Asa fac eu ciorba de fasole boabe cu costita afumata: Rustica, savuroasa si nutritiva

Asa fac eu ciorba de fasole boabe cu costita afumata: Rustica, savuroasa si nutritiva

Ciorba de fasole boabe cu costita afumata este buna oricand. Cu toate ca este specifica zilelor reci, as manca si vara.

Si, uite-asa, in ziua in care am gasit la market niste costita afumata imbietoare, m-am gandit ca e perfecta pentru ciorbita de fasole boabe.

Pentru o ciorba de fasole boabe cu costita afumata, rustica, savuroasa si nutritiva ai nevoie de:

fasole boabe, costita afumata, legume (ardei rosu, ceapa, morcov, 2 catei de usturoi si 3 rosii cherry), sare, piper, boia dulce de ardei, o foaie de dafin, cimbru, o lingura de ulei pentru calirea legumelor si niste patrunjel pentru aroma dar si pentru impresia artistica.

Mai intai, fasolea bine spalata, am lasat-o la inmuiat vreo 2 ore dar o poti lasa si de seara pana a doua zi.

De obicei fierb mai multa fasole (in cazul acesta 1 kg, dar am folosit la ciorba doar 250 g), imi opresc cat imi trebuie in ziua respectiva, si restul o pun in pungi, la congelator, pentru ca datile urmatoare sa trec peste etapele clocotirii si aruncarii apei.

O clocotesc in 3 randuri. Adica, o pun la fiert in apa calda, ajunge la punctul de dat in clocot,pun in chiuveta o strecuratoare, strecor fasolea, o repun alta apa fierbinte, si tot asa…Intre reprizele de fiert si aruncat apa, am pus bucatile (spalate) de costita in apa rece, ca sa mai piarda din fum,Si am tocat legumele si verdeata.Cand ai totul pregatit, e bine sa pui intr-un loc toate ingredientele. Asa iti faci munca mai usoara plus ca nu uiti nimic.Hai sa facem ciorba de fasole boabe cu costita afumata:

Am pus la fiert (in apa fierbinte) fasolea si costita si am lasat-o sa fiarba la foc incet, vreo 2 ore.Apoi am copt usturoiul si rosiile cherry.

Am calit celelalte legume cam 3 minute, intr-o lingura de ulei. Ideea e sa se dezvolte culorile si aromele, ca apoi se mai gatesc impreuna cu fasolea. Condimentele si legumele calite (inclusiv usturoiul zdrobit si rosiile curatite de pielite) se adauga in ciorba cu 20 minute inainte de a fi gata. Gatirea la foc mic se pastreaza pe tot parcursul. Gusti ca sa vezi cu ce si cat mai asezonezi.

Cand mancarea este gata, inchizi focul si adaugi patrunjelul tocat.Asa fac eu ciorba de fasole boabe cu costita afumata. E apetisanta, hranitoare dar rustica.

Boabele de fasole sunt moi dar isi pastreaza forma, zeama este subtire, fierbinte si aromata iar costita este frageda si cu gust demential. Sa tot mananci.Tinta mea a fost costita, insotita de boabe clare si moi. Ciorba fierbinte si usoara acompaniaza celelalte gusturi si iti da o stare de bine.Am mancat doua portii.
P.S Data viitoare voi prepara iahnie de fasole. Tot cu costita afumata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *