Mananci prea mult? 5 pasi simpli spre renuntare

Hamburgher

Persoanele care mananca mult au deja o problema care cu timpul le pune viata in pericol si nu vorbim de cei care ocazional mananca mult ci de cei care mananca ziua si noaptea. Este un comportament distructiv  pentru care trebuie cerut ajutor. Sigur,  sunt persoane care pur si simplu nu vor sa renunte la a manca mult, spun ca e placerea lor, dar pe de alta parte se lamenteaza ca s-au ingrasat. Pentru cei care vor sa schimbe ceva in viata lor exista niste pasi simpli de urmat:

Fii atent la ce mananci

Nu manca mult atunci cand esti in depresie, suparat, singur sau cu probleme la serviciu, sunt motive gresite. Multe persoane se apuca sa manance mult ca sa treaca peste tot felul de emotii negative.

Trebuie sa faci legatura dintre aceste lucruri si mancatul excesiv si fa un efort sa stai departe de mancare, nu alege “confortul” mancarii, distrage-ti atentia cu altceva.

Nu te recompensa cu mancare

Nu folosi mancarea, in special dulciurile ca sa sarbatoresti ca ai slabit, de exemplu, sau pentru alte motive. Daca esti la dieta si vrei sa mananci mancare care nu face parte din regimul tau sau daca vrei sa mananci dulciuri, poti sa faci asta cateodata dar nu pe post de recompensa. Asta te ajuta sa nu folosesti mancarea ca pe o semnificatie si in plus gandeste-te si noteaza-ti care sunt factorii care te determina sa mananci in exces.

Nu te supraalimenta

Mananca doar pana la 70-80% din cat erai obisnuit si trebuie stiut ca stomacului ii trebuie circa 20 minute ca sa transmita creierului senzatia de satietate asa ca trebuie sa mananci lent, sa mesteci incet  ca sa eviti sa mananci mult.

Daca ti-e foame in timpul noptii trebuie sa rezisti tentatiei de a manca, te poti gandi ca nu mai e mult pana la micul dejun si poti sa bei apa care te hidrateaza si-ti da si senzatia de satietate.

 Nu sari peste mese

Se stie ca cea mai importanta masa e micul dejun si daca mananci alimente benefice organismului vei avea energie toata ziua, asa ca mananca suficient si nutritiv la micul dejun.

Pentru gustarile intre mese opteaza pentru fructe: marul este cel mai recomandat pentru ca are vitamine, minerale, fibre si apa.

Obisnuieste-te sa mananci toate cele 3 mese principale si inca 3 gustari de-a lungul zilei dar alege mancaruri sanatoase, cu fibre, proteine, vitamine si minerale dar fara prajeli si dulciuri. Mai ales fibrele nu trebuie sa lipseasca pentru ca-ti dau senzatia de satietate.

Cere ajutor specializat

Daca nu reusesti cu niciun chip sa te abtii de la mancat mult, fa-ti niste analize si consulta un doctor sau poti sa te inscrii intr-un grup de ajutor unde sunt si altii ca tine.

Trebuie sa inveti obiceiuri alimentare corecte si sa apelezi la un nutritionist ca sa-ti faca o dieta pentru organismul tau, nu te lua dupa diete “dupa ureche”.

Sfaturi: Nu incerca diete care-ti promit ca slabesti rapid. Dietele de genul acesta iti fac foarte rau la sanatate, chiar daca vei slabi 4 kg pe saptamana: acesta e un indice ca ai pierdut lichidele din corp nu ca ai pierdut din greutate. Cel mai bine e sa slabesti 0,5 pana la 1 kg pe saptamana.

Evita diete care-ti propun sa elimini anumite alimente sau care te trimit la un regim hipocaloric.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.