O splendoare unde nu te-ai astepta! Castelul Nitra, frumusetea de pe 7 coline

Castel Nitra in antichitateAm ajuns in Nitra, Slovacia, in ianuarie.

Orasul este mare, cu multe spatii verzi, cu cladiri ce imbina armonios noul si vechiul. Cand auzi ca a fost construit pe 7 coline, gandul te duce la Roma. Alte scrieri vechi invoca o lege nescrisa a misticismului pentru construirea orasului pe 7 coline.
Mai exista insa ceva plin de semnificatie si de frumusete istorica. Un castel. Castelul Nitra.

Dominat de coline, traversat de raul Nitra si pazit pentru vesnicie de castelul Nitra, orasul Nitra din vestul Slovaciei este al patrulea ca marime, fiind, impreuna cu Bratislava, cele mai vechi orase din Slovacia.
In epoca medievala, pe aceste locuri, exista Orasul de Sus si Orasul de Jos, ce inca isi mai pastreaza denumirile in vorbirea curenta.

In Orasul de Sus, troneaza maiestuos, misterios si incarcat de istorie zbuciumata, imensul Castel Nitra, construit in secolul al XI-lea. Este un reper important pentru oras, se vede din orice parte te-ai afla.
Istoria Slovaciei are la baza castelul Nitra, cu toate valorile sale istorice si arhitecturale. Forma in care se vede castelul in zilele noastre este de la sfarsitul secolului al XVII-lea. A fost construit pentru suveranii Moraviei Mari, era sediul printilor Nitrei si este unul dintre cele mai interesante complexe istorice de cladiri din Slovacia.
Castel Nitra, Slovacia (poza e facuta din autostrada, venind dinspre Bratislava)
Ca sa ajungi la castel treci prin doua mici tunele pe sub Casa Judeteana, tunele construite la sfarsitul secolului al XIX-lea, prin care poti ajunge in Orasul de Sus. Accesul se face cu masina.Strada spre castelul Nitra“Hrad” inseamna castel, in slovaca.

In curtea exterioara a castelului, gasesti un splendid monument facut in stilul baroc elegant, in anul 1750, de catre artistul Martin Vogerle, in amintirea epidemiei de ciuma din anul 1710 si este numit Columna Moartei Negre. In varful columnei este o frumoasa statuie a Fecioarei Maria.Monument castel Nitra

Langa zidurile puternice ale castelului sunt statuile a doi clerici, Chiril si Metodiu (Cyrila a Metoda ), promotori in Moravia, in anul 863, in traducerea cartilor liturgice si predarea limbii slave.Statui, la castelul Nitra

Din perioadele romane si gotice au ramas o parte din fortificatiile exterioare ale castelului. Locuit, pe rand, de celti in Antichitate si apoi  facand parte din Regatul Ungariei, castelul Nitra a fost mereu de importanta strategica, aflat pe o stanca, fiind o fortareata naturala deasupra raului Nitra.

In secolul al XIV-lea a fost masiv fortificat, cu bastioane proeminente incat a rezistat atacurilor prelungite ale tatarilor.Zidurile castelului Nitra

Intrarea in castel este strajuita de mici statui. Primul turn care se iveste este turnul catedralei Emeráma.intrarea in castelul Nitra

 Dupa ce treci de inca o poarta interioara, Poarta interioara castel Nitra

aleea te duce catre impresionanta statuie a lui Papa Ioan  Paul al doilea. O vezi de cand pasesti in curtea deschisa. Parca e acolo de cand lumea. Te asteapta sa te binecuvanteze.

la castelul nitra

 Esti de-a dreptul impresionat cand ajungi langa statuie.Papa Paul al doilea

Dar inca mai sunt multe de vazut. Ti-ar trebui o zi intreaga ca sa vezi totul.

Pleci de langa Papa si vezi ca orasul se asterne la picioarele tale.Nitra vazuta de la castel

Am continuat cu catedrala si alta curte a castelului si ultima oprire a fost la muzeu.

Era duminica, spre seara, catedrala era inchisa pentru vizitatori dar ne-am delectat cu exterioarele.
Catedrala nu a scapat de vitregiile navalitorilor. Mereu a fost nevoie sa fie reparata sau chiar reconstruita.

La sfârșitul celui de-al doilea război mondial, la 26 martie 1945, acest loc a fost bombardat, turnul catedralei a fost distrus, locul a fost ars.

Acum ne bucuram in tihna de frumusetea si  semetia catedralei. In afara de slujbele obisnuite, aici se fac multe casatorii religioase.

Ca sa-ti incepi o viata noua, moderna, e frumos sa fii binecuvantat intr-un loc plin de maretie. Si ce poate fi mai demn si impresionant decat o catedrala incarcata de istorie?

La picioarele catedralei se asterne un intreg oras. De pe scara catedralei, privelistea e grozava.la castelul Nitra

Te strecori pe aleile ce inconjoara catedrala si ajungi intr-o curte mai mica direct in toiul Ultimei Cine, sculptura moderna, din lemn. Ultima Cina, sculptura in lemn

Si tot acolo, ceva ce nu am putut identifica. Asa ca am numit-o eu, “colivia lui Tweety”, canarul dragalas.la castelul NitraTumultuoasa istorie a castelului

Castelul Nitra a fost la inceput un castel slav, pe o stanca, inconjurat de meandrele raului Nitra. Prima mentiune despre castel dateaza din anul 871. In anul 828 este facuta biserica impreuna cu alte constructii. Incepand cu anul 880, la castel s-a facut centrul noii episcopii si in forma asta se pastreaza si in zilele noastre.

Castelul a trecut printr-o serie de dezastre, incepand cu secolul 10. A fost inclus in organizarea teritoriala a  maghiarilor, pe vremea lui Arpad. Tot ce tinea de castel se intindea pe o suprafata de 8,5 hectare fiind proprietatea cea mai mare in Ungaria medievala. Cea mai extinsă structură de piatră a fost Catedrala Episcopală. În 1241 și 1242 Castelul Nitriansky (Nitra) a rezistat invaziei tătarilor.

În 1273, castelul a fost ars împreună cu orașul, un număr de obiecte de valoare, hârtii de pergament și coduri ce apartineau catedralei episcopale, au fost arse.

La începutul secolului al XIV-lea castelul a fost iar ars și distrus de armata lui Matúš Čáč Trenčianskeho, de la care a venit ordinul de a se desface toate rămășițele vechi ale clădirilor și fortificațiilor. După această etapă, castelul a fost restaurat treptat, fortificația originală a secolului al XII-lea a fost inzestrata de noi părți ale zidăriei.

Dezastrele au lovit castelul în secolul al XV-lea, deci a avut loc o altă fortificație. Aceasta a continuat în secolul al XVI-lea, în timpul pericolelor turcești, când au fost construite un palat renascentist și o nouă poartă interioară a castelului.

Reconstrucția facuta pentru episcopul Ioan al IV-lea, Telegdy, în anii 1622-1642, a adus o transformare radicală a complexului sacru. În timpul revoltelor din prima jumătate a secolului al XVII-lea, castelul era centrul operațiunilor militare.

În 1663, castelul a ajuns  pentru turci loc de popas pentru o perioadă scurtă de timp, prezența lor fiind  semnată pe catedrala distrusa. După plecarea turcilor si înlăturarea pagubelor, în anii 1673 – 1674, s-a reconstruit întregul sistem de apărare al castelului  în conformitate cu cerințele fortificației din acele timpuri.

Următoarele activități majore de construcție și restaurare au avut loc în castel după încheierea revoltei lui Francois Rákóci în 1704, când episcopul Ladislav Adam Erdödy a redenumit biserica superioară și a construit un nou palat episcopal. Nitra a invitat artiști importanți să participe la decorarea interioarelor. Castelul, după această reconstrucție, a luat forma sa actuală.

În perioada comunismului, pe lângă Episcopia Nitra, în castel se găsea Institutul Arheologic din SAS, incaperile fiind folosite în scopuri de birou și de depozitare.

Castelul este scaun episcopal. Aici se află Biserica Romano-Catolică – Episcopia de Nitra, centrul său fiind Catedrala Emeráma și Palatul Episcopului, resedinta episcopului și sediul birourilor episcopale.Sediul Episcopie in castelul Nitra

La castel gasim si muzeul Diecézne, muzeu ce adaposteste scrieri vechi slavone si marturii arheologice, in sala de intrare, iar in subsol, cupe, sceptre sau alte obiecte ale principilor sau clerului, toate din aur si batute in pietre pretioase.Muzeu, castel NitraNiciodata nu am vazut atatea bogatii asa de aproape. Faci ochii mari si privesti cu atentie.

In muzeu nu ni s-a dat voie sa facem fotografii dar am gasit una, pe net.muzeul castelului Nitra

Nitra din Slovacia este un oras in care ai vrea sa locuiesti si unde nu ai timp sa te plictisesti. Ai de toate: locuri de plimbare si de agrement, baruri si restaurante bine garnisite, 4 mall-uri, multe supermarket-uri si tot ce mai poate contine un oras evoluat si civilizat dar care-si pastreaza cu sfintenie, istoria.

Noul si vechiul sunt prezente peste tot.
Cel mai inalt loc din orasul Nitra este varful  Zobor. Un nume aspru si cu rezonanta, asa cum se cuvine pentru o asezare care a trebuit sa tina piept multor navalitori dar care nu si-a pierdut identitatea. Varful ZoborIci, colo, cate o catedrala se iveste in orasul bine ingrijit.Nitra, Slovacia

In general, cladirile vechi sunt renovate si puse in valoare de constructiile moderne.vechi si nou in Nitra, Slovacia

Daca vrei sa vizitezi orasul Nitra trebuie sa incepi cu zona de jos a orasului, e centru istoric si zona de plimbare.Centrul istoric, NitraIn centru vechi, daca ti se face foame, mai ales intr-o seara tarzie, recomandarea este un mic restaurant cu nume italian, Moretti. Mancarea este proaspata si de calitate, gasesti specialitati slovace dar si pizza iar vinurile sunt excelente si la vedere. Preturi, pentru toate buzunarele.Moretti, Nitra, Slovacia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.