Cum să cultivi ciuperci Pleurotus Ostreatus acasă la tine

Iti plac ciupercile pleurotus dar le vrei proaspete? Poti sa le cultivi la tine acasa.

Nu le-am cultivat eu, dar am facut cateva poze si am gatit si mancat din prima recolta.

Daca ai rabdare sa citesti tot articolul, am pus si mancarea delicioasa.

Internetul este plin de anunturi cu saci gata preparati pentru cultivarea ciupercilor. In cazul acesta, Pleurotus Ostreatus. Asigura-te ca ii cumperi din surse de incredere. Ca acestia.


Sunt saci de 6 kg fiecare si au costat 25 lei/sac. Povestea este de la inceputul lui ianuarie 2021. Au fost 5 saci la o comanda de 4. Plus o lista de instructiuni.


Incepi asa: Scoti sacii din cutiile de transport, si, fara sa deschizi sacul, presezi putin compostul.

Intr-o incapere luminoasa si calduroasa, cu temperatura intre 20 – 25 grade, asezi (in pozitie verticala) sacii pe suporturi (cutii, caramizi, etc.) si nu ii misti de acolo timp de 18 – 24 zile, in functie de data la care au fost ambalati.

Dupa ce vezi ca au albit orificiile sacilor, muti sacii la temperatura mai scazuta, la 14 – 18 grade. Poate fi un beci, un sopron, camara, dar trebuie sa fie un loc aerisit, si luminos cel putin 8 ore/zi. Daca nu ai fereastra pui o sursa de lumina. Ce spun eu aici, am citit in lista de instructiuni din pachet.


Dupa ce incep sa apara ciupercile, cam in 15 zile, in functie de temperatura si umiditatea camerei, le uzi de 2 sau de 3 ori pe zi (pulverizezi apa peste ele, nu in suvoi).

Este greu cu asteptarea dar apoi te cotropesc.


Si tot cresc.

Devii curios si le privesti in fiecare zi.

Mai mari sau mai mici, capata diverse forme si nuante.


Cresc vazand cu ochii si arata din ce in ce mai bine. Ca un buchet frumos dar delicios.


Deja incepi sa le vizualizezi in tigaie.


Cam asa trebuie sa arate primele pleurotus bune de mancat.

Sunt curate, sanatoase si foarte proaspete.

Cu lamele curate si bine definite.


Scopul cultivarii ciupercilor pleurotus ostreatus la tine acasa este sa mananci ceva bun, sanatos si din surse sigure.

Stai sa vezi cum le-am gatit.

Am separat “palariile”.

Bineinteles ca le-am spalat. Spal toate ciupercile inainte de-a le gati. Cu apa rece, rapid, sa nu se imbibe cu apa.


Si le-am taiat in fasii.

Fiecare le prepara cum doreste. Am optat pentru gatit rapid la tigaie.

Le-am calit in putin unt, am adaugat diverse condimente (sare, piper, oregano uscat, cimbru si putin maggi de legume) plus ceapa rasa. Continui sa amesteci, gusti sa vezi daca sunt gatite.

Ciupercile pleurotus merg bine cu patrunjel. Noroc ca aveam un buchetel de patrunjel ratacit prin frigider, cam anemic, dar destul de aromat.

Sunt gata de mancat. Mirosul ademenitor a depasit granitele bucatariei.

Se anunta o cina savuroasa.

Ciupercile pleurotus sunt gustoase dar n-ar avea haz fara niste carne alaturi. Niste carne de porc, normal.

As mai manca ciuperci pleurotus in combinatia asta, dar sigur nu ma apuc sa le cultiv.

Era si niste vin rosu sec pe acolo. A mers de minune.

Nu stiu de ce am pus si salata, acolo a ramas.

Cine ar vrea salata cu pleurotus si carne de porc rumenita si frageda? Ce-o fi fost in mintea mea?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.