Daca de mult visezi sa faci niste paine acasa, mai ales paine cu seminte, afla ca nu e greu deloc.
Ai nevoie de faina (preferabil neagra), drojdie proaspata, apa, putina sare, niste seminte de dovleac, de in, de floarea soarelui. Si de niste rabdare. Si bineinteles, un cuptor. De aragaz.
Ingrediente masurate:
-3 cani de faina alba, sau neagra, sau amestecata (vreo 800 grame)
-12,5 g de drojdie proaspata(e in pachetele de 25 g)
-1 lingurita de sare
-o cana si jumatate de apa (aceeasi cana de la faina)
-seminte de dovleac, in si floarea soarelui (se gasesc gata amestecate)
Se pune toata faina intr-un vas incapator, se face o scobitura unde se pune drojdia maruntita si 3 linguri de apa calduta peste ea. Se dizolva usor drojdia in apa si dupa ce se lasa la crescut cam 10 minute, aceasta este maiaua cu drojdie. Dupa cele 10 minute, timp in care s-a umflat drojdia, se toarna apa calduta (1 cana si jumatate) peste maiaua respectiva, sarea si incepi sa incorporezi totul. Se formeaza un aluat pe care-l scoti din vas si-l framanti pe masa sau planseta bine infainata. Se considera bine framantat in momentul in care se desprinde de pe degete. Apoi, aluatul se intinde bine cu sucitorul si se presara semintele deasupra.
Se ruleaza aluatul, se cresteaza, se pudreaza cu faina si se pune la crescut in vasul in care vrei sa-l coci. Cand isi dubleaza volumul, este bun de copt.
Se coace in cuptorul de la aragaz cam la 190- 200 grade.