rau de tot.

Nu-i asa ca ceva gustos e mai bun decat ceva bun?peste spada copt

2 comentarii

  1. Am experimentat rețeta și peștele a ieșit foarte bun. Căutam o rețetă rapidă pentru gătit peștele spadă(sunt la prima experiență cu acest pește).
    Am folosit un file.
    În concluzie: gustos, simplu, rapid.
    Mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *