Coaste de porc cu ghebe și ceapă coaptă. La cuptor

Mi se face pofta doar cand privesc pozele si-mi amintesc cu cata lacomie au fost devorate coastele fragede, suculente, ceapa coapta si ghebele aromate proaspat culese din salbaticia padurilor din Gorj.

Asa arata ghebele din padurile de foioase. Daca nu le cunosti, uite aici povestea lor.

As fi in stare sa mananc in fiecare zi coaste de porc cu ghebe si ceapa coapta.

Carnea este rumenita, frageda, se desprinde de pe oase si are un gust demential. Papilele tale gustative iti vor multumi.

Dulceata cepei coapte se armonizeaza cu gustul carnii si al ghebelor cu aroma proaspata de ierburi salbatice.

Este o mancare consistenta, binevenita in zilele friguroase sau cand ai chef sa te indopi cu ceva bun. Ca rasfatul sa fie complet, un vin rosu, sec, este cel mai nimerit.

Se prepara usor doar asteptarea e mai grea dupa ce bucataria se umple de arome innebunitoare.

Asadar:

Coasta de porc o speli, o stropesti cu zeama de lamaie, sarezi si piperezi. O crestezi din loc in loc si pui usturoi. Alegi o tava incapatoare pentru coasta de porc, ghebele si niste ceapa crestata in 6.

Ceapa o pregatesti repede: curatita si spalata, o tai/crestezi in 6 dar sa ramana legata si o sarezi putin.

Ghebele au parte de un tratament mai lung si minutios.

Pentru ca au fost proaspat culese, le-am curatat de impuritati, am eliminat radacinile lor si coditele lemnoase si le-am spalat de mai multe ori. Prima data tinute 3 minute intr-un bol cu apa ca sa mai cada impuritatile, apoi spalate de 3 ori la jet de apa si oparite timp de 5 sau 6 clocote. Apoi le-am strecurat si clatit la jet de apa rece.

Ghebele oparite le sarezi si piperezi putin pentru ca deja ai sarat si piperat carnea apoi le adaugi niste usturoi zdrobit. O simfonie a usturoiului: usturoi strecurat in crestaturile carnii, usturoi zdrobit in ghebe. Le poti chiar gusta avand in vedere ca deja au avut parte de un tratament termic.

Le-am adaugat in tava alaturi de ceapa si coaste si am pus tava in cuptorul deja incalzit dar la temperatura mai mica, sa nu se arda ingredientele. Dupa ce se patrunde carnea, se mareste temperatura ca sa se rumeneasca bine carnea.

Gata. Carnea s-a rumenit asa cum ne place si se recomanda mancata in portii mari, rupta cu mainile.

Cand vreau sa gatesc coaste la cuptor, le aleg pe cele care au si cate un strat de grasime.
Daca vrei sa afli mai multe despre preparate din ciupercile salbatice, uite  AICI

Sau  AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *