Iarba Sfântului Ioan Botezătorul: Remediu natural pentru sănătatea mintală și fizică

Iarba Sfântului Ioan Botezătorul înflorește pe 24 iunie, ziua de naștere a Sfântului Ioan Botezătorul. Este o plantă medicinală cu o istorie îndelungată de utilizare în medicina tradițională, cu beneficii considerabile pentru sănătatea mentală și fizică.

Majoritatea o cunoaștem drept “Sunătoare” (Hypericum perforatum).

Sunătoarea sau Iarba Sfântului Ioan Botezătorul este o plantă perenă cu mici flori galbene care crește în principal în regiunile temperate din întreaga lume.

Iarba Sfântului Ioan Botezătorul (sunătoarea) este o plantă medicinală cu beneficii considerabile pentru sănătatea mentală și fizică, dar trebuie utilizată cu precauție și sub supravegherea unui profesionist medical.

Sunătoarea o cunosc de mult timp. Cand eram la scoală adunam de pe câmp sunătoare. Aveam normă de plante medicinale de dus la scoală.

Sunatoarea are tulpinile lungi, dure, lemnoase; o foarfecă este de ajutor.

Cu o istorie bogată de utilizare și cercetare continuă, sunătoarea rămâne o resursă valoroasă în arsenalul de tratamente naturale.

Iată câteva dintre beneficiile pentru sănătate:

Combaterea anxietății: Studiile au arătat că anumiți compuși din sunătoare pot ajuta la creșterea nivelurilor de serotonină din creier, ceea ce poate îmbunătăți starea de spirit.

Sunătoarea poate fi consumată în mai multe forme pentru tratarea anxietății, printre care se numără:

Ceai de sunătoare: Infuzarea frunzelor sau a florilor de sunătoare în apă fierbinte pentru a prepara un ceai aromatic si terapeutic este una dintre cele mai populare modalități de consum in caz de anxietate. Se recomandă să bei 1-2 căni pe zi, dar este important să consulți un doctor sau un farmacist pentru a stabili doza potrivită în funcție de nevoile tale individuale.

Tinctură de Sunătoare: Tinctura de sunătoare este un extract concentrat care poate fi administrat sub formă de picături diluate în apă sau alte lichide. Extractele de sunătoare au fost asociate și cu reducerea simptomelor de anxietate. Aceasta poate fi utilă pentru persoanele care suferă de anxietate ușoară sau episodică.

Doza și frecvența administrării depind de concentrarea tincturii și de recomandările medicului.

Suplimente alimentare: Sunătoarea este disponibilă și sub formă de suplimente alimentare, cum ar fi capsulele sau tabletele.

Indiferent de forma de consum aleasă, este crucial să consulți întotdeauna un medic sau un farmacist  înainte de a începe un regim de tratament cu sunătoare, mai ales dacă iei și alte medicamente sau suferi de alte afecțiuni de sănătate.


Sunătoarea are proprietăți antiinflamatorii și antiseptice, făcând-o utilă pentru tratarea rănilor minore, arsurilor solare și iritațiilor pielii.
Pentru vindecarea rănilor și arsurilor, sunătoarea poate fi folosită sub formă de:

Ulei de sunătoare: Uleiul de sunătoare este aplicat pe piele pentru a ajuta la vindecarea iritațiilor, rănilor și a arsurilor. Poți găsi ulei de sunătoare în magazinele naturiste sau poți să-l prepari acasă prin macerarea florilor de sunătoare într-un ulei de bază, cum ar fi uleiul de măsline sau uleiul de cocos. Uleiul de sunatoare are culoarea roșie.

Creme sau unguente: Unele produse cosmetice sau medicale conțin extracte de sunătoare și sunt formulate special pentru tratarea rănilor și a arsurilor. Aceste creme sau unguente pot fi aplicate direct pe zona afectată pentru a accelera procesul de vindecare.

Aplicarea locală a sunătoarei poate ajuta la reducerea inflamației, a durerii și a riscului de infecție în cazul rănilor și arsurilor minore. Este important să urmezi instrucțiunile de pe ambalaj sau recomandările medicale pentru a obține cele mai bune rezultate.

Sunătoarea are multiple utilizări încă de pe vremea când lumea se trata cu ce oferea natura.

Pe vremuri, la orice durere de stomac ți se dădea ceai de sunatoare. Bunicile erau specializate în prepararea ceaiului.

În timpurile moderne, specialiștii spun că ceaiul de sunătoare poate avea beneficii în tratarea unor probleme digestive minore, cum ar fi dispepsia sau indigestia ușoară. Acesta poate ajuta la calmarea mucoasei stomacului și poate avea un efect ușor antiinflamator. Totuși, nu există suficiente dovezi științifice pentru a confirma eficacitatea sa în tratamentul durerilor stomacale.

Dacă ai dureri stomacale severe sau persistente, este important să consulți un medic pentru a determina cauza și pentru a primi un tratament adecvat. În unele cazuri, durerile stomacale pot fi cauzate de afecțiuni mai grave care necesită îngrijire medicală adecvată.

Avertismente și contraindicații:

Sunătoarea poate interacționa cu unele medicamente, inclusiv antidepresive, contraceptive orale și medicamente pentru inima. Este important să consulți un medic înainte de a utiliza sunătoarea, în special dacă iei alte medicamente.

Consumul excesiv de sunătoare poate crește sensibilitatea pielii la soare, crescând riscul de arsuri solare.

Femeile însărcinate sau care alăptează ar trebui să evite consumul de sunătoare, deoarece nu există suficiente dovezi pentru a confirma beneficiile în aceste condiții.

Sunătoarea este o plantă medicinală foarte bună dacă o folosești corect. Eu îi spun planta magică.

Încă imi place să culeg sunătoare si s-o pun la uscat pentru iarnă. Imi place aroma de ierburi sălbatice care se revarsă prin casă.

Am scris și o poveste despre sunătoare – planta magică, uite    AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.