Magica ciupercă sălbatică: Frumusețea ireală din mijlocul pădurii

In noiembrie 2020, la o plimbare prin padure in cautarea ultimilor ciuciulani (uite AICI articolul), am gasit niste ciuperci superbe pe care nu le mai vazusem vreodata.

Le-am fotografiat cu telefonul, in graba, de teama ca vor disparea in lumina amiezii.

Delicate, ireal de frumoase, iata splendidele creatii ale padurii.

Le-am lasat acolo, nu culeg ciuperci pe care nu le cunosc dar nici nu le stric deoarece au valoare ecologica plus ca imi  incanta privirea.

Am cautat pe net frumoasa ciuperca si am aflat ca are mai multe denumiri. Pe numele ei latin ce suna muzical si pretententios, e Coprinopsis Picacea. Dar si Magpie Inkcap (capac de cerneala) si Magic Fungus (ciuperca magica). Ciuperca magica sa fie!

Nu ti se pare ca este de-o frumusete ireala si are ceva magic in ea?

Magica ciuperca salbatica, minunatul model de gri argintiu pe un fundal albastru inchis stralucitor, face din aceasta una dintre cele mai frumoase ciuperci de fotografiat. Ai splendoarea intr-un imprimeu monocrom.

Toate ciupercile acestea au o durata scurta de viata. Daca ai rabdare, multa rabdare, ai putea avea o zi instructiva  urmarind cum capacul se extinde de la ou alungit, la conic asemanator clopotului.

Pe masura ce trec orele, se transforma intr-o palarie gratioasa, cu voal fin si incantator, totul sprijinit pe un picior zvelt, lung, drept si acoperit de o textura matasoasa, cu puncte asortate cu palaria.

Magica ciuperca salbatica iti apare in toata splendoarea ei.

Pana a doua zi, palaria ciupercilor se contorsioneaza, se onduleaza, isi strange marginile cu un fel de incapatanare de-a rezista, de-a supravietui ascunzandu-se.

Culoarea superba devine cerneala, se dilueaza, insa tot frumoasa ramane. Si rezista asa inca o zi.

Ciuperca magica incearca sa-si pastreze secretele. Le ruleaza strans. Ca pe margine de voal.

Ceva mai tarziu, ramasita din voal este coplesita de tantari.

Ciuperca nu este comestibila pentru oameni dar se vede ca tantarii o considera o delicatesa. Sau e vreun dans ciudat al tantarilor ori au vreo intalnire spiritista.

Este un noroc si o incantare sa intalnesti uimitoarele ciuperci.

Sunt atat de solitare sau distantate, incat ai putine ocazii sa intalnesti un grup sau macar una dintre aceste ciuperci excentrice si misterioase.

Cum am mai spus, am fost norocoasa cand intr-o padure le-am intalnit pe cele doua, in plinatatea frumusetii lor.

Dar ce zici sa intalnesti mai multe Coprinopsis Picacea, ciupercile salbatice si bizare!

Paduri diferite, stadii de crestere diferite ale acestor ciuperci. Doar incantarea mea a fost aceeasi.

Am gasit trei Magic Fungus deja in stadiu de deteriorare, insa pazite de “lemnul-dragon”. Ma rog, asa mi s-a parut. Ca lemnul are cap de dragon.  Nu, nu consumasem vreo ciuperca magica.Surprizele nu se terminasera. De cealalta parte a lemnului “dragon” era alta ciuperca. Culoarea superba palise si o cam luase “la vale”.

Am mers a doua zi sa vad ce e cu ciupercile nemaintalnite. Erau acolo, dar pentru ele trecusera 100 de ani.

Cand ciuperca e deja deteriorata ai impresia ca din ea curge cerneala, de aceea i se spune si capac de cerneala (Magpie Inkcap). Si se prelinge ca o cerneală pentru a dezvalui capatul lucios. Eu am prins stadiul in care se topise aproape toata “cerneala”.

E doar o ramasita a ceea ce a fost ciuperca magica a padurii dar, ca si in cazul altor ciuperci, lamelele ciupercilor Magpie Inkcap se dilueaza, un proces care ajuta la dispersarea sporilor in special pe vreme umeda.

Ce e si pe unde e ciuperca magica

“Ciuperca Coprinopsis picacea  este o ciuperca necomestibila, cunoscută în popor sub denumirea buretele ciocănitoarei sau coprin pestriț, fiind o specie saprofita care crește solitar, dar totuși relativ des întâlnită, găsită în Romania, Basarabia și Bucovina de Nord, pe soluri calcaroase, mai rar pe cele argiloase, în păduri de fagi precum în păduri călduroase de stejari și carpeni, din august până în octombrie (noiembrie)”, zice Wikipedia.

Aceasta specie atractiva apare si in parti din America de Nord, i se spune Magpie Inkcap sau Magic Fungus. La fel se numeste in Marea Britanie și Irlanda dar se gaseste foarte rar.

De obicei solitare, ocazional, Capace de cerneala  apar in grupuri mici sau macar la ceva distanta una  fata de alta.

Ciuperca magica, capac de cerneala, coprinul pestrit sau cum vrei sa-i mai spui, se gaseste in toata Europa dar cel mai frecvent in zonele cu sol alcalin.

Nu stiu cat de alcalin este pamantul unde le-am gasit (in padurile din Tg-Carbunesti, judetul Gorj) dar cert este ca erau pe acolo.

Le-am tot pozat, mi s-au parut uimitor de frumoase. La anul voi merge la locurile respective sa vad daca gasesc ciuperci din familia asta.

Sfat: Deci, chiar daca ciupercile intalnite in cale nu sunt comestibile, ba chiar otravitoare, le admiram, fotografiem, nu le calcam in picioare.

Daca vrei sa afli cate ceva despre alte ciuperci, uite AICI sau  AICI sau  AICI
In acest articol ai poze frumoase cu manatarci, uite  AICI
P.S   Site-ul are si magazin. Poate te intereseaza sa cumperi niste cadouri frumoase. Uite   AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.