Stii ce este caprifoiul, planta cu parfum ametitor, simbol al iubirii trainice?

Florile sunt elegante, delicate, fara a respecta un anume tipar  iar parfumul lor iti incanta simturile, nu-l uiti usor.

Are modul său de a se catara si a se înfășura în jurul a tot ceea ce întâlnește in cale si reprezinta trainicia iubirii.

Este caprifoiul.

Stii ce este caprifoiul, planta cu parfum ametitor, simbol al iubirii trainice?

Caprifoiul sau Mâna Maicii Domnului este o plantă agatatoare, mereu verde, cu flori interesante si cu parfum rafinat.

Indarjirea cu care caprifoiul urcă (adesea în detrimentul plantelor vecine) in cautarea aerului și a luminii, îi trădează originea umilă și, mai presus de toate, sălbatică: este o plantă forestieră, obișnuită de secole într-o stresantă luptă pentru supraviețuire.

Caprifoiul are rădăcini care iubesc solurile calcaroase, umbroase dar cu ramuri care caută soarele, viguroase și în creștere rapidă.

Caprifoiul se agață de orice sprijin, chiar de el însuși, dacă este necesar.

In mitologie este simbolul botanic al iubirii de nezdruncinat care ii unea pe Tristan și Isolda.

Caprifoiul in iubirea mitologica

Caprifoiul, împreună cu alunul este puternic legat de legenda celtica a lui Tristan și Isolda, tinerii îndrăgostiți si  nefericiți ai literaturii. Caprifoiul și alunul au fost teatrul iubirii lor.

Se spune că Tristan, alungat de regele Mark pentru că era îndrăgostit de regină, a trăit închis un an întreg, în disperare și singurătate pentru că nu a putut să rămână cu dragostea sa.

După ce s-a întors în secret în pădure, și-a gravat numele într-o ramură de alun pentru a se face „văzut” și a putea să o întâlnească.  La umbra alunului si a caprifoiului, Tristan si Isolda isi traiesc dragoste chinuită, insa, tot alunul si caprifoiul vor umbri pentru vecie mormintele  lor, unde cei doi îndrăgostiți, ca și plantele care se agață unul de celălalt, vor fi de nedespărțit.

Si, mai sunt legende si traditii unde caprifoiul este implicat.

Planta binelui

Dacă culegi o ramură de caprifoi, si o duci acasa, traditia spune ca duci pace și seninătate.

În Anglia, acordarea unei ramuri de caprifoi este încă o promisiune de loialitate, ce vine din vremuri stravechi.

Pentru oamenii de origine celtică, florile de caprifoi aveau capacitatea de a efectua vrăji de dragoste, putând lupta cu „otrava” produsă de nostalgia iubirii.

Despre caprifoi

Adevaratul caprifoi este Lonicera caprifolium, denumit în Italia cu numele afectuos de madreselva, caprifoi pentru englezi, Mana Maicii Domnului la noi.

Creste spontan oarecum în toată Europa și în Asia Mică, in salbaticie sau invaluind gradinile oamenilor: din iunie este acoperit cu flori albe elegante și parfumate, apoi galben crem spre înflorire.

Forma rafinată a florilor a fost un laitmotiv al mișcării Art & Craft de Rusckin & Morris, iar mai târziu (mărturie suplimentară a popularității sale), caprifoiul a devenit alături de iris și crin unul dintre cele mai importante simboluri ale Artei Noveau … Origine sălbatică.

Sa cazi in vraja parfumului de caprifoi

Pentru Francois Coty, marele parfumier francez, esența caprifoiului, caprifoiul comun al pădurilor, era cu adevărat de neegalat: simplu și căutat în același timp, a fost considerat mult mai atractiv decat cele mai rafinate arome orientale.

Cu parfumul de caprifoi, Coty a revoluționat lumea parfumurilor: ambalat in sticlele care au dat ocol Terrei (celebrele sticle de Lalique), parfumul de caprifoi era motiv de demonstrare a stilului si opulentei pentru bogatii vremii.

Dintre toate parfumurile, caprifoiul a fost preferatul reginei Victoria.

Sticla Lalique (nu numai de parfum) a fost inventata de René; cand spui lalique, iti maginezi sticla ca obiect de arta.

De asemenea, caprifoiul este utilizat în medicina tradițională chineză, se spune ca această plantă este capabilă să consolideze libidoul și potența sexuală dar si alte boli.

Parfumat și frumos, caprifoiul este o plantă importanta, folosită de secole pentru mirosul imbatator, pentru eleganta prezentarii dar si in lupta pentru supraviețuire.

Daca ai gradina, cultiva caprifoi, vei avea doar beneficii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.