Toti avem probleme cu concentrarea la un moment dat. Sau, daca nu avem probleme, sigur ne-ar prinde mai multa din cand in cand, fie ca in scopuri profesionale, fie ca e pentru studiu sau pur si simplu pentru un drum foarte lung cu masina.
Ce sa faci sa te concentrezi mai bine si pentru perioade mai lungi?
Hai sa vedem 5 elemente de care, daca ai grija, cu siguranta vei avea un plus de concentrare.
Vezi daca esti sanatos
Pare banal, dar nu e chiar asa. Prin sanatos nu intelegem neaparat sa nu stai la pat sau sa nu ai gripa. Poti avea mult mai multe probleme de sanatate pe care “le duci” fara sa iti dai seama sau fara sa le dai prea multa atentie. Colesterolul prea mare, trigliceridele la nivel foarte crescut, probleme cu fierea sau ficatul si asa mai departe sunt afectiuni care iti pot reduce serios capacitatea de concentrare.
Fa-ti niste analize complete si apoi incepe sa tratezi eventualele probleme pe care le ai. E un pas de baza pentru ca mecanismul creierului tau sa functioneze asa cum trebuie.
Dormi, dormi, dormi
Desi pare elementar, cea mai mare parte a adultilor din Europa si America nu doarme suficient. Poate esti multumit daca ai dormit 7 ore, insa daca necesarul tau e de 8, e clar ca, pe termen mediu si lung, iti va scadea capacitatea de concentrare. E adevarat, sunt oameni, putini, care se simt odihniti dupa 5 ore de somn, insa ei sunt exceptii.
Cum sa faci sa dormi mai mult si mai bine? In primul rand programeaza-ti orele de somn astfel incat sa adormi mai repede. Daca te bagi in pat la 10 si nu la 11.30 deja ai castigat o bucata serioasa de somn, una care te va ajuta sa te odihnesti. Daca esti odihnit, te concentrezi mai bine.
Ca un truc, evita telefonul mobil si televizorul cu minim 2 ore inainte de somn. Lumina albastra pe care o emit tine corpul in stare de alerta. Evita si cofeina dupa ora 13-14, desi un sfat si mai bun ar fi sa o consumi doar dimineata.
Tot nu poti sa dormi? Incearca un ceai de tei, musetel sau roinita, sunt calmante si ajuta la somn. Nu merge nici asa? Incearca un supliment cu melatonina, pentru cea mai mare parte a populatiei functioneaza. Nu te teme, nu da dependenta, cel mult te ajuta sa dormi cu adevarat.
Ai grija de alimentatie
Poate nu ai luat in calcul alimentatia ca ajutor in caz de lipsa de concentrare dar e foarte importanta. Daca mananci greu (sau chiar normal, de cele mai multe ori “normal” inseamna ca nu ne dam seama cat de plina de grasime si zaharuri e alimentatia de azi) in mod sigur performantele tale mentale vor scadea.
Alege mancaruri “usoare”, mai ales la mesele din perioadele in care ai nevoie de concentrare maxima. Piept de pui fiert sau la gratar, salate (dar nu din acelea cu sunca si maioneza), legume cu multe fibre, cereal integrale (fulgi sau fierte) sunt optiuni bune. Inca ceva: Nu manca prea mult, stomacul tau va acapara resursele corpului pentru digestie astfel incat te vei simti obosit. Si da, evita dulciurile si sucurile racoritoare carbogazoase.
Antistres: Sport si meditatie
Stresul e unul dintre principalii factori care iti reduce nivelul de concentrare. Ce e de facut cu el? In primul rand sa incerci sa elimini factorii de stres din viata ta si sa inveti sa-l gestionezi. Daca nu poti singur, apeleaza la ajutorul unui psiholog, nu te teme. Nu inseamna ca esti bolnav si nici ceva rusinos.
Poti insa, in paralel sau in loc, sa apelezi la alte arme.
Una e sportul, nu conteaza atat de mult care, depinde ce ti se potriveste si ce faci cu placere). Ridicarea de greutati/fitnessul/culturismul sau cum vrei sa ii spui e una dintre cele mai bune la capitolul asta dar, din nou, alegerea iti apartine, conteaza sa faci sport (in mod inteligent, nu sa te supraantrenezi). Vei vedea ca dupa o sesiune o buna parte din stres va disparea.
O alta arma foarte buna e meditatia, care castiga acum teren in America si Europa de Vest. Studiile au dovedit ca meditatia mareste semnificativ nivelul de concentrare si chiar nivelul de materie cenusie densa in partea din fata a capului, dar si starea generala de calm si de bine. Nu stii sa meditezi? Nu iti fa probleme, nu e complicat, cateva tutoriale pe youtube te pot ajuta. Totul e sa “te tii”, ca in orice lucru pe care il faci.
O mana de ajutor: cofeina si suplimente
Uneori ai nevoie de solutii de moment pentru a-ti mari nivelul de energie. Prima si cea mai buna cale e sa apelezi la cofeina. Avem un consens stiintific asupra faptului ca aceasta chiar ajuta semnificativ la cresterea nivelului de concentrare. Cea mai la indemana sursa e cafeaua, care are un nivel ridicat de cofeina. Dar daca nu iti place sau te agita prea tare? Incearca ceaiul verde sau ceaiul negru, avand insa grija sa alegi unele de calitate, nu la 1 leu 100 de pliculete sau ceva asemanator. Aceste ceaiuri au si ele cofeina, dar mai putina decat cafeaua, insa ea se absoarbe mai lent si nu iti da “tremuriciul”pe care il acuza atatia. In plus, are o multime de alte ingrediente cu rol de energizare.
Cat despre suplimente, sunt multe care te ajuta la nivelul de concentrare.
Cele mai ieftine si la indemana sunt ginsengul si tirozina. In timp ce primul e mai puternic si energizant general, tirozina actioneaza asupra neurotransmitatorilor. Nu e nevoie sa spunem mai multe. Urmeaza doar instructiunile de pe ambalaj.
Tragand o linie, ai o multime de unghiuri din care sa “ataci” acum concentrarea scazuta. Poti obtine rezultate care te mira si pe tine.