Căpușele: Micii monștri ai ierburilor înalte

M-a atacat o căpușă in plin abdomen. Mișelește, zic eu. Am vazut-o dupa ceva timp pentru ca nu poti s-o simti, mușcatura ei este inodora.

Dupa ce am incercat vreo cateva metode neortodoxe de pe net si bestia nu se lăsa dusă, m-am dus la doctor.

In timp ce mergeam cu masina, filozofam de zor: Ia uite, zău…acum plimb o căpusă…mai bine imi puneam un cercel in buric.

Ideea este ca trebuie sa mergi la doctor. Doctorul iti salveaza viata sau macar linistea.

Despre căpușe

Căpușele sunt micii monștri ai ierburilor înalte, te pricopsesti cu ele la o simpla plimbare.

Capusa poate sa transmita temuta boala Lyme (Borelioza) insa o transmite doar daca este infectata cu bacteria  borrelia burgdorfei pe care o capata la randul ei atunci cand musca un animal infectat. Pentru ca nu ai de unde sa stii daca a fost sau nu infectata capusa, mergi la medic.

Daca te-a muscat o capusa infectata si a ramas acolo, nu trebuie sa treaca mai mult de 24 ore pana o scoti si incepi sa iei un antibiotic recomandat de medic sau ti se face un vaccin anti-muscatura de capuse sau de alte taratoare/zburatoare veninoase. Mie mi s-a facut vaccin.

Capusele sunt capabile sa se ancoreze pe aproape orice parte a corpului. Cu toate acestea, prefera anumite zone specifice in care au o aderenta mai bună, cum ar fi sub genunchi, linia parului si axile.

“Capusa deschide pielea gazdei datorita unei parti a aparatului sau bucal (chelicerae), patrunde in tesutul pielii printr-o alta parte a aparatului (hipostom) si aspira sangele in intestin.”

Sangele aspirat de catre capuse le face sa creasca in volum: greutatea parazitului in urma prelevarii de sange poate creste de 200 de ori. Victima căpusei nu isi da seama de obicei ca a fost intepata.

Sezonul capuselor incepe primavara, din martie, si tine pana in octombrie.

Capusele nu se intalnesc numai in iarba inalta din parcuri sau paduri, ci si in gradina ta. Este important sa te protejezi deoarece muscatura acestor vampiri ai ierburilor poate sa transmita boli periculoase.

“Muscaturile de arahnide mici ar fi practic neglijabile daca nu ar purta numerosi agenti patogeni. Pentru om, dar si pentru caini si pisici, muscatura de capuse poate avea uneori consecinte dramatice. Borrelioza si meningoencefalita (MEVE), cu simptome asemanatoare gripei pana la meningita sunt printre cele mai frecvente boli transmise de aceste insecte.”

Dar, cu unele masuri preventive, riscul poate fi redus foarte mult. Si chiar si dupa o muscatura de capusa, actionarea prudenta poate reduce riscul de infectii. Cu toate acestea, in cazul apariției unei boli trebuie solicitat ajutor de specialitate.

Feriti-va de capuse, o intepatura poate deveni o amenintare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *