Toti cei care ajung la Mănăstirea Căluiu spun ca este mănăstirea lor de suflet. Oamenii se roaga pentru sanatate, fericire, bunastare, binecuvantare si iertare dar dau dovada de smerenie, respect, credinta, rabdare si dragoste in fata lui Dumnezeu.
Mănăstirea Căluiu este in Calui (judetul Olt), iar Mănăstirea Dealu-Mare in Targoviste (judetul Dambovita). Ce legatura este intre ele? Mihai Viteazul.
Daca la Mănăstirea Dealu Mare din Targoviste odihneste capul voievodului Mihai Viteazul, la Mănăstirea Căluiu gasim primul portret al voievodului.
Printre multele legende tesute in jurul mănăstirii este si aceea ca Mihai Viteazul ar fi poposit prin acele locuri iar unde a batut cu copita calul sau, ar fi aparut un izvor caruia i s-a spus Căluietu.
Asa cum o vedem in zilele noastre, Mănăstirea Căluiu este o capodopera a arhitecturii romanesti din secolul al XVI-lea si a fost construita de bogata si puternica familie Buzescu.
Zidul mănăstirii are peste un metru grosime si a fost decorat intr-un stil simplu, specific vremurilor respective.
In inimile tuturor celor care ii trec pragul, mănăstirea ramane ca un loc incarcat de istorie si binecuvantat de Dumnezeu.
Aici iti linistesti sufletul. Aici afli ce este iertarea si cinstea si impacarea.
Mănăstirea are hramul sfantul ierarh Nicolae. Se spune ca icoana din dreapta altarului este făcatoare de minuni.
La intrare in curtea mănăstirii, treci pe sub clopotnita care a fost restaurata.
Aici e o parte din ceea ce a mai ramas din zidurile de aparare ce inconjurau mănăstirea.
Zidurile groase de aparare erau necesare in acele vremuri tulburi.
In anii `80 s-au facut multe renovari la mănăstire si s-a inceput constructia noii biserici. Biserica noua este pozitionata in dreapta intrarii spre mănăstire.
Noua biserica a fost construita deoarece in mănăstire nu mai era loc pentru multimea vizitatorilor dar si pentru ca mănăstirea veche e o capodopera arhitecturala si trebuie pastrata spre aducere aminte.
Este o biserica impunatoare, plina de spiritualitate, frumoasa si incapatoare pentru zecile de credinciosi care se perinda zilnic.
Biserica este curata si bogat impodobita.
Slujba se tine in fiecare zi. Vin oameni din toata tara ca sa se roage pentru sanatate si indeplinirea dorintelor.
Oamenii inca mai vorbesc de minunile facute de Preacuviosul Arhimadrit Corneliu Miroslav, cunoscut ca parintele Corneliu, de dragostea cu care erau primiti si de sfaturile primite. Mormantul parintelui Corneliu este plasat strategic, intre mănăstirea veche si biserica noua, pe un platou mai inalt, de parca ar veghea ambele biserici.
Credinciosii sunt convinsi ca parintele inca le poarta grija si le indeplineste dorintele si de aceea toata lumea se roaga la mormantul lui.
Suntem mici in fata lui Dumnezeu. Ne lasam purtati de vant si sentimente, precum papadiile din curtea manastirii.
Dar: “Trebuie doar sa ne lasam purtati de puterea rugaciunii si de chemarea credintei. Vom descoperi ca Dumnezeu este in toate si ca doar El ne va arata calea cea buna”- parintele Maxim.
P.S Daca doresti sa afli despre Manastirea Dealu, uite aici: