Paleuri cu ciocolată: Fursecurile copilăriei mele

paleuri cu ciocolata

Acum este despre paleuri, fursecurile copilariei mele.

Pentru ca se gaseau peste tot, toata lumea avea reteta dar nu cred ca le facea careva pe acasa. E prima oara cand le fac.
Nici nu sunt greu de facut. Reteta e incredibil de simpla, cu putine ingrediente.

Pentru aluat ai nevoie de:  zahar pudra, margarina, galbenusuri, faina, coaja rasa de lamaie si esenta de vanilie.

Pentru crema ai nevoie de de ciocolata menaj, apa, zahar pudra, margarina si esenta de rom.

Glazura e doar dintr-o tableta de ciocolata cu 75% cacao.

Mai jos ai cantitatile si modul de preparare. Dar mai intai, povestea lor si-a mea.

Reteta de paleuri e cu margarina pentru ca vine de pe vremea cand vedeai unt doar in poze sau puteai sa cumperi doar o jumatate de pachet.

Ciudat era ca gaseai peste tot ciocolata foarte buna. Iar la cofetarie, prajituri din belsug, mai ales paleuri. Poate ca ciocolata si prajiturile erau considerate doar un moft.
Ciocolata mea preferata se numea Ambasador. Rar imi cumparam, costa mult, eu eram la scoala generala. O fixam, imi strangeam banuti si o data pe luna imi cumparam tableta de ciocolata invelita elegant in hartie brun-aurie si inscriptionata interesant. Sau asa o vedeam eu cu ochi de copil.
Nu ma simteam nefericita ca nu puteam s-o cumpar des, eram doar fericita cand imi atingeam obiectivul.
Am pastrat pasiunea pentru ciocolata.
Acum cand ma gandesc la acele vremuri, realizez ca eram amărâtă rau de tot, dar ceea ce nu stii nici nu te afecteaza, vorba unui filozof. Am gasit pe net o poza cu ciocolata respectiva.ciocolata Ambasador
Revin la paleuri, fursecurile copilariei mele.
Asadar, pentru aluat ai nevoie de 250 g zahar pudra, 250 g margarina, 7 galbenusuri, 400 g faina, coaja rasa de la o lamaie si esenta de vanilie.

Cu mixerul sau robotul (si cu telul daca vrei sa retraiesti vremurile), zaharul pudra il bati cu margarina pana devine o crema.zahar pudra cu margarina

Adaugi galbenusurile. Galbenusurile le pui pe rand, cand ai terminat cu toate galbenusurile se pune coaja rasa de lamaie si esenta de vanilie.zahar pudra cu margarina si galbenusuri

Se pune faina si se amesteca cu mâna, compozitia.

Se pune aluatul intr-un poș si se toarna in tava imediat pentru ca se intareste foarte repede. Nu conteaza ca e poș sprițat, aluatul se intinde la copt.aluat paleuri pus cu posul
Se coc in cuptorul preincalzit. Stai cu ochii pe ele pentru ca se fac imediat. N-am stiut ca se intind atat de mult la copt. Data viitoare le voi pune mai rare.paleuri coapte in tava

Le lasi sa se raceasca si ti le aduni intr-un vas. Chiar daca nu arata perfect dupa ce le coci, cand le glazurezi nu se vor mai cunoaste imperfectiunile.paleuri coapte

Crema o faci asa:

Pe baie de aburi (bain-marie) pui 125 ml de apa si 125 g de zahar pudra, la fiert.

Cand se dizolva zaharul, il lasi sa se racoreasca si apoi  adaugi 200 g ciocolata menaj de buna calitate. Atentie, ciocolata se topeste doar la 30 de grade.

Cand se topeste ciocolata, pui 100 g margarina si la sfarsit esenta de rom. Iei de pe foc crema si o amesteci cu mixerul sau robotul. Crema de ciocolata este gata.

Lasi crema sa se raceasca si asamblezi paleurile, adica lipesti cate doua bucati de fursecuri, cu crema de ciocolata. Daca pe platou nu sunt toate cele pe care le-am copt, inseamna ca au disparut pe traseu.paleuri lipite cu crema de ciocolata
Glazura e din ciocolata topita. Daca n-ai altul, din hartie de copt faci un poș si incepi sa glazurezi paleurile.
asa glazurezi paleurile
Iata-le mai de aproape. Incep sa aiba față. Poti sa glazurezi in toate directiile.glazurarea paleurilor
Arata ciocolatos, sunt bune rau de tot. Nu te mai opresti din mancat.
paleuri gata de mancat

Si le-am tot pozat, nu puteam sa ratez momentul.paleuri cu crema de ciocolata
Sunt chiar mai bune a doua zi, crema se aseaza mai bine, sunt fragede, gustoase si capata volum.

Poti sa-ti incepi asa dimineata. paleuri cu crema si glazura de ciocolata
La poza asta imi lasa gura apa. Cu aluatul minunat invaluit in ciocolata curgatoare, zău ca te imbie sa te indopi…paleu invaluit in ciocolata

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.