Castelul Hohenzollern: Splendidul castel in nori din “Coroana tuturor castelelor din Swabia”

Cu o istorie impresionanta, de necuprins intr-un articol, castelul Hohenzollern din Germania are  locația pe varful celui mai frumos munte din Swabia si confera zonei un aspect pitoresc.
Situat la 50 km sud de Stuttgart, splendidul castel medieval are vedere la orașele Hechingen și Bisingen iar  privelistea imbratiseaza Alpii Suabi si Padurea Neagra pana la Alpii Elvetieni.

Ca sediu stravechi al dinastiei cu acelasi nume, castelul Hohenzollern, in afara de faptul ca este considerat cea mai notabila fortareata a tarii, are o arhitectura grozava si este o parte importanta din istoria Germaniei. Vizitarea impunatorului castel devine o calatorie incarcata de istorie si povesti nemuritoare.
Pentru ca am avut norocul sa vizitez castelul, iti impartasesc impresiile mele impletite cu istoriile aflate la castel.
Si te las sa-ti inchipui o calatorie incarcata de istorie si povesti de dragoste cu printi si printese.

Hai sa vezi cum a inceput calatoria spre Castelul Hohenzollern: Splendidul castel in nori din “Coroana tuturor castelelor din Swabia”

Era o zi de inceput de ianuarie 2020, incredibil de friguroasa, ce a debutat cu o ceata densa dar asta nu ne-a oprit din dorinta de-a vedea castelul.
De la baza muntelui, am optat sa facem pe jos drumul spre castel. Destul de obositor daca nu ai antrenament sau e iarna, frig si ceata, cum am prins noi.

In timp ce urci la pas pe drumul ce duce la castelul aflat la 855 m altitudine, orasul ramane la picioarele tale.

Pe o alee intortocheata si mereu in urcare, pas cu pas, vorba cu vorba, cucerim inaltimile.

Pe masura ce muntele se ridica deasupra ta, merita cu prisosinta momentele cand in fata ochilor tai incep sa apara din ceata, meterezele castelului.

Am ajuns la poarta castelului si ne-am asezat la rand sa prezentam biletele (noi le-am cumparat din parcarea amenajata a castelului dar poti sa le cumperi si de aici).

Este numita Poarta de Vultur si are vulturul imperial ca emblema.

Intri pe poarta castelului si esti coplesit de maretia lui. Este impunator, nu stii in ce directie sa privesti mai intai pentru ca totul este ca in povestile nemuritoare: la superlativ.

Cu numeroasele sale turnuri și fortificații, este o capodoperă apreciată a arhitecturii militare.

Iar elementele arhitecturale  suplimentare il fac sa fie o atractie unica. Invaluit in ceata, parca e desprins din Stapanul Inelelor.

Ca din povesti este soarele care incearca in fiecare zi sa se strecoare prin ceata densa, sub privirile aprige ale strajerilor vesnici aflati pe unul dintre bastioanele castelului Hohenzollern. Pentru ca e mereu ceata, fiind situat pe varful muntelui, castelul Hohenzollern este numit si “Castelul in nori”.

Gandeste-te la 1000 de ani de moștenire, de la Friedrich I la Wilhelm II, in timp ce admiri puternicele metereze si  turnuri.

Castelul Hohenzollern se prezinta vizitatorilor din intreaga lume bine intreținut si in perfecta stare structurala. Cu 140 de incaperi plus dependinte, poti sa spui ca este cea mai mare cladire medievala a regiunii.

Doar o aripa a castelului este pusa la dispozitia publicului. Intrarea publicului spre salile castelului se face pe una dintre scarile din curtea interioara.

Daca vrei sa vizitezi interiorul castelului, beneficiezi de un ghid ce-ti poate vorbi in germana sau engleza.
Am fost placuti impresionati de faptul ca ghida noastra era o doamna din Romania.
Norocosii de noi! Cu toate ca eram in grupul de engleza si timpul era determinat, doamna ne-a auzit vorbind in romana si ne-a acordat privilegiul de-a ne adresa cuvinte frumoase in romana, ne-a atras atentia asupra tablourilor regilor nostri plus marturisirea ca de 40 ani traieste in Germania. Chiar s-a scuzat ca nu mai vorbeste asa bine limba romana.
Ne-am urmat ghida in salile marete tapetate cu poze ale regilor si familiilor lor si in camerele frumos amenajate, unde picturile vechi te atrag si te impresioneaza.
In timp ce pasesti cu sfiala prin salile castelului si cu grija sa nu cazi (la intrare ti se dau niste papuci uriasi), ghidul tau iti va explica, printre alte multe explicatii turistice, cum o cetate anterioara construita pe acest munte si-a dat numele dinastiei familiale care avea sa se ridice pentru a guverna regatul Prusiei si a deveni imparati ai Germaniei.

Intr-una dintre salile de la parter este o expozitie unde portelanul si lucrarile de aur și argint se odihnesc printre artefacte din dinastia Hohenzollern.
Vezi aici vitrine intregi cu obiecte de o rara bogatie si frumusete precum si haine din epoca respectiva. Inainte de-a pleca, arunca o privire la o uniforma care a apartinut lui Frederic cel Mare si la coroana lui Kaiser Wilhelm II.

Nu este permis fotografiatul decat in subsolurile castelului unde se vad foste bucatarii, camari cu ferestre mici, zabrelite.

Sau celule de inchisoare.

Poti sa pozezi capela aflata in curtea castelului, ceea ce am si facut.

Dupa terminarea turului ghidat, ne-am permis sa ratacim si sa ne ratacim prin curtile castelului.
Aceasta este curtea principala.

Care se prelungeste cu un loc cu priveliste frumoasa unde a fost amenajata o gradina de vara. Doar cobori cateva trepte.

Si ajungi in zona de agrement, functionala doar vara.

Sa ne intoarcem in curtea principala, unde este expus un tun langa care turistii isi fac poze.

Ai aici si un telescop pentru  admirarea imprejurimilor.

Am dat ocol castelului intrand pe o poarta de fier. Nu stiam unde ne duce, dar nu conta, voiam sa cuprindem cat mai mult, in ciuda frigului care se accentua.

Cetatea fortareata e aici in fata ta.

Si, dintr-o data, maiestuosul castel isi arata partea luminata de soare.

Tot dand ocol, nu as putea spune in care zona a castelului eram, dar am avut parte de o panorama grozava, in ciuda cetii.

In caz ca nu stiai, uite putina istorie culeasa din zona:
Intai a fost Casa de Hohenzollern, prin anul 1061 ( „Wezil et Burchardus de Zolorin”). Se spune ca Burkhard I von Zollern (de Zolorin) este primul Hohenzollern.
Deja, in 1267, avea denumirea de Complexul Castelului. In scrierile vremurilor respective este mentionat ca vast si valoros din punct de vedere artistic, esenta castelelor din zona: “Coroana tuturor castelelor din Swabia”.
In 1423, castelul a fost complet distrus.
Incepand cu anul 1454, al doilea castel Hohenzollern a fost construit mai mare și chiar mai fortificat decat înainte. Mai tarziu, in timpul razboiului de treizeci de ani, castelul a fost transformat într-o fortareata cu proprietari in schimbare repetata. Deoarece intreținerea cladirii a fost neglijata, aceasta s-a degradat si s-a transformat in ruine la inceputul secolului al XIX-lea.

In 1819, printul coroanei, Frederick William din Prusia, a decis sa fie reconstruit scaunul ancestral al Casei Hohenzollern. In 1844, printul, devenit regele Frederick William al IV-lea, a scris intr-o scrisoare: „Amintirile anului 1819 imi sunt extrem de dragi și ca un vis placut, a fost mai ales apusul de soare pe care l-am urmarit de la unul dintre bastioanele Castelului, … acum acest vis de adolescent s-a transformat in dorinta de a face din nou castelul Hohenzollern locuibil … ”
Din 1850 și-a transformat in realitate visul de lunga durata si a creat unul dintre cele mai impunatoare complexe Castel in stil neogotic.

Incepand cu 1952, prințul Ludovic Ferdinand din Prusia a inceput sa izestreze castelul cu opere valoroase de arta semnificative din punct de vedere istoric, legate de istoria Prusiei si a regilor sai, picturi ale artistilor de renume in acea vreme (Honthorst, Pesne, von Werner, von Lenbach si Laszlo), precum si cu lucrari din aur, argint si pietre pretioase.
In 1970 si in 1978, cutremurele au provocat daune imense Castelului. Acum, costurile pentru intretinere, conservare si renovari, sunt, in mare parte, finantate din taxele de vizitare.
Si ar mai fi de povestit.
Dinastia Hohenzollern este strans legata de istoria tarii noastre deoarece din ramura catolica a familiei prusace de Hohenzollern, am avut si noi regi, si anume, pe:
Carol I al României, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, pe numele sau complet Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen. Carol I a avut cea mai lunga domnie din istoria statelor romanesti, o domnie de 48 ani.
Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen (nume la naștere Ferdinand Viktor Albert Meinrad von Hohenzollern-Sigmaringen), adica, Ferdinand I al României .
Carol al II-lea al României.
Mihai I al României.
Ce e Swabia?
Swabia, Schwaben in germana, este regiunea istorica din sud-vestul Germaniei, inclusiv ceea ce este acum porțiunea de sud a landului Baden-Württemberg și partea de sud-vest a landului Bavaria din Germania, precum si estul Elveției si Alsacia.
Numele Swabiei este derivat din cel al Suebiilor, un popor germanic care, cu Alemanni, a ocupat regiunea superioara a Rinului si Dunarea superioara in secolul al III-lea d.Hr. si s-a raspandit la sud pana la lacul Constanza si la est pana la raul Lech. Cunoscuta mai intai ca Alemannia, regiunea a fost numita Swabia din secolul al XI-lea.
Swabia a fost unul dintre cele cinci mari ducate Stamm din Germania medievala anterioara, celelalte erau Franconia, Saxonia, Bavaria și Lotharingia (Lorena).

Deci:

Castelul Hohenzollern merita cu prisosinta vizitat. Noi am fost norocosi deoarece atunci locuiam in Spaichingen, la 50 km distanta.
Vreau sa-l vizitez vara. Toata lumea spune ca, in bataia soarelui si inconjurat de verde, castelul devine magnific.

P.S  Intr-un articol viitor iti voi povesti despre aparatul de facut medalii, din parcarea de la baza muntelui castelului.

Update: Uite AICI  despre aparatul de facut medalii.

Daca vrei sa afli despre alte castele impresionante, uite  AICI  si  AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.