Vrei sa fii sanatos? Momordica iti sare in ajutor: 5 motive sa consumi castravete amar

In ziua de azi aflam din ce in ce mai multe despre obiceiurile alimentare și produsele de pe pământ, care inainte  nu ne erau cunoscute.

Daca mergi prin pietele tarilor tropicale, vezi fructe si legume incredibile, cu culori si forme fantastice, parca desprinse din povestile cu vrajitoare.

Unele produse chiar daca nu sunt placute ochiului, ascund cheia sanatatii noastre sub invelisul brut, grotesc chiar. Acesta este cazul unei specii de castravete amar, momordica charantia pe denumirea stiintifica draguta, dar care are o coaja cu protuberante ciudate ce ne amintesc de o boală a pielii. De fapt, printre numeroasele sale nume, există și para leproasa, vrajitoarea sau pepenele extraterestru insa estetica nu este întotdeauna importantă în nutriție si sanatate.

Vrei sa fii sanatos? Momordica te ajuta.


Momordica charantia (cea mai amara leguma din lume) alias castravete amar sau karela, sau goya sau tartacuta amara sau pepenele amar, indiferent cum o numesti, aceasta leguma miraculoasa iti sare in ajutor atunci cand esti bolnav pentru ca are proprietati benefice recunoscute.

Castravetele amar face parte din familia Cucurbitaceae (o ruda a castravetilor), o planta tropicala probabil de origine indiana, cultivata din timpuri stravechi, atat pentru mancare cat si pentru uz medical.

Uite 5 motive sa consumi castravete amar:

Ai diabet? Te ajuta insulina verde

Numit pe buna dreptate sursa naturala de insulina verde, castravetele amar a facut cariera in medicina, fiind foarte cautat de persoanele cu diabet.

In ciuda gustului său amar, aproape insuportabil, momordica conține mulți nutrienți excepționali. Această comoară naturală, în special pentru structura diabetică, are 17 aminoacizi, din care 16 aminoacizi sunt identici cu insulina bovină.

Spre deosebire de insulina extrasă din microorganisme modificate genetic, insulina extrasa din castravete amar are marele avantaj de a fi lipsita de efecte secundare și de contraindicații, spun cercetatorii.

Proprietățile sale antioxidante, antimicrobiene și antivirale sunt de mult cunoscute, iar extractul de castravete amar este unul dintre cele mai populare și mai eficiente tratamente naturale împotriva diabetului zaharat.

Momordica charantia este considerată de cercetători ca fiind o adevărată minune a naturii datorită contributiei sale in tratamentul diabetului.

Mănâncă cel puțin o lingură de suc de castravete amar în fiecare dimineață pe stomacul gol. După câteva săptămâni, vei observa o îmbunătățire a nivelului zahărului din sânge.

Gustul amar care justifică numele este datorat momordicinei, o substanță care este concentrată în tuberculii coajei.

Momordica te detoxifica

Folosit în mod tradițional în tratamentul iritației și inflamației organismului, castravetele amar are proprietăți antiinflamatorii, analgezice si merită introdus în dietele de detoxifiere ale corpului.

Un pahar de suc de castravete amar în fiecare dimineață pe stomacul gol este excelent pentru luminozitatea pielii si a parului. Adauga niște lămâie și puțină sare pentru a atenua o parte din gustul amar.

Îmbunatateste vederea

Conținutul ridicat de beta-caroten și alte proprietăți fac din castravetele amar una dintre cele mai sănătoase alegeri pentru îmbunătățirea vederii.

 Întărește sistemul imunitar

Sucul de momordica ajuta la creșterea rezistenței organismului împotriva infecțiilor, contribuind la consolidarea sistemului imunitar.

S-au facut descoperiri științifice care au confirmat in compoziția castravetelui amar o listă impresionantă de vitamine și minerale pretioase, inclusiv vitaminele B1, B6, B9, B12, C, E, K sau A, și minerale precum calciu, potasiu, sodiu și fier. Si lista poate continua.

Este o sursă excelentă de magneziu, mangan, fibre, acid folic, zinc și fosfor. De asemenea, conține beta-caroten, fier și potasiu. Consumul regulat de suc de castraveti amari s-a dovedit ca poate sa creasca rezistența și nivelul de energie.

Antibacterian

Un castravete amar cuprinde numeroși compuși biochimici cu activitate antibacteriană și antivirală. Extractul de frunze de momordica s-a dovedit a fi util în tratarea multor tipuri de bacterii, cum ar fi E. coli, stafilococi, streptococi și salmonella.

Deoarece legumele amare întăresc considerabil sistemul imunitar împotriva atacurilor de bacterii și viruși, se studiază posibilitatea de a folosi proprietatile castravetelui amar pentru a vindeca mai multe boli. Extractul de momordica actioneaza împotriva virusului herpesului.

Sa revenim la caracteristicile castravetelui amar:

Momordica produce fructe verzi în formă de castravete, acoperite cu protuberanțe, care la maturitate devin de culoare galben-portocaliu si se deschid în trei părți, eliberând semințe de culoare roșie.

Semintele de castravete amar se aduna din fructul foarte bine copt, care se desface singur cu un pocnet caracteristic.

Semintele se pun la uscat intr-un loc uscat dar ferit de soare.

Semintele castravetelui amar seamana cu fructul, au tot felul de asperitati dar asa sunt mai usor de recunoscut.

Semintele de castravete amar, bine uscate, se pot pastra in borcane de sticla. In aceste borcane sun 1000 de seminte de castravete amar, de cultura biologica. Se vand la 1 leu bucata.

Cultiva momordica

Castravetele amar are nevoie de temperaturi ridicate dar rezista cu succes si la 14 grade, in soluri bine drenate. Este o plantă erbacee anuală, cu un miros penetrant și destul de neplăcut, cu tulpini de până la 4 m lungime, unghiulare și ramificate, cu o creștere rapidă. Intr-un timp scurt acoperă solul și suporturile pe care se urcă.

Atât florile masculine, cât și cele feminine sunt prezente în aceeași plantă, cu culori variind de la galben pal până la galben portocaliu.

Și apoi există fructul, despre care am spus: momordica sau castravetele amar, ce la maturitate dezvolta o culoare galben portocalie ce-l face aproape frumos la privit.

Cum se gatesc si ce faci din castravetii amari

Pentru a pregăti castraveții amari, este recomandabil să ii cureti, să ii pui în apă sărată ceva timp și apoi să ii fierbi: obții o legume excelentă, bogată în carbohidrați, proteine, vitamine (în special A și C) și minerale, pe care o folosesti la supe sau curry.

În tarile din Asia de sud, momordica este  gătita la fel ca dovleceii, doar ca dupa prima fiertura se arunca toată apa in care au fiert si unde gustul amar caracteristic este transferat.  Se gateste fara seminte. Se poate praji in ulei sau se umple cu carne tocata si diferite mirodenii si se coace in cuptor.

Momordica este prezentă inca din cele mai vechi timpuri printre culturile lumii, în unele cazuri, cum ar fi în America de Sud, frunzele, florile și lăstarii sunt, de asemenea, consumate. Cu toate acestea, fructele trebuie să fie recoltate înainte de a fi complet coapte, când sunt încă verzi, în caz contrar acestea sunt necomestibile.

Daca vrei sa pastrezi in stare proaspata castravetii amari, ii tii in frigider dar rezista doar doua saptamani. Ii faci muraturi pe care le asociezi cu mancarurile din carne de porc, de obicei.

Poti sa-i tai fasii, sa-i usuci si astfel ai tot anul material pentru ceai bun in diferite boli.

Alta varianta este cea in care se usuca bine castravetii amari, se rasnesc iar pulberea obtinuta se poate vinde, este buna in caz de diabet: se consuma un varf de cutit inainte de masa.

Dulceata de castravete amar cucereste din ce in ce mai mult teren. Anul acesta voi face dulceata de castraveti amari  cu suc de mere, toate din gradina mea. Folosesc pectina din mere ca sa nu mai pun zahar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *