Cel care mă așteaptă– recenzie

Romanul Cel care mă așteaptă, de Parinoush Saniee, prezinta realitatea societatii iraniene, unde femeia este sclava familiei si a convenientelor.

Cartea nu a fost bine primita in Iran cu toate ca imediat dupa publicare a devenit un bestseller. Dupa 14 editii a fost interzisa dar asta a facut-o sa fie si mai incitanta. Povestea te poarta cale de 50 de ani de istorie iraniana, de la regimul Sahului la Revolutia care a instaurat dictatura islamica.

O carte interesanta, unde istoria tarii se impleteste cu destinul unei femei oropsite dar care nu-si pierde identitatea, accepta cu capul sus loviturile destinului si spera la o societate moderna in care sa-si creasca copiii.

Actiune se petrece in Teheran, Iran, locul unde nu se cunoaste libertatea femeilor. Femeile trebuie sa asculte de familiile lor, in special de tata si frati.

Fratii sunt cei mai inraiti aparatori ai traditiilor si pretind ca surorile lor sa pastreze onoarea familiei, sa-i serveasca pe toti, sa poarte val, sa nu ridice ochii din pamant si sa se casatoreasca cu cei alesi de catre familie.

Incalci regulile, esti aspru pedepsita.

Ca in cazul eroinei cartii, fata de 15 ani, Masumeh. La 15 ani, fata  si-a asumat riscul sa ridice ochii si sa priveasca un baiat. Si sa se indragosteasca din tot sufletul ei. Baiatul, pe numele lui, Saeid, lucra intr-o farmacie, ochii li se intalneau in fiecare zi in care Masumeh trecea pe acolo in drumul ei spre scoala.

Schimbul de priviri se transforma intr-o iubire puternica, imposibil de ascuns si de aceea foarte periculoasa pentru ei.

Familia nu o iarta, in special fratele cel mare, om violent si supus traditiilor. Ii pedepseste pe Saeid si pe  Masumeh.

Prea tanara, ranita fizic si sufleteste, neinteleasa nici macar de mama ei, Masumeh zace timp indelungat insa onoarea familiei trebuie salvata. Masumeh nu se poate opune familiei si fanatismului traditionalist.

Se asteapta la alte umiliri dar, spre uimirea ei, pe moment ii surade norocul si scapa de o soarta mai rea decat moartea.

Devine o femeie cu personalitate puternica ce lupta pentru copii ei, pentru drepturile ei, fara sa-si plece capul in fata destinului.

Nu l-a uitat niciodata pe Saeid.

In Iran intre timp au inceput sa se schimbe multe. Revolutia din Iran transforma pe sotul ei,  din erou, in tradator executat de catre regim.

Trec anii, isi salveaza copiii din diferite situatii primejdioase si asteapta doar ziua in care il va intalni pe Saeid. Inca mai crede ca el o asteapta.

Cartea este bine scrisa, o istorie plina de pasiune si durere care pur si simplu te tulbura, iti arata o lume diferita de cea in care traiesti tu acum. Dar, lasand la o parte lumea urata si tulbure a Iranului, cu libertatea ingradita, multe femei, indiferent din ce tari vin, se identifica cu povestea vietii ei.

Cartea merita citita, te tine cu sufletul la gura iar sfarsitul este inedit.

Personajele sunt descrise minutios, cu toata avalansa de emotii prin care poate sa treaca un om. Simti ca suferi impreuna cu aceasta femeie minunata, care lupta pentru copiii ei si isi inabusa sentimentele pentru iubirea vietii ei.

Romanul este scris intr-un stil simplu dar tulburator in simplitatea lui, impartit intre injustitia traditiilor islamice si dorinta de-a trai in pace si de-a putea gandi asa cum iti doresti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.