O farmacie intr-un arbust: Paducelul

O farmacie intr-un arbust: Paducelul

Fructe de paducel

Il intalnim peste tot, la marginea drumurilor, in poieni, la liziera padurilor, la deal dar si la munte pana la 1000 m altitudine. Il folosim in scop medicinal dar odinioara se folosea in alimentatie. Vorbim despre paducel, arbustul cu fructe mici, rosii, poate cel mai inalt arbust deoarece ajunge si la 7-8 m.Fructe de paducel

Paducelul ne pregateste pentru primavara dar trebuie sa-l adunam de toamna, ba chiar c-o primavara in urma. Asa se spune din vechime. Locuitorii satelor stiu asta si isi fac provizii insemnate de flori, frunze si fructe de paducel pentru a depasi in sanatate iarna grea, mai ales cei care au probleme cu inima pentru ca substantele continute de paducel mentin sanatoase vasele de sange.

Buna circulatie a sangelui datorata consumului de paducel ajuta in palpitatii, aritmii, usoara hipertensiune arteriala (regleaza tensiunea) in usoara insuficienta cardiaca. Paducelul are o substanta numita teamina, ce te relaxeaza, inlaturand starile emotionale si de anxietate.

Asadar, folosirea paducelului ajuta sistemul cardio-vascular, reduce colesterolul si calmeaza sistemul nervos dar e util si in retentia urinara, in durerile articulare, (are rol antioxidant si antiinflamator) in inflamatia gingiilor si curatirea de toxine a ficatului.

Cea mai folosita forma este ceaiul, fie el din flori, frunze sau fructe (toate uscate). Se mai foloseste si maceratul dar doar din fructe uscate de paducel.

Ceaiul de din flori si frunze de paducel e simplu de preparat: pentru o cana obisnuita de ceai ai nevoie de 1 lingura de frunze si flori uscate. Fierbi apa, opresti focul, adaugi amestecul, acoperi vasul si lasi la infuzat timp de 10 minute. Il filtrezi si-l bei incet, incet. Te relaxeaza cand esti nervos sau/si ai palpitatii.

Ceaiul de paducel baut cu regularitate elimina toxinele din organism si reduce colesterolul, fiind util si in alte boli mai ales ca regenereaza sistemul imunitar. Este indicat persoanelor in varsta pentru ca imbunatateste rezistenta la efort, amelioreaza bolile de inima si imbunatateste memoria dar pentru a fi eficient trebuie sa se bea in fiecare zi timp de 6 luni.

Maceratul din fructe uscate de paducel se face asa: se macina fructele de paducel iar din pudra obtinuta se ia o lingurita si se pune seara intr-un pahar cu apa, se lasa la macerat si dimineata se bea lichidul obtinut, care nu este rau la gust si are o culoare frumoasa.

Cu toate ca este foarte bine tolerat de catre organism si are foarte putine efecte adverse, in caz ca iei medicamente, ideal este ca paducelul sa-l iei la indicatia doctorului sau farmacistului pentru ca substantele continute de paducel pot sa interactioneze cu medicamentele.

Sfat: Daca vrei sa dormi bine, incearca in fiecare seara sa pui in apa de baie 4-5 maini de flori si frunze de paducel pentru calmare si somn linistit.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *