Reteta aceasta este buna cand n-ai suficienta faina pentru paine. Din acelasi motiv se facea pe vremuri cand se gasea mai mult porumb decat grau. E aspectuoasa, satioasa, gustoasa, ba chiar o putem considera ceva mai sanatoasa decat painea din faina alba.
Ingrediente:
500 grame de faina alba tip 650
300 grame de faina de porumb sau malai macinat fin
500 ml de apa
2 linguri de ulei( de care ai)
1/2 cub de drojdie proaspata(12 gr.)
1 ceasca de apa calduta pentru dizolvat drojdia si zaharul
2 lingurite(rase) de sare
1 lingurita de zahar
Cum faci painea?
Faramiteaza drojdia in apa calduta, pune zaharul si amesteca. Amesteca intr-un castron incapator cele 2 feluri de faina cu sarea.
Adauga drojdia dizolvata. Toarna apa(500 ml) incet, incet in timp ce amesteci, apoi adauga si uleiul, formeaza aluatul si framanta timp de 10 minute.
Lasa aluatul la crescut alte 15 minute.
Imparte in doua aluatul si framanta fiecare bucata, pana aluatul devine elastic si se desprinde de maini si se poate modela. Adauga faina alba daca e nevoie.
Pune aluatul in ce tava doresti, am optat pentru cele de chec.
Lasa-l la crescut pana cand isi dubleaza volumul. Timpul de coacere este de 50-55 minute, la 180 grade in cuptorul incalzit in prealabil.
Sfat: Ca sa stii ca painea e bine coapta, trebuie sa astepti pana coaja ei devine aurie si in bucatarie se simte parfumul painii coapte. Dupa coacere, scoate painea din cuptor si din tava si las-o sa se raceasca.
Pofta buna!
Un comentariu