“Ce să faci să nu mai sforăi” este o problema la care se gandeste multa lume: si cei care sforaie si cei afectati de sforait.
In majoritatea cazurilor, sforaitul indica alte afectiuni; ar trebui ca cei afectati sa afle cauzele reale si posibilele tratamente.
Pe langa faptul ca enervezi si obosesti pe cei care locuiesc cu tine, sforaitul creste riscul de accident vascular cerebral si de infarct miocardic.
Sunt multe cauze ale sforaitului pe care doar un medic de specialitate le stie.
Iata cateva auze aflate din diverse articole medicale: se sforaie din cauza stilului de viata incorect, inaintarii in varsta, din motive anatomice, modificari hormonale, alcool, tutun, sedative, obezitate, genetic, pozitia in timpul somnului, apnee, raceala, etc.
Ce poti sa faci? Iata cateva exemple care functioneaza:
Dacă problema se datorează unui stil de viata incorect, incearca sa-ti revizuiesti obiceiurile. Renunta seara la: alcool, fumat, lactate, mancat excesiv si medicamente sedative.
Daca esti supraponderal, slabeste. Grasimea nu se acumuleaza doar pe abdomen, ci si in jurul faringelui, la nivelul limbii si gurii, ingreunand respiratia.
In plus, incearca aceste metode usor de aplicat acasa:
- Spray nazal anti-sforait, de la farmacie
- Consuma o lingura de miere inainte de culcare
- Gargara, seara, cu apa si ulei de menta sau de salvie sau de arbore de ceai
- Curata-ti nasul cu apa de mare si foloseste un umidificator pentru camera – vei sforai mai putin
- Seara bea o ceasca de cafea ca sa nu mai sforai si sa ai un somn odihnitor
- Dormi numai pe o parte.
- Te ajuta daca dormi cu capul mai ridicat pe mai multe perne
Există si terapii sau aparate pentru a opri sforaitul? Iata ce spun medicii lumii:
„Terapia stomatologică se bazează pe utilizarea aparatelor bucale care împiedică vibrația structurilor anatomice printr-o acțiune asupra maxilarului.”
„Terapia pozițională constă în folosirea unor dispozitive mecanice sau electronice care favorizează poziția pentru dormit.”
„Aparatele mecanice sunt în principal perne de diverse forme, care sunt purtate de pacient ca un rucsac și practic îl împiedică să doarmă pe spate.”
“Aparatele electronice, în schimb, sunt reprezentate de senzori, aplicați pe benzi de silicon poziționate de obicei în spatele gâtului, care studiază și memorează pozițiile obișnuite ale pacientului și, de asemenea, înregistrează sforăitul”. Când persoana este în decubit dorsal, senzorii încep să vibreze cu o intensitate crescândă, forțându-l astfel să-și schimbe poziția fără a-și întrerupe somnul.”
“Dacă toate aceste remedii și tratamente nu funcționează, se poate recurge la chirurgia nazală, faringiană, amigdaliană, etc”.
Sper sa dormi bine, fara sforait.