Prăjitura Citrina, o simfonie a portocalei și un răsfăț cu un strop de eleganță, este o prăjitură de ținut minte.
Cu un blat gustos de pandișpan și un blat de bezea cu nucă, unite de o delicioasă si catifelată cremă de portocale, este genul de prăjitură care se cere mâncată în porții mari.
Nu te poți delecta de la început, întâi te indopi, si mai apoi o savurezi in porții mici.
In anul 2000, într-o anumită zonă a țării era in vogă aceasta prăjitură cu cremă de portocale. Am primit si eu reteta, însă a rămas uitată intr-un caiet cu rețete.
Anul acesta am descoperit-o si am preparat-o de multe ori. In reteta originală era numită “Prăjitură cu portocale”.
Am botezat-o “Prăjitura Citrina”. Mi se pare că i se potrivește.
As mânca in fiecare zi. La micul dejun, la prânz, la cină, si la gustarea de la miezul nopții.
Hai sa vezi cum se face:
Sunt 2 blaturi diferite.
Blatul 1: Se face un pandișpan din 6 ouă, 6 linguri de zahăr, 6 linguri de făină.
Pentru că blatul trebuie să fie subțire, se toarnă compozitia într-o tavă mare tapetată cu hârtie de copt,
Se coace in cuptorul preincalzit, temperatura 180 grade, cuptor electric functia sus/jos.
Ca să știi când blatul e copt bine, apeși pe el ușor. Dacă e elastic si ferm si își revine la forma inițială, e gata. Opresti focul si îl mai lasi 5 minute in cuptor, dar cuptorul cu usa întredeschisa.
Prima dată se coace blatul de pandișpan si apoi cel de bezea, deoarece cel de bezea rămâne in tava respectivă, se rupe daca vrei sa-l muți.
Blatul 2: Se bat spuma 6 albușuri cu 300 g zahar, se adaugă 250 g nucă prăjită si măcinată si 2 linguri de făină.
Se face așa:
Samburii de nucă se coc in cuptor până se rumenesc ușor si apoi se macină (folosesc masina de macinat cafea). Poți să cumperi nucă deja măcinată, dar mie îmi place gustul de nucă coaptă si proaspăt măcinată.
Albusurile se bat spumă cu zahărul si se amestecă cu nuca măcinată si 2 linguri de făină.
Cu o spatulă, compoziția de albușuri cu nucă se întinde în tava în care s-a copt pandișpanul.
Se coace la foc mic (la 170 grade cuptor electric) circa 20 de minute.
Rezultatul meu a fost acesta. Blatul s-a rupt puțin pentru că l-am manevrat greșit.
Lasi blaturile sa se răcească si intre timp faci crema de portocale.
Se face așa:
Ai nevoie de 6 gălbenușuri.
Coaja si sucul de la 2 portocale si o lămâie. 250 ml de suc în total. Folosesc fructe cu coaja netratată.
Se freacă 6 gălbenușuri cu 300 g de zahăr, se adaugă 2 linguri de făină, sucul de la portocale si lămâie si coaja lor rasă fin.
Se fierbe pe Bain Marie, la foc mic, amestecându -se continuu până se îngroașă.
Când crema e călduță, se încorporează un pachet de unt moale.
Crema este gata. Se lasă la răcit.
Acum începe partea frumoasă. Crema se imparte pe jumătate.
Aranjarea:
Blatul 2 +cremă +blatul 1 +cremă.
Pe blatul 2 (cel din bezea) se pune un strat de cremă de portocale, peste cremă se așează blatul 1 (cel de pandișpan si deasupra iar cremă.
Deasupra, pentru un strop de eleganță, se presară ciocolată rasă. Prăjitura se pune la frigider minim 3 ore, dar până a doua zi e cel mai bine.
Eu am lăsat-o la frigider vreo 5 ore.
Bine, recunosc, abia asamblata am tăiat din ea o bucată, o fâșie, pe lungimea tăvii.
Încă nu se întărise crema, nu se așezasera bine straturile, crema învăluia blaturile imediat ce tăiai.
Dar ce bună a fost! Crema catifelata si aromitoare si blaturile diverse care intregesc textura prăjiturii Citrina te îmbie să tot mănânci.
Cui îi pasă daca straturile nu sunt perfecte? Mie, nu. Bună să fie.
Citrina, prajitura mea preferata arăta mai bine după 5 ore, se vedeau toate straturile: blat de albusuri cu nuca, crema de portocale, pandispan si iar crema de portocale presarata cu ciocolata rasă.
Să tot mănânci!
Mi-am mai pus o porție generoasă.
Citrina este deliciul zilei, o simfonie cu gust dulce-acrisor si aromă învăluitoare de portocală. Asocierea cremei de portocale cu pandișpanul si blatul cu nucă si bezea fac din ea rețeta câștigătoare.
Hai la masă! Ia cu tine si un pahar cu vin alb, rece si cu bule.
A doua zi mai rămăsese ceva din delicioasa prăjitură, crema se intarise, arăta grozav, se putea taia in bucăți bine delimitate, dar nu am mai facut poze, am savurat prajitura Citrina alături de o cafea cu scorțișoară.
Pe data viitoare!
Notă: 6 linguri de zahăr = 150 g
6 linguri de făină = 150 g
1 praf de sare= cât se ia intre două degete
Formula pandispanului= cantitatea de oua este egală cu suma dintre cantitatea de făină si cea de zahăr.
Sau mai simplu: câte ouă, atâtea linguri de zahăr si atâtea de făină.
Exemplu: 1 ou are aproximativ 50 g. Făina +zahăr = 50g
Dacă vrei să vezi si alte prăjituri, uite AICI sau AICI sau pe site la categoria Retete culinare.
Un comentariu