Apă proaspătă pentru flori – recenzie

Apă proaspătă pentru flori este un roman profund și emoționant scris de Valérie Perin, o poveste captivantă care te prinde de la primele pagini și te poartă prin emoții și trăiri complexe.

Apă proaspătă pentru flori (Changer l’eau des fleurs, 2018), a castigat Premiul Maison de la Presse si a fost tradus in peste 30 de limbi.

Cartea explorează viața unei femei tinere, Violette, o femeie puternică și determinată, dar și vulnerabilă și plină de emoții, care lucrează ca administrator la un cimitir dintr-un sat din Franța.

Viața lui Violette este marcată de pierderi și greutăți, iar cimitirul devine un loc al vindecării și al regăsirii pentru ea. Violette își găsește pacea și împlinirea în îngrijirea mormintelor și în bunăvoința acordată celor care vin să își plângă pe cei dragi.

Pe parcursul cărții descoperim că Violette ascunde o poveste complexă și profundă, cu rădăcini în trecutul ei învolburat. În ciuda greutăților, ea este un model de putere, continuând să își ducă viața înainte cu grație și determinare.

Prin intermediul ei, autoarea explorează tema pierderii și a durerii, dar și a capacității de a reveni la normalitate si a găsi frumusețe și bucurie chiar și în cele mai întunecate momente.

Autoarea folosește un stil narativ delicat și poetic, în care fiecare cuvânt este ales cu grijă pentru a evoca imagini vii și emoții puternice. Descrierile sale detaliate ale peisajelor și atmosferei din sat adaugă o dimensiune suplimentară poveștii, creând un cadru captivant în care acțiunea se desfășoară.

Pe lângă Violette, autoarea îmbogățește povestea cu personaje secundare complexe și interesante, fiecare aducându-și propria poveste și contribuind la atmosfera bogată a romanului. Philippe, care joacă  un rol important in viata lui Violette, este un bărbat care își caută propriul drum în viată, luptand cu proprii săi demoni interiori si cu consecințele trecutului său tumultuos.

Valérie Perrin utilizează cimitirul ca un simbol al trecerii timpului și al ciclurilor vieții, adăugând o dimensiune suplimentară de profunzime și semnificație.

O altă trăsătură distinctivă a romanului este modul în care Perrin jonglează cu timpul și perspectiva, pentru a dezvălui treptat trecutul și motivele personajelor. Această tehnică subtilă de narare adaugă o adâncime și o complexitate suplimentară poveștii, oferind cititorilor o perspectivă mai profundă asupra evoluției personajelor și a motivelor lor.

Apă proaspătă pentru flori este despre iubire, pierdere și regăsire, o carte care te face să râzi, să plângi și să reflectezi în același timp, si care rămâne cu tine mult timp după ce ai terminat de citit.

Aș putea s-o numesc o lectură emoționantă și convingătoare, o explorare profundă a umanității și a modului în care iubirea și durerea pot fi interconectate.

Recomand!

Dacă vrei să vezi alte recenzii, uite    AICI sau  AICI sau   AICI sau   AICI sau la categoria Recenzii cărți de pe acest site.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.