Chiar daca se stie ca actiunea prelungita a razelor soarelui duce la imbatranirea prematura a pielii, imediat ce incepe vara toata lumea e avida de soare, incearca sa se bronzeze cat mai mult insa de cele mai multe neglijeaza sa ia masuri de precautie contra arsurilor solare.
Se considera ca te-a ars soarele atunci cand te expui prea mult razelor lui fara sa-ti protejezi pielea cu crema antisolara si poti vedea asta in momentul in care se inroseste pielea, incepe sa te usture si sa-ti provoace iritatie.
Sa ne intelegem, aici vorbim de usoarele arsuri solare in care nu este nevoie de interventia medicului dar care ustura si sunt inestetice.
Iata ce trebuie sa faci cand iti dai seama ca te-a ars soarele:
Stai la umbra
Cand stai foarte mult la soare pielea se supraincalzeste si incepe sa-ti dea senzatia de disconfort iar pentru a te simti bine este de ajuns sa stai la umbra. Daca pielea deja s-a inrosit foarte mult, intrerupe expunerea directa la soare timp de cateva zile, nu mai incerca sa te bronzezi pentru ca pielea e deja inflamata dar poti sa beneficiezi de statul in aer liber alegand un loc umbrit.
Apa rece te ajuta
Nu atinge piele expusa la soare si nici nu incerca sa te scarpini deoarece poti infecta locul deja foarte sensibil la microbi. Pentru atenuarea primelor senzatii neplacute si daca nu ai altceva la indemana, incearca sa stropesti cu apa rece locul afectat dar fara sa iti stergi pielea, lasa sa se usuce liber.
Hidrateaza corpul
Ca sa-ti ajuti organismul sa se hidrateze, incearca sa bei multa apa, sau sucuri de legume si fructe proaspat stoarse. De un real ajutor sunt si ceaiurile din plante cu proprietati calmante si antiinflamatorii. Sucurile de rosii sau de fructe de culoare rosie ajuta foarte mult datorita continutului de licopen, un antioxidant puternic.
Foloseste apa termala
Apa termala este o apa pura extrasa de la foarte mare adancime, o adevarata comoara cu substante minerale si evidente proprietati terapeutice. O gasim in farmacii sub forma de spray, si e folosita pentru toate problemele tenului dar si alte probleme ale pielii printre care arsurile solare deoarece are insusiri calmante si anti-inflamatorii. Este de ajuns s-o pulverizezi pe ten sau zona cu probleme si s-o lasi asa pana se evapora.
Produse din bucatarie
In caz de usoare arsuri solare majoritatea folosim produse din bucatarie. Leacul bunicii ne indeamna sa taiem felii de cartofi si sa le aplicam pe pielea inrosita, timp de 10 minute. Amidonul din orez(lasi orez la inmuiat) este de ajutor in calmarea pielii, la fel si infuziile reci din lavanda sau musetel. Cu efect imediat este lichidul din frunzele proaspete de aloe.
Incearca sa dormi
Odihna este necesara in procesul de refacere, dar cum sa faci asta daca nu suporti nimic pe piele, mai ales ca pielea afectata de soare tinde sa se usuce? O idee buna ar fi sa folosesti o crema hidratanta pe care ai tinut-o la frigider pentru ca are efect emolient si racoritor. Asadar, dupa ce ti-ai pregatit pielea inflamata, acopera fereastra si incearca sa dormi pe partea neafectata de arsuri.
Sfat: Trebuie sa tinem cont ca cea mai buna cale impotriva arsurilor solare este prevenirea lor prin alegerea unei creme adecvate tipului de piele, aplicarea ei de mai multe ori pe parcursul zilei si evitarea expunerii la soare intre orele cele mai periculoase, adica intre 11 si 17.